DUBIOS! Acţiunile CE Oltenia, vândute PĂGUBOS! Două comisii de privatizare REMUNERATE consistent

ceo

Tehnocraţii vor să vândă un pachet de 15,24% de acţiuni la CE Oltenia. Oamenii din sistem spun însă că momentul este cât se poate de prost, fiindcă acţiunile unei companii pe pierderi şi cu datorii nu pot fi vândute decât foarte ieftin.

Pe de altă parte, două comisii de privatizare cu aproximativ 30 de oameni, funcţionează pentru monitorizarea, pregătirea şi coordonarea companiei în perspectiva privatizării ei. Membrii acestora sunt plătiţi cu 3.800 de lei şi vin din mai multe ministere (Energie, Finanţe). Este vorba şi despre secretari de stat şi chiar de secretarul general al Guvernului.

Privatizare majoritară

otivele pentru care acţiunile CEO sunt scoase la vânzare acum ar fi că aceste două comisii pline de „specialişti” trebuie să continue să funcţioneze, dar şi că Guvernul tehnocrat vrea să vândă acţiunile CEO pe nimic, iar ceea ce rămâne din companie să fie vândut majoritar unui investitor, pe doi lei.

Iată unul dintre articolele din HG 87/2013 adoptată de Guvernul Ponta, cu privire la membrii comisiei de privatizare:

Art. 6.
(1) În vederea implementării strategiei de privatizare prevăzute la art. 1 se constituie o comisie pentru coordonarea procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise, precum şi o comisie de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a acţiunilor nou-emise, formate din membri, titulari şi supleanţi, şi secretariatele tehnice aferente acestora.

(2) Comisia pentru coordonarea procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise are următoarea componenţă:
a) ministrul delegat pentru energie sau un secretar de stat numit prin ordin al ministrului, în calitate de preşedinte;
b) un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, numit prin ordin al ministrului;
c) un reprezentant din cadrul Cancelariei Primului-Ministru, numit de prim-ministru;
d) şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie sau un reprezentant al acestei instituţii, numit prin decizie a şefului acestei instituţii;
e) un reprezentant al Ministerului Economiei, numit prin ordin al ministrului;
f) directorul general al Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A.;
g) un reprezentant al Societăţii Comerciale Fondul „Proprietatea” – S.A., în calitate de acţionar minoritar semnificativ.

(3) Pentru fiecare membru titular, instituţiile şi societăţile comerciale reprezentate în comisia pentru coordonarea procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise îşi vor desemna câte un supleant.

(4) Comisia pentru coordonarea procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise are următoarele atribuţii:
a) coordonează activitatea comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise;
b) aprobă documentele de licitaţie întocmite pentru selectarea intermediarului autorizat, avizate de către comisia de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise;
c) avizează documentele de intermediere ce urmează a fi încheiate cu intermediarul autorizat selectat, care sunt supuse aprobării adunării generale a acţionarilor sau directoratului Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A., după caz;
d) analizează informările şi rapoartele primite din partea comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise cu privire la stadiul procesului şi aprobă sau propune măsuri concrete de derulare a procesului de vânzare;
e) aprobă prospectul de ofertă publică primară, care este supus aprobării adunării generale a acţionarilor sau directoratului Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A., după caz;
f) avizează preţul de ofertă, mecanismul de determinare a preţului de vânzare sau preţul de referinţă utilizabil în cadrul unui mecanism de determinare a preţului de vânzare al acţiunilor nou-emise, pe baza recomandărilor intermediarului, care este aprobat de Guvern;
g) ia măsurile care se impun pe parcursul derulării procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise.

(5) Din comisia de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, ai Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, precum şi ai Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A. La solicitarea Societăţii Comerciale Fondul „Proprietatea” – S.A., din cadrul acestei comisii va putea face parte şi un reprezentant al acestei societăţi comerciale.

(6) Numărul membrilor, nominalizarea acestora, drepturile şi atribuţiile membrilor comisiei de pregătire şi monitorizare a procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise şi ale secretariatelor tehnice ale comisiilor prevăzute la alin. (1), precum şi drepturile membrilor comisiei pentru coordonarea procesului de vânzare a unui pachet de acţiuni nou-emise prevăzute la alin. (2) se stabilesc prin ordin al ministrului, la propunerea şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

(7) Activitatea comisiilor prevăzute la alin. (1) şi a secretariatelor tehnice aferente acestora încetează la data:
a) emiterii, în acest sens, a ordinului ministrului, în cazul suspendării şi/sau sistării procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1; sau
b) finalizării procesului de vânzare potrivit strategiei de privatizare prevăzute la art. 1, certificată prin confirmarea încasării sumelor reprezentând preţul acţiunilor potrivit contractului încheiat cu intermediarul autorizat.
loading...
Loading...

Citește și

Între ce LIMITE vor avea CREŞTERI SALARIALE angajaţii CEO!

Administraţia şi sindicatele din CE Oltenia au decis ieri să stabilească nişte limite de acordare …

2 comentarii

 1. Nu cumpara nimeni pachete minoritare de actiuni la societati ce nu pot fi controlate prin actionariat. Ce sa castige ? Pierderi planificate ? CEO are pierderi economice in ultimii ani si in contextul pretului la energie ii va fi imposibil sa se salveze. Investitii vor face viitorii propietari in conditiile vanzarii pachetului majoritar de actiuni.

 2. Nu te-ai putut „abtine” redactor genial, sa nu arati ce expertiza ai in piata de capital, piata future, listari la bursa, negocieri de pachete minoritare si/sau majoritare de actiuni ca ai pierdut din vedere esentialul!! Acum stiu toti neaveniitii ca actiunile vor fi ieftine, ca dupa vanzare l-i se va inzeci pretul si sa vezi bataie! Apropo, asa ieftine aroape degeaba, tu MC Horath, cate cumperi?! Si cand votezi, ca actionar ce esti, mai pastrezi sefii de la achizitii??
  Hai mai draga redactor, am glumit!! Deschide mataluta o carte de economie editie dupa 1945, invata cum se fac listarile companiilor, ca inclusiv statul francez pentru privatizari de companii cat 200 de oltenii au angajat specialisti platiti cu milioane de dolari , nu lei vechi! Dar daca expertiza ta te fece sa declari ca undeva exista niste prosti care vor cumpara 15,24% cu ceva banuti, ieftine sa prinda toti, ca mai apoi sa vina cineva sa cumpere 52% pe 2 lei, ori le-ai amestecat pana tarziu si te-ai trezit mahmura, ori ti-au soptit repede niste idei si te-au lasat sa compui tu…Varza de Balesti!
  Ma incearca insa o ideie! Ziarul socialistilor, ce vanzare, e a noastra-la asta se referea „in pierdere”- la buzunarul nostru, de und3 sunt cei ce vor cumpara ieftin, de unde au avut bani de capre..
  Reviriment!! Scuzele mele sincere, nu observasem editorialul!! E foileton, continuarea serialului ,sa umpleti paginile, nu conteaza! Stilul „Horvath” – o ideie, aceiasi mereu, in 15 articole! E specialista gazetei in” CEO”! Si in Elcen , si in Radet, si in( in curand) in Hidroserv!
  Cea care se lamenteaza ca nu mai au taranii glie si ca ne-am taiat padurile, dar sare de cur ca o vai mama ei de ” padurice” de vreo 50 de ha nu e expropriata si ca sta in fata excavatoarelor, ca pune in pericol DEN si SEN ce dracului or fi alea…
  Colegii de redactie, voi ce parere aveti ca astazi Horvath vrea sa plece cu bani de la serviciu pentru un articol in care a reprodus o hotarare de guvern?? Si aia de 4 ani, iesita din termenul de garantie….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *