DECIZIE MAJORĂ în ENERGIE! Ce a stabilit ANRE

gaze

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, pentru perioada iulie 2016 – martie 2017, un coş de gaze pentru populaţie în care importurile sunt zero, chiar dacă acestea sunt mai ieftine. Motivul: siguranţa aprovizionării.

Populaţia va consuma exclusiv gaze interne, în următoarele nouă luni, din producţia curentă şi din gazele produse în România şi înmagazinate în depozite. Preţul gazului din producţia curentă a rămas stabilit la 60 de lei MWh, după ce Guvernul a decis să amâne calendarul de liberalizare şi să îl îngheţe la această valoare, relatează site-ul Economica.net.
Însă, preţul gazului înmagazinat în depozite, care va asigura circa 32% din consumul populaţiei în perioada sezonului rece, are un preţ de 81 de lei. Costul mediu de achiziţie al gazelor naturale din intern la intrarea în sistemul de distribuţie (inclusiv serviciile de înmagazinare şi de transport) ajunge astfel la 76 de lei MWh.
Preţul de 76 lei MWh este comparabil cu cel de import sau chiar mai mic. Însă, pe componenta de gaz extras din depozite, preţul de import este mai mic. Chiar preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a spus că furnizorii încheie acum contracte de import la preţuri de 70 de lei pentru ultimul trimestru al anului şi la 78 de lei pentru primul trimestru al anului viitor. Deci, preţurile ar fi mai mici decât cele ale gazului scos din înmagazinări.

Aşadar, de ce a ales ANRE să aprobe un coş format exclusiv din gaze româneşti?

„În coşul intern, producţie plus înmagazinare, iese un preţ mediu sub cel de import. Şi, în plus, se asigură siguranţa aprovizionării. Importul poate fi întrerupt în orice moment, din motive independente de România. Dar, dacă furnizorul are posibilitatea de acces la o sursă mai ieftină, am lăsat liberă o asemenea opţiune dacă e în favoarea consumatorului. Adică acces direct la o sursă de import, aceasta este o opţiune pe care ANRE nu are posibilitatea să o controleze”, a explicat, pentru ECONOMICA.NET Niculae Havrileţ, şeful ANRE.
A.C.

loading...
Loading...

Citește și

Între ce LIMITE vor avea CREŞTERI SALARIALE angajaţii CEO!

Administraţia şi sindicatele din CE Oltenia au decis ieri să stabilească nişte limite de acordare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *