luni , 27 februarie 2017 - 20:07

De prin lume adunate

de-prin-lume

Limbile lumii, o adevărată babilonie

– Papua Noua Guinee este ţara cea mai diversificata de pe glob, sub acest aspect: acolo se vorbesc nu mai puţin de 850 de limbi.
– La polul opus, singura ţară africană în care toţi cetăţenii vorbesc aceeaşi limbă este Somalia. Limba lor se numeşte, bineînţeles, somaleză.
– Engleza este limba cu lexicul cel mai bogat: are 250.000 de cuvinte. La antipod se situează dialectul sranan-tongo, vorbit în statul Surinam din America de Sud, cu lexicul cel mai sărac: are 340 de cuvinte.
– Documentul cel mai frecvent tradus din lume este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, scris în cadrul ONU în 1948 şi tradus în 321 limbi şi dialecte.
– Chineză este vorbită de 850 milioane de vorbitori nativi, însă în şcolile din China, începând cu clasa a treia, limba engleză este obligatorie. În contrast, ponderea limbii chineze în şcolile americane este de 3-4%.
– Cu toate că în majoritatea lor, oamenii vorbesc altă limbă decât engleza, 70% din paginile web utilizează această limbă. Peste jumătate dintre cei care le citesc nu au decât cunoştinţe vagi de limba engleză.

loading...

Citește și

Leacuri băbești

Esti agitata inaintea unei intalniri Fa ceva foarte practic ca o curatenie temeinica in computer …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.