Galerie FOTO: Ce au spus la Târgu Jiu, președintele Iohannis și prim-ministrul Cioloș!

vizta_iohannis12

Președintele Iohannis s-a adresat la Târgu Jiu, premierului, veteranilor de război și autorităților locale și județene, dar și cetățenilor care au participat la evenimentul de astăzi, celebrarea centenarului Primului Război Mondial. La festivitate au participat și reprezentanții PNL. Un sobor de preoți a ținut o scurtă slujbă de pomenire a eroilor Primului Război Mondial.
După ceremonie, președintele Klaus Iohannis a dat autografe susținătorilor săi. Evenimentul a avut loc în Parcul Coloanei fără Sfârșit.
De asemenea, sindicaliștii de la EMC Roșia l-au abordat pe premier cerându-i formarea mixului energetic pentru salvarea celor peste 15.000 de locuri de muncă din CEO.

Redăm parte din alocuțiunea președintelui:
„Ne aflăm împreună în locul în care, în urmă cu un secol, armata română obţinea, pe Jiu, a doua sa mare victorie după cea de la Oituz. Acel moment, care a reprezentat un punct de cotitură în desfășurarea războiului din toamna anului 1916, nu ar fi fost posibil fără sacrificiul şi determinarea gorjenilor.
Ceea ce le-a insuflat tărie de caracter şi dârzenie celor care şi-au dat viaţa în luptele de pe Jiu a fost totalul devotament pentru salvarea ființei naționale. De altfel, bătălia de la Podul Jiului a fost unul dintre cele mai importante exemple de curaj, demn de marea cronică a Primului Război Mondial.
(…) Victoria de acum exact 100 de ani îi plasează ca eroi în memoria națiunii pe generalii Culcer și Dragalina, precum şi pe tânăra învățătoare – cercetaș sublocotenent Ecaterina Teodoroiu. Pe ei și pe toți eroii neamului nu-i vom uita niciodată!
În memoria românilor, Ecaterina Teodoroiu rămâne probabil cel mai cunoscut nume al Primului Război Mondial. Prezența sa proeminentă în Panteonul național, alături de figura luminoasă a Reginei Maria, arată că Marele Război marchează și o schimbare profundă a societății, care va primi expresia instituțională prin Constituția din 1923.
Tot în 2016, s-au împlinit 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Prin capodopera sa, Brâncuși ne-a demonstrat că șansa societății românești stă şi în integrarea potențialului ei creativ în Europa și în lume. Brâncuși ne transmite peste ani că pentru a împlini marile idealuri ale națiunii noastre trebuie să depășim nu atât dificultățile obiective, cât mai ales factorii subiectivi, mentalităţile, și să ne asumăm pe deplin valorile. „Lucrurile nu sunt greu de făcut. Ceea ce este cu adevărat greu, este de a ne pune în starea de a le face.” Acest aforism al lui Brâncuși este un excelent îndemn pentru noi și, în primul rând, pentru tinerii generației Centenarului. (…)”

Dacian Cioloș a promis astăzi la Târgu-Jiu că va sprijini autoritățile locale în proiectul de restaurare a Căii Eroilor. Acesta a spus că i-a adus la cunoștință deja primarului Florin Cârciumaru că Guvernul va face toate demersurile pentru ca opera lui Constantin Brâncuși să fie recunoscută la nivel mondial.

loading…


loading...
Loading...

Citește și

Mesajul înfiorător scris de o tânără cu cuţitul între picioare, după ce a fost violată ani la rând!

O adolescentă de doar 15 ani a murit după ce a luat o supradoză de …

3 comentarii

  1. La Tg Jiu se restaureaza in ficare an operele lui Brancusi? Sau urmeaza sa se restaureze cele cateva case particulare de pe Calea Eroilor?

  2. Si a mai trecut o zi de chinuitoare campanie electorala:demagogie si minciuni, plimbatul limbii fiind liber in romanica noastra.

  3. nici de data asta nu au convins cei 2 oficiali …aceleasi baliverne de care ne am cam saturat ….Ciolos dezamagesti total…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *