De ce nu vrea nimeni să fie prefect de Gorj?

ionut-catrinaLegea 188/1999 spune că prefectul și subprefectul, alături de secretarul general/general adjunct al guvernului, secretarul general/general adjunct din ministere și de inspectorii guvernamentali, sunt înalți funcționari publici și, deși legea este al dracului de permisivă, nu au voie să facă politică. Asta la modul vizibil, căci toți de s-au perindat prin posturile astea șmechere au făcut și fac politică. Să fim serioși: unde dracu’ ați văzut să ajungă cineva prefect, de exemplu, dacă nu e susținut de un partid?! Cu toate că există „intenția” legislativă de a pune pe picioare un corp național al înalților funcționari publici, nimeni nu vrea pe bune ca acel corp să existe, să se manifeste eficient! Toată mascarada asta de numire a înalților funcționari publici este de a mima eficiența unei legi stupide, cretine, aberante!

Dar nu despre asta voiam să discutăm astăzi, ci strict despre vodevilul urcat pe scenă de către PSD Gorj. Nu știți despre ce e vorba? Cică se vorbește despre numele noului prefect prin tabăra social-democraților, dar, paradoxal, nu se agită efectiv cineva. Postul în sine este unul extrem de vulnerabil, fiind supus des unui vânt aspru al schimbării. Ăsta este unul dintre motivele pentru care nimeni dintre „potențialii” membri de partid nu se agită. Claudiu Manta și Ciprian Florescu, de exemplu, nu vor să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard. Au fost cele mai cunoscute nume aruncate – voit sau nu – la bursa „numirilor”. Unul s-ar rupe de afacere, celălalt de… funcția administrativă și/sau politică, totul în vâltoarea unor evenimente, Doamne ferește, ca la Giurgiu, unde ministrul Afacerilor Interne a cerut demisia prefectului pe motiv de… semnal lipsă la telefon în condiții de infern al naturii! Vrabia, cioara etc.

Au apărut imediat alte nume de persoane care s-au grăbit să anunțe ce onorant e să ocupi o asemenea postură de reprezentant al guvernului în teritoriu. Ete fleoșc! Concluzia e una singură: deși legea este plină de scăpări și permisivități, mai nimeni nu se încumetă să se arunce, din PSD, la postul ăsta. De ce? Cam ai mâinile legate: nu poți face combinații, nu poți pune mâna așa simplu pe cașcaval, nu poți influența persoane/fapte cum ai face-o, de exemplu, din alte ipostaze. Pe românește, nu rentează, mai ales că nu ai un mandat ferm (de 2 sau 4 ani, nu?).

Ce mi se pare lipsă de normalitate – deși e voie, că permite legea ideea de autosuspendare ori demisie – e negocierea ca la piață pentru postul de prefect/subprefect etc. Adică, în cazul nostru, dacă nu ia PSD postul de prefect, îl ia ALDE, iar PSD ar urma să preia altceva. Vă dați seama ce vremuri mizerabile trăim dacă se discută pe față despre un asemenea troc absolut jegos?!

Ce nu înțeleg eu e de ce trebuie schimbat actualul prefect. E perceput ca apropiat al presupusei Drepte și trebuie adus cineva de Stânga?! A fost perceput ca inactiv, deși nici alții dinaintea lui nu s-au spetit pentru rezultate?! Trebuie mulțumiți oameni pentru niște rezultate electorale?! Sincer, pot înțelege demiterea unui prefect de genul celui de la Giurgiu, dar așa, pe nepusă masă???

Aștept cu interes să văd viitorul apropiat. Presimt (iar) spectacol (a)politic.

loading...
Loading...

Citește și

Dreptate, nu doar pentru căței

Dacă aș fi arogant precum niște insalubri de prin media locală, le-aș răspunde aici la …

Un comentariu

  1. Draga domnule, stiu ca nu are legătură cu subiectul, dar,poate se va sesiza si ziarul dvs despre numirile facute de domnul inspector scolar in functiile de director si director adjunct prin detasare in interesul invatamantului, unde s-au facut multe numiri ce nemultumesc cadre didactice si unitati de invatamant deopotriva. va multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.