De prin lume adunate

de-prin-lume

Limbile lumii, o adevărată babilonie

– Papua Noua Guinee este ţara cea mai diversificata de pe glob, sub acest aspect: acolo se vorbesc nu mai puţin de 850 de limbi.
– La polul opus, singura ţară africană în care toţi cetăţenii vorbesc aceeaşi limbă este Somalia. Limba lor se numeşte, bineînţeles, somaleză.
– Engleza este limba cu lexicul cel mai bogat: are 250.000 de cuvinte. La antipod se situează dialectul sranan-tongo, vorbit în statul Surinam din America de Sud, cu lexicul cel mai sărac: are 340 de cuvinte.
– Documentul cel mai frecvent tradus din lume este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, scris în cadrul ONU în 1948 şi tradus în 321 limbi şi dialecte.
– Chineză este vorbită de 850 milioane de vorbitori nativi, însă în şcolile din China, începând cu clasa a treia, limba engleză este obligatorie. În contrast, ponderea limbii chineze în şcolile americane este de 3-4%.
– Cu toate că în majoritatea lor, oamenii vorbesc altă limbă decât engleza, 70% din paginile web utilizează această limbă. Peste jumătate dintre cei care le citesc nu au decât cunoştinţe vagi de limba engleză.

loading...
Loading...

Citește și

Bancul zilei

– Domnule doctor,sunteţi sigur de diagnostic? Am auzit de multe cazuri când bolnavii de pneumonie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *