Grigore Cartianu și prietenul unui maharajah, la Târgu-Jiu

meditatii-masa-tacerii_cmyk

În perioada 10-12 iunie, la Muzeul Județean Gorj se va desfășura evenimentul cultural „Meditaţii la Masa Tăcerii”, având ca organizatori Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Muzeul Județean Gorj şi Societatea Civilă de Avocați Burchel & Asociații.

Programul manifestării este structurat astfel: vineri 10 iunie, între orele 15.00 şi 19.30, conferinţa „Iniţiere în Isihasm” (temele abordate: binefacerile medicale ale meditaţiei, isihasm şi stări superioare de conştiinţă, accesul la subconştient, clarviziunea), lansarea cărţii „Peregrin în centrul lumii” (de Vasile Andru, prezentată de criticul literar Gheorghe Grigurcu) şi conferinţa Constantin Brâncuşi: între tradiţie şi universalitate (susţinută de Sorin Buliga). Sâmbătă 11 iunie, între orele 9.00 şi 13.00, va avea loc o conferinţă-atelier de practică isihastă (îndrumător V. Andru) şi conferinţa „Brâncuşi, colegul meu de şcoală” (susţinută de Grigore Cartianu); duminică 12 iunie, între orele 9.00 şi 13.00, conferinţă-atelier de practică isihastă (îndrumător V. Andru). „Evenimentul aduce în prim-plan figura scriitorului şi eseistului Vasile Andru, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1975, care a realizat mai multe stagii de documentare antropologică la Roma (1989) și la Paris (1990, 1991) și călătorii de studii în India, Tibet şi la Muntele Athos (1997, 1998, 2004). Centrul Shivananda din Trivandrum (India) i-a conferit titlul de master în filosofia Vedanta. Din 1990 până în prezent, structurează și coordonează Centrul Român de Practică Isihastă din București. A participat la simpozioane de istoria religiilor la Paris, Mount Abu, Kottayam, Loano. Ca scriitor, din 2001 face parte din Juriul internațional „Balkanika” pentru promovarea culturii est-europene”, transmit reprezentanții Centrului Brâncuși.

Cercetător al culturii indiene

Vasile Andru se întâlneşte în planul spiritualităţii ortodoxe cu Constantin Brâncuși, despre care se cunoaște că a fost o perioadă lungă de timp diacon la biserica ortodoxă din str. Jean de Beauvais din Paris (anterior a cântat la biserici din satul său natal, Craiova şi Bucureşti), el afirmând că a dorit să înființeze în capitala Franței o filială a Mânăstirii Tismana, lăcaș ortodox pe care îl frecventa în copilărie, alături de mama sa. De asemenea, Vasile Andru, cercetător devotat al culturii şi filosofiei indiene, se întâlneşte şi în planul spiritualităţii hinduse cu Brâncuşi, care, aşa cum se ştie, în 1938 era în India pentru a construi un templu la Indore, pentru prietenul său maharajahul Yeswant Rao Bahadur.

loading...
Loading...

Citește și

EMOȚII MARI pentru absolvenții de liceu! Câteva zile până la BAC!

Elevii de clasa a XII-a au susţinut, în 2018, mai devreme probele de competenţe la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.