De prin lume adunate

de-prin-lume

Muzeul Cofetăriei “Ioan Gui” din Arad
Aradul era încă de prin anul 1800 unul dintre cele mai mari centre ale cofetăriei din Europa. Artiştii români în ale ciocolatei erau preferaţi la curtea imperială din Viena, astfel că bomboanele româneşti făceau deliciul capetelor încoronate.
Muzeul funcţionează în două dintre încăperile casei maestrului cofetar arădean Ioan Gui şi cuprinde peste 500 de exponate. Gui a început să adune maşinile şi ustensilele din muzeu la începutul anilor ’70, cumpărându-le de la bătrânii maeştrii cofetari pe care i-a mai prins în viaţă, restaurarea lor începând abia după anul 2000 când ideea deschiderii unui muzeu de profil a început să prindă viaţă. Printre acestea se numără maşina de măcinat mac, veche de mai bine de un secol; un agregat conectat la curent electric, care poate amesteca frişca sau aluatul; o maşină destinată producerii marţipanului şi ciocolatei.
Alte exponate de seamă sunt aparatul de fabricat bomboane, realizat în jurul anului 1920, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul, un agregat pentru prepararea marţipanului. De asemenea, pot fi vizionate mese din marmură pentru prelucrarea zahărului fiert, o maşină pentru tăiat hârtia în care se împachetau bomboanele pentru pomul de Crăciun, peste 60 de modele de bomboane fondante, diverse forme pentru prepararea turtei dulci şi a ciocolatei, dar şi fotografii şi documente. Nu în ultimul rând, muzeul deţine cărţi de specialitate, unele unice în ţară, reţetare, diplome şi medalii obţinute de-a lungul vremii de cofetarii arădeni.
Dropsuri, trandafiri de marţipan, cizmuliţe de ciocolată şi purceluşi umpluţi cu nucă sunt doar câteva dintre delicatesele ce ne trimit într-o incursiune în dulcele interbelic ieşite din laboratoarele muzeului. Acestea ascund nu doar reţete secrete, ci şi tehnici speciale de preparare.

loading...
Loading...

Citește și

Bancul zilei

Dintr-o data Ion ii trage lui Gheorghe o palma. Acesta zice: – Ione, ma tu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.