De prin lume adunate

de-prin-lume

În China: nu dărui ceasuri şi batiste!
Ambele obiecte au conotaţii negative: ceasul aminteşte că timpul zboară şi viaţa trece, iar batista este asociată cu lacrimile (de durere, în nici un caz de bucurie). Nici florile nu sunt un cadou potrivit, deoarece sunt asociate cu doliul.
În Grecia: dinţii de lapte se aruncă pe acoperiş
Mai precis, pe acoperişul casei părinteşti. Grecii cred cu tărie, de generaţii la rând, că acest obicei garantează că dinţii noi vor creşte repede şi vor fi sănătoşi, iar “beneficiarul” lor va avea noroc în viaţă.
În Ungaria: nu se dă noroc
Ciocnirea paharelor cu bere evocă amintiri sumbre: după o bătălie între Austria şi Ungaria, în 1849, generalii austrieci şi-au sărbătorit victoria – soldată cu moartea, pe câmpul de luptă, a 30 de generali maghiari – ciocnind entuziast şi bând bere. În urma acestui afront, ungurii şi-au promis să se abţină de la a mai ciocni halbele în următorii 150 de ani. Termenul a expirat demult, dar în unele zone mai conservatoare obiceiul încă este respectat.
În Turcia: turcul plăteşte
În stil european, ai fi tentat să-i propui partenerului turc cu care ai luat un prânz de afaceri să împărţiţi costurile consumaţiei. Însă obiceiurile impun ca el să plătească totul, dacă este cel care a lansat invitaţia. Dacă ţii morţiş să te revanşezi, nu ai decât să îl inviţi, la rândul tău, la masă, cu proxima ocazie, şi să achiţi singur nota de plată.

loading...
Loading...

Citește și

Bancul zilei

– Am avut parte de prima giugiuleală. – Şi ?! Spune tot ! – Păi..chestiile …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *