duminică , 23 februarie 2020 - 15:32

EXCLUSIV! Afacerist potent din Bucureşti investeşte 1 MILION de EURO la Cojani!

colaj

Afaceristul Ilie Potecaru are 43 de ani și este un bucureștean „potent financiar, dar mai ales potent sufletește”-așa cum este descris de Mihai Mazilu, primarul orașului Târgu-Cărbunești. Potecaru a decis să investească în Gorj și a ales zona de lângă Târgu-Cărbunești, deoarece aici a găsit ceea ce căuta: un loc în care să nu existe poluare, căci vrea să facă agricultură bio. La Cojani-Cărbunești va face cea mai mare plantație de cătină din țară, urmând ca în anii următori să realizeze aici o întreagă linie de procesare. Înființarea unei plantații de cătină costă foarte mult, însă și profitul este pe măsură, întrucât cătina este foarte căutată în industria farmaceutică.

plantatie-catina-arad-ARHIVA

Afaceri importante la București
Ilie Potecaru a candidat în 2012 pentru un scaun de deputat în Parlamentul României, din partea PPDD. Nu l-a obţinut, însă a rămas director al firmei Ilcor, care se ocupa de ridicarea mașinilor parcare ilegal. Afaceristul Potecaru deţine, de asemenea, marca restaurantului „Bârlogul Lupilor”, din sectorul 6.
„Încurcate sunt căile Domnului!”, spune, zâmbind, afaceristul Ilie Potecaru. Bucureștean get-beget, Potecaru a început să investească, din 2014, la Târgu-Cărbunești, deoarece în copilărie venea aici, la bunicii prietenului său cel mai bun, Leo. Deși are o avere impresionantă și mai multe afaceri de succes, mai ales în Capitală, Ilie Potecaru este un om modest, simplu, puțin misterios-căci nu vorbește mult despre sine, dar, spune cu mâna pe inimă că vrea să facă bine semenilor săi. Chiar dacă sună idilic, expresia feței sale te îndeamnă să îl crezi. Dacă îi mai asculți și pe reprezentanții autorităților locale de la Cărbunești, Ilie Potecaru pare a fi omul care va aduce o schimbare în bine, în special pentru cetățenii zonei. A creat câteva locuri de muncă stabile, urmează să mai dea de lucru localnicilor, iar dacă planurile sale se vor adeveri, investiția finală va depăși 1,6 milioane de euro (pentru partea de procesare, Potecaru vrea să acceseze fonduri europene n.red.). Până acum, Ilie Potecaru a investit în terenurile cumpărate la Cărbunești, construcțiile de la ferma sa, animale etc peste 800.000 de euro, o parte din banii investiți provenind din vânzarea unor proprietăți imobiliare din Capitală. „Ceea ce vrea să facă Iliuță Potecaru aici, la Cărbunești, este o investiție extraordinară, căci planurile sale au de-a face cu cetățenii, care vor avea posibilitatea să se angajeze la ferma sa. Iliuță va investi în agricultură, va face o plantație de cătină. A cumpărat teren la Cojani, 55 de hectare”, a spus Iulia Călina, viceprimarul de la Târgu-Cărbunești. „Domnul Ilie Potecaru este un om cu frică de Dumnezeu, cum rar vezi. El vrea să facă bine. Eu i-am spus că este potent financiar, căci are mai multe afaceri, dar mai ales este potent sufletește, căci vrea să ajute comunitatea, va ctitori și viitoarea mănăstire de aici, de la Cojani, va dona bani”, a declarat și Mihai Mazilu, primarul orașului Târgu-Cărbunești.

Puieții de cătină au costat 180.000 de euro

catina3_0

Cea mai mare plantație de cătină din România
Într-o lună de zile va demara plantarea cătinei pe cele 40 de hectare de teren, la Cojani. Atunci va mai avea nevoie de forță de muncă, așa că va mai face angajări. Plantația lui Ilie Potecaru va fi cea mai mare din România și unica din Gorj. „Va fi cea mai mare plantație de cătină din România. Cătina este rezistentă la capriciile vremii şi răspunde bine la tehnologia de cultură. Este o cultură profitabilă”, spune afaceristul. La Cojani are deja mai multe păsări, o grădină eco, pomi fructiferi, dar și opt câini ciobănești, pentru pază.

Ilie Potecaru a cumpărat cele 55 de hectare de teren de la Cojani în 2014 și încă de atunci a început să își facă planul de afaceri. Vrea să realizeze aici o fermă bio, o plantație de cătină, stupine-a achiziționat deja 300 de stupi, dar vrea să ajungă la o mie. La Cojani a găsit exact ceea ce căuta: o zonă mirifică unde poluarea nu există, așa că plantația sa de cătină va fi bio 100%. Acum are sub zece angajați, dar pe viitor vor fi mult mai multe locuri de muncă. A mai cumpărat teren și la Novaci, aici va avea alte câteva sute de stupi. A căutat să achiziționeze teren în zone nepoluate și este mulțumit. „La Cojani a făcut canale de irigații, a adus utilaje performante, a făcut camere pentru muncitori, a împrejmuit”, a spus Iulia Călina, cel care este la curent cu mersul investiției afaceristului. Pentru început, Ilie Potecaru a achiziționat deja puieții de cătină pe care a dat 180.000 de euro și pe care i-a cumpărat de la Arad, de la inginerul Alexandru Vulpe. Acesta are o plantație de 30 de hectare. „Datorită climei, curenților de aer, cătina din România este cea mai bună! Aș vrea să și procesez aici, la Cojani, nu doar să cultiv. Piața de desfacere este România, căci vreau ca românii să fie sănătoși! Și vorbesc serios. Cătina de la Cojani va fi bio 100%. Puieții i-am luat de la Arad, au costat cam 180.000 de euro, dar vreau să investesc mai mult. Pentru partea de procesare, vreau să accesez fonduri europene, căci va fi vorba de peste 1,6 milioane de euro. Peste trei ani va fi vorba de etapa a doua, de procesarea cătinei. Când procesezi va fi vorba și de alte câștiguri”, a spus Ilie Potecaru, pentru Gorj Domino.

Licențiat în drept, pasionat de agricultură

catina-1

Cătina, planta miraculoasă
Cătina albă este cunoscută ca plantă miracol de 3.000 de ani. Cătina este un arbust care poate creşte pãnã la 5-6 metri înãlţime. Cătina are efect antioxidant, emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant. Fructul este bogat in vitamina C, precum si alte vitamine E, K,F,P, complexul B, carotenoide, minerale si oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, etc. Cultivatorul trebuie să aibă în vedere că este o plantă mare iubitoare de lumină, cerând ca expoziţia terenului să fie numai cea sudică sau sud-estică, mai rar sud-vestică, spun specialiștii.

De când a cumpărat terenul de la Cojani și a pus pe picioare ferma sa, Ilie Potecaru face naveta între Gorj și București. În Capitală, are soția și pe cei doi copii. Pentru ei a și înființat ferma de la Cărbunești, deoarece și-a dorit ca cei mici să mănânce sănătos. Ca să-și realizeze acest lucru, Potecaru a ajuns la concluzia că doar cultivând și crescând viitoarea hrană a familiei sale, va fi 100% sigur că este cu adevărat sănătoasă. „Sunt licențiat în Drept, profesez și acum. Sunt jurist și mă ocup de contracte comerciale. Sunt și mediator. Sunt căsătorit, am doi copii, soția mea este tot juristă. Eu fac naveta Gorj-București, familia mea este acolo. Aerul liber, agricultura îmi aduce mai multă satisfacție, este adevărat! Prima dată am început prin a face mierea, la Cojani, apoi am vrut să le dau copiilor mei mâncare sănătoasă, așa că am făcut aici o fermă: am găini, gâște, grădină de legume, astfel încât să avem mâncare bio pentru copiii și familia mea. Sunt un om care crede în Dumnezeu și care crede că binele făcut se întoarce. Mama a fost și este credincioasă, am simțit că tot timpul am fost protejat și ajutat de Dumnezeu. Dacă faci bine, găsești bine. La București am realizat un centru social, încerc să ajut oamenii, copiii, colaborez cu preoții de acolo și ei ajută comunitatea”, spune Ilie Potecaru.

Va finanța restaurarea și înființarea unei Mănăstiri la Cojani

La ceva vreme după ce a pus pe picioare ferma sa de la Cojani, Ilie Potecaru a decis să viziteze împrejurimile. La câțiva kilometri de fermă, afaceristul a descoperit o veche biserică, cunoscută de săteni sub denumirea de „Măceasca”. Monumentul istoric este izolat, părăsit, necesită urgent reparații, dar pictura interioară s-a păstrat destul de bine având în vedere că acoperișul de șiță al lăcașului de cult este distrus de intemperii. În momentul în care a intrat în biserică, Ilie Potecaru a știut că acesta fusese motivul pentru care venise în Gorj: să readucă strălucirea Bisericii Măceasca! „Biserica este în pargină. Prima dată când am văzut-o, mi-a fost frică să intru în ea. Atât este de deteriorată! Pictura s-a păstrat foarte bine, îngerii din această biserică sunt mult mai frumoși ca cei din lăcașurile de cult de acum. Am rămas impresionat de frumusețea interiorului și am știut că de aceea mă adusese Dumnezeu în Gorj! Atunci am înțeles. Am luat legătura cu autoritățile, cu cei de la Mitropolie și s-a decis ca la Măceasca să fie înființațtă o mănăstire de călugări. Cei de la Primăie au defrișat tot pe acolo, erau numai boscheți, mărăcini, au făcut curat. Au promis că se vor ocupa de utilități. Mi-am dorit să fie mănăstire acolo, nu doar o biserică enorie. Au și trimis un călugăr stareț care a pus lucrurile în mișcare și se vor apuca și de restaurarea monumentului”, a declarat Ilie Potecaru.

Loading...

Citește și

Din CLUBURILE târgujiene, într-un PUB din Anglia! Cum îşi clădeşte viitorul un ADOLESCENT din Gorj, doar cu CHITARA lui!

În urmă cu un an, a cântat în cluburile din Târgu Jiu. Piese rock şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.