luni , 23 octombrie 2017 - 12:38

Exportul de energie a SCĂZUT!

retele

În primele 8 luni ale acestui an, exportul de energie electrică al României a scăzut cu aproape 20% faţă de anul 2015, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în perioada ianuarie – august s-au exportat aproape 5,5 TWh, cu 1,2 TWh mai puţin decât în perioada similară a anului trecut (- 18,3%). În schimb, importurile de gaze naturale s-au majorat cu aproape 500% (+471,8%). Ambele au aceeaşi cauză: preţurile interne faţă de cele externe. La gaze naturale, problema e ceva mai acută, având în vedere că a scăzut şi producţia internă cu 13%, aceasta din cauza legislaţiei interne, care obligă producătorii autohtoni la plata unor taxe de care importatorii sunt scutiţi. În aceste condiţii, preţul gazelor de import a ajuns mai mic decât cel din producţia naţională!
Consumul final de energie electrică în primele opt luni din acest an a fost de 36,51 miliarde kWh, în creştere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, mai arată INS. Cea mai mare creştere, de 5,3%, a fost înregistrată în sectorul industrial. Consumul populaţiei a crescut cu 1,1%, în timp ce iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,3%. De asemenea, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost mai mic cu 6%, iar exporturile au scăzut cu 18,3%, până la 54,92 miliarde KWh.

A.C.


loading...
Loading...

Citește și

Fostul consilierul juridic al Medserv Min, la prima victorie împotriva angajatorului

Laura Mihaela Ciobanu, consilier juridic al Medserv Min SA, subunitate a Complexului Energetic Oltenia și-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.