Dan Vîlceanu, implicat într-un dosar aflat în cercetare, după ce Corpul de Control al CEO a descoperit nereguli la un contract de 6 milioane de euro câștigat de Remont în asociere cu firma de casă a finului lui Videanu

valceanu

– Corpul de Control al CEO a descoperit lipsa a zeci de tone de fier vechi și lucrări neefectuate, într-un contract de peste 6 milioane de euro la CE Turceni

Dan Vîlceanu, copreședintele PNL Gorj, aflat în capul turmei liberale care-și dorește să domine consiliul județean, cu pretenții de a prelua conducerea instituției a avut un discurs politic axat, în principal, pe cea mai sensibilă temă a județului – Complexul Energetic Oltenia.
Viitorul Gorjului și al generațiilor tinere, clamate cu elan propagandistic de către Dan Vîlceanu, pălesc însă în fața intereselor financiare ale firmelor sale și ale familiei sale care gravitează în jurul companiei energetice. Ca să aveți o idee despre cât de mult îl interesează pe Vîlceanu viitorul ”generației în blugi”, societățile pe care le deține personal, sau aflate în portofoliul familiei sale au derulat contracte cu CEO și cu falimentarul CE Hunedoara, de peste 3,5 milioane de lei (808.000 de euro) doar anul trecut.
Familia Vîlceanu s-a lipit serios de complexurile energetice și SNLO începând cu 2009, când Dan Vîlceanu și tatăl său a intrat direct în morișca intereselor PDL. Un contract extrem de dubios, câștigat în asociere cu sponsorii PDL și cu firma de casă a finului lui Videanu, al cărui preț a fost mărit prin acte adiționale până a depășit valoare estimată cu peste un milion de euro, este în vizorul organelor judiciare. Poliția a fost sesizată de către Departamentul Juridic al CEO, în toamna anului trecut, după ce au fost constatate diferențe semnificative, între 15-21 de tone de fier vechi, la fiecare transport, dintre cantitățile de componente demontate și cele ajunse în depozitele CE Turceni.

Cine l-a băgat pe Vîlceanu ”la cașcaval” și care a fost prețul

În septembrie 2009, grup de firme format din AB Construct SRL Buzău, UMR SA Rovinari, SC Remont SA Fărcășești şi  Alpha Construct Sistem SRL Drobeta Turnu Severin și-a adjudecat licitația pentru ”dezafectarea şi demolarea gospodăriei de cărbune, etapa a 3 –a”, adică demolarea unei părţi din fostul depozit de zgură, în vederea pregătirii terenului pentru amenajarea viitoarei gropi de cenuşă a Complexului Energetic Turceni, la prețul de 21,5 milioane de lei (5 milioane de euro, la acea dată). Trebuie amintit că lucrarea fusese desprinsă din contractul pentru şlam dens și scoasă la licitaţie, două luni mai devreme pentru suma de 25,2 milioane de lei.
Pe 30 noiembrie, mai exact, după o lună și jumătate, a fost încheiat primul act adiţional, pentru lucrări suplimentare, în valoare de 5 milioane de lei, fără TVA, depășindu-se astfel valoarea estimată a contractului iniţial. Ulterior, pe parcursul derulării contractului au fost încheiate mai multe acte adiționale până s-a ajuns la peste un milion de euro peste valoarea inițială, sumă care frizează penalul.
În acea perioadă, la butoanele CE Turceni se afla liderul de facto al PDL Gorj, Ionel Manțog, care îndeplinea funcția de director economic. De menționat că Manțog nu a parafat contractul, fiind suficiente semnăturile celorlalți directori ai complexului pentru ca lucrările să fie servite firmelor de casă ale PDL.
Practic, acesta a fost primul contract din sutele care au urmat, până astăzi, după ce, în august 2009, Dan Vîlceanu și tatăl său demisionaseră din PSD.
Concret, după o lună de zile, firma Remont SA, la care Dan Vîlceanu deține 55%, restul fiind ale lui Teofil Ghirasim, prieten de familie și fost partener al tatălui său în afacerea ”Amorim”, a fost pusă la masa bogaților.
Potrivit acordului de asociere, autentificat la notariat, repartizarea procentuală a execuției lucrărilor din contractul nr. 645/2009 al CE Turceni era următoarea:
AB Construct SRL Buzău, lider de asociație – 15%, UMR SA Rovinari – 28,05%, Remont SA Fărcășești – 18,70% și Alpha Construct Sistem SA  – 38,25%.

De ce firmele PDL?

Consorțiul de firme care a câștigat contractul a avut ca lider de asociație societatea AB Construct SRL Buzău deţinută, oficial, de două persoane fiz¬i-ce şi două firme, una cu sediul în România, şi una cu sediul în Cipru. Astfel, administratorul Sorin Ionel Biţoană, cel care a semnat și contractul cu CET, deţinea 10% din acțiuni, în timp ce 40% din acestea aparțineau unei femei. SC Auxo Consult Bucureşti și un off-shore din Cipru, Pieralia Ltd, dețineau, în mod egal, restul acțiunilor.
De fapt, în spatele AB Construct, printr-o încrengătură de firme și persoane interpuse, se afla Bogdan Gruia, un apropiat al fostului primar pedelist Liviu Negoiță, finul lui Adriean Videanu, ministrul Economiei la acel moment.
În 2008-2009, AB Construct și o altă firmă a familiei Gruia a câștigat mai multe contracte cu Primăria Sectorului 3, condusă de Liviu Negoiță, de peste 60 de milioane de euro.
Potrivit presei centrale, la o lună după atribuirea contractului de la CE Turceni, Bogdan Gruia a efectuat o vizită de protocol la sediul PDL din Aleea Modrogan, unde se afla chiar ministrul Videanu.
În acel an electoral, UMR Rovinari ”a investit” în PDL 300.000 de lei, din cota sa de 28% din acel contract.

facs-remont

Cantități uriașe de fier vechi rezultate din demontări s-au evaporat până să ajungă în depozitele SE Turceni

În iulie, anul trecut, Corpul de Control al CE Oltenia a descoperit nereguli grave la contractul împărțit de firmele de casă ale fostului PDL.
Au fost depistate probleme la adjudecarea licitației: listele de cantități întocmite de proiectant la elaborarea ofertei nu au fost complete, neputându-se verifica oferta depusă de AB Construct SRL Buzău, cu alte cuvinte l-au chemat de acasă pe Sorin Ionel Biţoană, omul lui Bogdan Gruia, să semneze repede contractul, deși oferta elaborată împreună cu partenerii săi era neclară.
Cu toate că s-au întocmit mai multe acte adiționale la contract, în urma verificărilor documentelor întocmite, există suspiciunea că nu au fost efectuate toate lucrările aferente devizelor întocmite pentru care au fost încasate diferite sume de bani, iar în susținerea acestor suspiciuni este și faptul că nu au fost identificate tichete de cântar pentru unele cantități de materiale și documente de restituire către gestiuni a diferitelor bunuri.
”Având în vedere repartizarea valorică în cadrul asociației, cota de 18,70% a Remont SA, însemna 4.955.500de lei (1,2 milioane de euro) din contract, s-au efectuat verificări prin sondaj. Pe un deviz (demontare în G), instalații tehnologice și descărcare, s-a constatat că s-a decontat în subansamble cantitatea de 100.680 Kg, predarea în depozit făcându-se pentru cantitatea de 78.760 Kg. Pentru diferența de 21.920 exista doar o notă de constatare, fără a exista tichet de cântar care să facă dovada predării la magazie”, se precizează în raportul de control.
Un alt exemplu: s-au demolat instalații din care au rezultat 303.500 Kg, însă în depozit au ajuns cu aproape 15.400 de Kg mai puțin, sau pentru această cantitate nu exista tichet de cântar care să dovedească faptul că a fost predată la magazie. Și exemplele de acest fel pot continua, cantitățile lipsă, doar din cele câteva devize verificate, oscilau în marja 15 – 21 de tone de fier vechi, componente ori subansamble.
S-a mai constatat că s-au făcut unele deconturi pentru organizare de șantier, pe fiecare situație de lucrări, fără nici un fel de documente justificative.
În vederea lămuririi depline a situației constatate, Corpul de Control al CEO a propus ”efectuarea de către Departamentul Juridic al CEO a unei analize privind oportunitatea trimiterii către organele de cercetare pentru desfășurarea de acțiuni specifice”.

CEO a sesizat organele de cercetare

Complexul Energetic Oltenia atestă faptul că în Raportul Corpului de Control au fost semnalate suspiciuni legate de lipsa unor tichete de cântar care să facă dovada predării la magazie a unor cantități de materiale. ”În urma controlului de fond efectuat de Corpul de Control al CE Oltenia au fost constatate diferențe cantitative între componentele de fier demontate și cele înregistrate în evidențele contabile aferente gestiunii de fier vechi, conform bonurilor de cântar și a documentelor întocmite”, se arată în documentul remis GorjDomino.
Întrucât în Raportul Corpului de Control sunt prezentate suspiciuni de neconformitate și pentru lipsa în gestiune de la depozitul de deșeuri și fier vechi din cadrul SE Turceni la nivelul CEO s-a decis sesizarea organelor de cercetare penală, urmând ca prejudiciul să se stabilească în urma unei expertize de specialitate.

Contractele familiei Vîlceanu cu CEO în 2015 – 2,2 milioane de lei

facs1

Din acel contract, partea firmei Remont SA a lui Dan Vîlceanu a fost de 5 milioane de lei, adică 1,2 milioane de euro.
Pe tot parcursul campaniei electorale, candidatul PNL la un post de consilier județean, și cu pretenții de a conduce instituția, începând de săptămâna viitoare,  Dan Vîlceanu, și-a axat discursul politic pe CEO, în speranța că va atrage voturi, știut fiind faptul că mineritul și energia sunt teme sensibile în Gorj.
În tot acest timp, Vîlceanu avea ”în buzunar” 808.430 de euro, câștigați de o firmă a sa și o alta a familiei sale din contracte cu CEO și CE Hunedoara.
Trefo SA, societate deținută de mama liderului liberal, a derulat, anul trecut, 14 contracte cu CEO, din care a câștigat 2.181.344 de lei și patru cu CEH a căror valoare însumează 203.820 de lei.
Rominex Mining Engineering SA, firmă la care Dan Vîlceanu este proprietarul a 65% din acțiuni, fiind partener cu același Teofil Ghirasim, a câștigat, în 2015, din doar cinci contracte cu falimentarul CE Hunedoara, 1.171.932 de lei.

facs3

loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

11 comentarii

 1. Domnule Matei , tot nu inteleg care este implicarea lui Vilceanu in dosarul despre care vorbesti. Nu spui ca firma lui Vilceanu a incasat bani pe lucrari neexecutate si sigur nici nu exista o asemenea situatie. In rest contracte pentru livrari de produse, respectiv piese de schimb realizate in cele doua uzine pe care le au in Rovinari si unde lucreaza oameni din Rovinari, Tg-jiu, si alte localitati din Gorj. Mai sapa ca a trecut Campania electorala si nu ai scos nimic. Te dau patronii afara , mai ales ca ai pierdut si Rovinari cu Goe in rolul da salvator. Ai fost o dezamagire si pentru Goe care spune stafului ca „maine apare o bomba cu Chivu „si cand colo apare un fas.

 2. Poate mai exista obiceiul dascălilor de scoala veche, care spre finalul orei de curs întreaba cu un zâmbet in colțul gurii , spre disperarea elevilor care așteaptă nerăbdători sunetul salvator al clopotelului: ” I-a sa vedem ce am înțeles noi de aici”! Ce , Doamne Iartă-ma sa înțeleagă un ” reabilitat ” din comunicatul C.E.O. ? Era clar ca lumina zilei! Magneteii au dat atacul! Bai Matei, iar esti prost! I-a fa tu o ancheta, operațiunea si contractul de care spui s-a desfășurat in incinta interioară a societății? Incinta păzită de niște firme de paza? Le cui firme or fi ? Cumva de-ale unuia Făget? Sau Sarcina? Pune si tu o întrebare de jurnalist nu o interpretare de cetățean ” reabilitat”? Apropo, ți-a expirat si interdicția de a alege si a fi ales? Adicătelea, încerci sa ne plicuri noua ideea ca AB Construct, Gruia sau cum l-o chema cu Valceanu si Izvoranu au furat fierul vechi! Eu sunt sigur ca o parte din cantitatea prafuita , daca așa este si nu e poveste, s-a ” rătăcit ” in salariul tău! Asta daca esti salariat si nu lucrezi la gazeta doar, formula veche la ospătarii din restaurantele tari din Bucuresti, doar din șpagă! Esti din ce in ce mai jalnic, sunt convins ca oricât de prosti ar fi 15-20% din ” publicul ținta”, tot nu pun botul! Sa nu intri in bani, s-ar putea luni sa fii nevoit sa-i returnezi!😛

 3. grivei catelul pesedist

  Este din ce in ce mai clar ca PNL ul condus de beizadeaua Dan Valceanu va pierde alegerile in Gorj. comentati degeaba mai Gigeilor ca sunteti varza . Matei este un bun ziarist de investigattii si DNA ul se va autosesiza . La puscarie cu gasca Valceanu=Grivei din PNL . Dian Popescu are dreptate , dupa alegeri Blaga si Gorghiu le va da flit lui Valceanu si Grivei . PNL Gorj va fi condus de \Senatorul Barbu , singurul om capabil din PNL / Felicitari domnule Senator .

  • Super-ziaristul de investigație, reproduce doua fraze dintr-un raport care constata lipsa a 25 tone(fier vechi)x 100 euro(daca era cum se spune” pregătit”)=2500 euro! Grivei Cățeluș, ați învățat voi un cuvânt magic DNA și-i dati cu lătratul toată ziua! Asta crezi ca e treaba procurorilor DNA? Sau ca ma doare pe mine, unul din ” Gigei” soarta politica a unor dobitoci ca Valceanu, Grivei, Dian, Călinoiu, Carciumaru, Chivu,Florescu, Filip,,,,,,lista lunga de-a lungul si dea latul întregii cacastori politice! Toti o apa chiora! Pe mine ma interesează cei care din poziția de semidocți colcăie in jurul politicii abonați la firimiturile de pe masa politichiei! Așa ziși , coada de topor!Si Matei, jurnalist de cumetrie -e unul dintre hoitari! A trecut constatarea lipsei fierți vechi in super unitatea de masura-kg! Nu le transformi intelighentule, in grame? I-a încearcă!Asteptai voi marea salvare de la politicieni, stand cu gura cascată, doar-doar or ieși ” ai noștrii” , nu se poate sa nu ne pice si noua ceva, doar am muncit in campanie! Nu, nu cea agricolă! Hai bai Grivei, ca tine mai sunt 3-5000, nu prea mai aveti ce sa furați!

 4. Instalatia pe care a demontat-o Valceanu pur si simplu nu mai exista de ani de zile. (fusese vanduta la negru bucata cu bucata).Daca se va intra pe firul asta vor fi surprize enorme. Valcenu nu a predat decat in acte fierul, toti stiam asta, dar ere vremea PDL-ului si nu se putea vorbi. Aceasta lucrare a fost pretul trecerii familiei Valceanu de la PSD la PNL.

 5. Asta e asa de campanie! Sunteti jalnici, nu stiti ce sa mai inventati doar doar de n-o pleca Costreie de la CJ !

 6. N am avut timp pentru a citi tot dar, sunteți niște hoți ordinari! N ‘avem treaba cu politica dar , cum ați putut voi mai vâlcenilor sa faceți , pe bune, atâtea șmecherii cu complexurile? De ce n ați făcut mai o fabrica de cuie sau de parchet ca Pau? Dacă sunteți așa ingenioși oameni de afaceri, de ce trăiți ca rromii din vânzări de fier vechi? De ce n ați făcut voi fabrica de gips carton? Sunteți modelul ,, micimii”, pentru mine mult pentru angajați ce o fi si când o fi!!!! Dati’va la fund! Ajunge si va va sta mai bine!

 7. TotiSuntetiNisteNulitati

  asta-i copresedinte in Gorj… ?:))) Gorjenilor va meritati soarta! intr-o parte Psd cu celebra conducere putreda si la extrema cealalta acest individ …. Treziti-va ba!

 8. In primul rand doresc sa va rog sa lasati firmele in pace pentru ca acolo lucreaza oameni(muncitori, maistrii, ingineri, economisti etc.)care nu au nici o vina ca dl. Vilceanu este in politica. Noi avem familii, copii pentru care muncim cinstit . In ce priveste acuzele dvs. trebuie sa stiti ca documentarea dvs. este foarte deficitata . Toate instalatiile demontate de firma REMONT au fost transportate in depoziyul de fier vechi cu bon de cantar, in depozitul de piese de schimb cu note de predare(piese care s-au recuperate pentru a fi folosite) si catre EMC Jilt pentru a fi folosite acolo. Trebuie sa stiti ca noi castigam lucrarile prin licitatie , ca nu dl. Vilceanu face situatiile de lucrari ce intra la plata si nici odata firma noastra nu a avut cea mai mica problema de a incasa ceva ce nu a executat. Si am executat lucrari de mare importanta pentru minerit(am montat trei excavatoare si o masina de haldat, am modernizat trei excavatoare de 2000, am realizat zeci de reparatii anuale la excavatoare si masini de halat etc. Noi nu suntem o firma de apartament care ca dea tunuri din tranzactii comerciale.

 9. A JEFUIT CEO, LA USCARIE CU ACEST HOT !

 10. Vad ca ne tot vin ca pe banda ,fel de fel de acuzatii .DAN SOVA ,VICTOR VIOREL PONTA ,mai nou domnul DAN VALCEANU .Dar domnilor cand auzim si de gasca PDL -ISTA ,ca isi primesc ceea ce merita ,dupa 10 ani de guvernare ,dar nu guvernare ci teroare .S-a vazut ce fel ne-au condus ,cu cata marinimie ,corectitudine ,si claritate .Haideti ai vrem si pe cei din epoca BASISTA ,cu taticul lor in frunte .Si cel din urma avanda destule probleme justitiare ,dar se pare cumva ca n u este in ROMANIA ,o fi si el in COSTA RICA .Hadeti sa fim seriosi ,si luati-va si de ei ,nu numai de restul .Ei bimbasesc ,si altii o primesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *