Fereşte-te de răceală cu usturoi

sanatate

În plin sezon rece, cea mai cunoscută şi comună boală, răceala, îşi face de cap. Cu cât organismul este mai puternic şi mai vitaminizat, cu atât vei ţine piept mai bine răcelii. Uite ce trebuie să mănânci pentru ca boala să te ”găsească” mai rar sau cel puţin simptomele să nu fie atât de intense.

  • Usturoi şi ceapă. Usturoiul conţine un compus numit alicina, substanţă uleioasă cu proprietăţi antioxidante, de mare ajutor în prevenirea sau tratarea răcelilor. Ceapa conţine compuşi antimicrobieni numiţi alioni, care ajută, de asemenea, organismul în lupta cu răceala. Când te confrunţi cu o răceală puternică, mănâncă ceapă crudă.
  • Carne slabă. Pentru un sistem imunitar sănătos trebuie să menţii un aport adecvat de fier, care se găseşte în carnea roşie slabă, carnea de peşte şi crustacee. Şi zincul este un alt mineral important aflat în carnea slabă şi care activează celulele albe în lupta cu infecţiile. Carnea de curcan conţine proteine esenţiale pentru menţinerea sau creşterea nivelului de energie, pentru a lupta cu infecţiile.
  • Suc de legume. Sucurile de legume proaspete sunt indicate mai ales atunci când suferiţi de răceală, deoarece acestea au în compoziţie cantităţi mari de antioxidanţi şi alte substanţe nutritive care ajută funcţia imunitară.
  • Miere. Mierea calmează tusea şi reduce inflamaţia din gât. Mierea conţine substanţe nutritive ce ajută funcţia sistemului imunitar. În cazul în care sunteţi răciţi, puteţi lua una-două linguriţe de miere înainte de a merge la culcare, pentru a calma simptomele de tuse şi pentru a vă putea odihni cum trebuie.
  • Iaurt. Iaurtul conţine probiotice – bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în flora intestinală. Consumul de iaurt a fost asociat cu îmbunătăţirea funcţiei sistemului imunitar şi cu reducerea simptomelor de răceală care sunt însoţite şi de tulburări intestinale. Puteţi adăuga miere în iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului în tratarea răcelii.
  • Citrice. Prin consumul de citrice creşteţi aportul de vitamina C care este unul dintre cei mai redutabili luptători împotriva răcelii şi gripei. Vitamina C este importantă mai ales în cazul fumătorilor, deoarece diminuează riscul apariţiei tusei. Aportul crescut de vitamina C asigura o protecţie sumplimentară împotriva infecţiilor.
  • Peşte. Peştele gras, inclusiv tonul, macroul şi somonul, e bogat în acizi graşi esenţiali Omega 3, compuşi ce ajută la reducerea inflamaţiei. Inflamaţia cronică poate împiedica sistemul imunitar să funcţioneze corespunzător şi protejează organismul împotriva răcelii şi gripei, precum şi a altor boli mai grave, conform www.sfatulmedicului.ro.

sursa: click.ro

loading...
Loading...

Citește și

Florile de tei reglează bătăile inimii

Îți bate inima ca și cum ar vrea să-ți sară din piept? Nu este cazul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *