De prin lume adunate

de-prin-lume

În Japonia s-a declanşat… războiul dansului!
Vă vine să credeţi sau nu, dar în Japonia de 67 de ani există o interdicţie de a dansa după miezul nopii în locuri publice! Legea datează din 1948, de pe vremea ocupaţiei americane şi este o amintire ruşinoasă a vremurilor de înapoiere a ţării. Legea nu era menită să îi determine pe japonezi să muncească mai mult, aşa cum v-aţi fi aşteptat, ci se dorea drept pavăză împotriva prostituţiei, cu care dansul era asociat.
Între timp, Japonia a devenit una dintre marile puteri economice ale lumii, iar acestă lege este considerată opresivă şi umilitoare de noile generaţii. În spiritul tenace specific japonezilor s-a format şi o alianţă a unor cluburi, asociaţii de tineret şi chiar a unor şcoli de dans care militează pentru aboilirea interdicţiei de a dansa după miezul nopţii. Militanţii organizează diverse evenimente în locuri publice imediat ce se trece de miezul nopţii. Petreceri tematice în cluburi, serate dansante în muzee sau lecţii de dans improvizate pe străzi la 2,00 – 3,00 dimineaţa sunt demersurile prin care tinerii fac presiuni asupra autorităţilor să abolească această lege, pe care poliţia oricum nu o mai aplică de mai bine de 30 de ani.
Din anii `60, japonezii au dat de gustul muzicii disco, iar de atunci viaţa de noapte din marile oraşe este una dintre cele mai dinamice din lume. Nicăieri în lume nu sunt mai populare barurile karaoke, iar de cele mai multe ori distracţia japonezilor se prelungeşte până la primele ore ale dimineţii, indiferent dacă e weekend sau zi de lucru. Sunt cartiere întregi la Tokyo sau Osaka unde marile artere sunt la fel de populate fie zi, fie noapte. De fapt, de multe ori nici nu se poate distinge între noapte şi zi din cauza luminilor puternice sau a plasmelor pe care rulează nonstop reclame.
Eforturile de a aboli interdicţia de a dansa după miezul nopţii au început din 2013 şi s-au strâns peste 150.000 de semnături, minimul necesar pentru ca un proiect de lege să fie propus pe ordinea de zi a Legislativului nipon. Între timp, Guvernul a ratificat propunerea de abolire, urmând să fie votată şi de parlamentari. Până atunci, toată lumea dansează… după miezul nopţii!

loading...
Loading...

Citește și

Bancul zilei

Ion vine beat-mort acasă şi găseşte un bilet pe masa din bucătărie: “Ioane daca vii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *