Deținuții pot primi 20 de zile de reducere a pedepsei

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că un deţinut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări ştiinţifice elaborate.

MJ a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul de OUG urmează să fie dezbătut în următoarea şedinţă de Guvern.

Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică şi va avea următorul cuprins: ”f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau a invenţiilor realizate”.

Iniţiatorul susţine, în nota de fundamentare a proiectului, că această soluţie legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgenţă a acestei situaţii şi constituirea unei baze legale certe şi previzibile în acest domeniu care a generat ample discuţii atât în rândul practicienilor dreptului, cât şi în cel al societăţii în general.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol – art. 96 indice 1 – procedura elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, prin care sunt prevăzute expres instituţiile competente să stabilească brevetarea invenţiilor şi caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi, precum şi precizarea expresă că lucrările ştiinţifice se pot realiza în domeniile şi specializările universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2016 – 2017, publicat în MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

”(1) Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare CNCŞ, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, denumită în continuare UEFISCDI. (2) Brevetarea invenţiilor se realizează, potrivit dispoziţiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, denumit în continuare OSIM”, se arată în proiectul de OUG.

Astfel, precizează MJ, procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului ştiinţific de către 3 evaluatori independenţi, potrivit dreptului comun în materie.

Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deţinut să desfăşoare în paralel, în cuprinsul aceluiaşi interval orar, activităţi cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări ştiinţifice sau a unei invenţii şi activităţi lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislaţia muncii în prestarea de activităţi lucrative.

”Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii”, mai prevede proiectul.

Sursa: Antena3.ro

loading...
Loading...

Citește și

Bătrân pierdut în munții Vâlcan, căutat de salvamontiști!

Un bătrân în vârstă de 84 de ani, din judeţul Hunedoara, care a plecat, marţi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *