sâmbătă , 21 aprilie 2018 - 18:38

Exportul de energie a SCĂZUT!

retele

În primele 8 luni ale acestui an, exportul de energie electrică al României a scăzut cu aproape 20% faţă de anul 2015, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în perioada ianuarie – august s-au exportat aproape 5,5 TWh, cu 1,2 TWh mai puţin decât în perioada similară a anului trecut (- 18,3%). În schimb, importurile de gaze naturale s-au majorat cu aproape 500% (+471,8%). Ambele au aceeaşi cauză: preţurile interne faţă de cele externe. La gaze naturale, problema e ceva mai acută, având în vedere că a scăzut şi producţia internă cu 13%, aceasta din cauza legislaţiei interne, care obligă producătorii autohtoni la plata unor taxe de care importatorii sunt scutiţi. În aceste condiţii, preţul gazelor de import a ajuns mai mic decât cel din producţia naţională!
Consumul final de energie electrică în primele opt luni din acest an a fost de 36,51 miliarde kWh, în creştere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, mai arată INS. Cea mai mare creştere, de 5,3%, a fost înregistrată în sectorul industrial. Consumul populaţiei a crescut cu 1,1%, în timp ce iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,3%. De asemenea, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost mai mic cu 6%, iar exporturile au scăzut cu 18,3%, până la 54,92 miliarde KWh.

A.C.


loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *