Dovleacul te scapă de toxine

dovleac

Zero grăsimi, puţine calorii, multe vitamine şi fibre. Acesta este dovleacul, cel mai popular aliment al toamnei târzii, care ajută organismul în lupta cu mai multe boli. Preferat şi de Halloween, el este un excelent detoxifiant natural.

Nutrientul necesar sistemului imunitar, vitamina C, se găseşte din plin în dovleac, alături de antioxidanţi şi beta-caroten. Pulpa de dovleac conţine vitamine, în special provitamina A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele conţin ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice.

Seminţele lui ajută la eliminarea viermilor intestinali, pot vindeca prostata, dar sunt recomandate şi copiilor, pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice. Uleiul extras din seminţele de dovleac reglează activitatea hormonală, cea nervoasă, fiind un detoxifiant natural. Iată de ce e bine să mănânci dovleac!
Face vederea mai bună
Doar 100 de grame de dovleac conţin mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A, nutrient esenţial sănătăţii ochilor. Alimentul mai furnizează din plin şi carotenoizi, inclusiv beta-caroten, compusul pe care corpul îl transformă în vitamina A, necesară vederii optime.

Ajută la scăderea în greutate
Sursă importantă de fibre, menţine starea de saţietate în timp, în schimbul unui număr foarte mic de calorii. Dietele bogate în fibre ajută oamenii să mănânce mai puţin, potrivit studiilor de specialitate.

Reduce colesterolul rău
Seminţele de dovleac furnizează din abundenţă fitosteroli, chimicale din plante care diminuează nivelul colesterolului LDL, deci protejează suplimentar sistemul cardiac.

Îmbunătăţeşte starea de spirit
Seminţele de dovleac sunt bogate în antioxidantul triptofan, un aminoacid important în producţia serotoniei, unul dintre hormonii care reglează starea de spirit.

Te ajută să te refaci după efort fizic
Potasiul din dovleac ajută organismul să îşi recapete echilibrul electrolitic după depunerea unui efort fizic deosebit. Acest mineral se regăseşte într-o cantitate mai mare în dovleac decât în banane.
loading...
Loading...

Citește și

Ce mănânci ca să ai un abdomen plat

Dincolo de faptul că este inestetică, grăsimea abdominală este și nesănătoasă. Pentru a scăpa de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.