GROAZĂ în propria casă: copiii și mamele lor, ABUZAȚI!

violenta-n-familie

• Violența în familie, ÎNGRIJORĂTOARE la nivelul județului

An de an, sute de gorjence și copiii lor devin victime ale violenței soților sau altor rude. Cele mai multe cazuri de violență în familie au loc în mediul rural. De la începutul anului și până în prezent, potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Gorj, au fost înregistrate 373 de victime.

La nivelul judeţului Gorj, este înfiinţată Echipa Intersectoriala Locală, cu atribuţii in domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, care poate interveni în cazurile de violenţă în familie la solicitarea victimelor sau la sesizarea instituţiilor abilitate. Solicitarea se depune la secretariatul Consiliului Judeţean Gorj.

Din păcate, cele mai multe victime ale violenţei în familie sunt copiii cu vârste între 14 şi 18 ani. Potrivit IPJ Gorj, anul acesta au fost sesizate 343 de infracțiuni de violență în familie, dintre care 143 de cazuri au fost în mediul urban și 200 în mediul rural. Dintre cele 373 de victime ale violenței în familie, 213 sunt minori. „În primele șase luni ale acestui an, la IPJ Gorj au fost înregistrate 343 de sesizări privind violența în familie. Avem 143 în mediul urban și restul în rural. Este vorba despre 373 de victime. Trebuie menționat și faptul că avem emise 27 de ordine de restricție împotriva unor abuzatori. Când agresiunea este gravă, victima trebuie separată de agresor. Victimele trebuie să sesizeze poliția, să nu tacă”, a spus Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj. Din păcate, violența domestică face parte din categoria dramelor tăcute, de multe ori. Nu toate femeile care sunt agresate de parteneri sună la poliție. Statisticile arată ca numărul femeilor din România, agresate de partenerii de viață crește, cu până la 10 %, în fiecare an. Creșterea este determinată și de faptul că din ce în ce mai multe femei nu îndrăznesc să ceară ajutor. Subiectul este delicat, iar ele preferă să tacă și să îndure bătăile primite.

Ce recomandă polițiștii

Oamenii legii au și câteva recomandări. „Evitaţi certurile în familie, în special cele generate de consumul de alcool, gelozie sau lipsuri financiare, care pot avea consecinţe grave. În familie fiţi un exemplu pozitiv pentru copilul dumneavoastră, respingeţi consumul abuziv de alcool şi evitaţi violenţa. Dacă situaţia devine critică părăsiţi locuinţa imediat şi cereţi sprijinul poliţiei, apelând numărul unic de urgenţă 112. În aceste situaţii poate fi pusă în pericol atât integritatea şi viaţa dumneavoastră, cât şi a copiilor. Victima violenţei în familie se poate adresa Poliţiei, pentru a depune o plângere; Unităţii de Primiri Urgenţe pentru a primi îngrijiri medicale; Laboratorului de Medicină Legală, pentru a obţine un certificat medico-legal; Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicaţi şi minori; Asistenţei sociale din cadrul primăriei din localitate, pentru a beneficia de găzduire temporară, asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică”, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliției Gorj.

loading...
Loading...

Citește și

Au luat NOTA 1 la Evaluarea Națională, în județul Gorj!

Dacă trei eleve din Târgu-Jiu au reușit să obțină nota maximă la ambele probe, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.