Inspectorii ANAF nu sunt specializaţi şi fac controale după URECHE! Nici Curtea de Conturi nu se simte bine -RAPORT

Controalele la mari contribuabili se fac pe baza unor criterii care nu țintesc, de regulă, zonele cu cel mai mare risc de evaziune, nu au proceduri moderne, consumă timp și resurse cu rezultate modeste, arată Raportul de asistență tehnică privind îmbunătățirea administrării riscului de conformare pe care îl prezintă marii contribuabili, întocmit de expertul străin Stuart Hamilton care a efectuat o misiune de asistență pentru ANAF. Totodată, este semnalată practica extrem de neobișnuită a Curții de Conturi de a cere controale la anumite firme.

 Raportul arată că inspectorii de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGACM), care se ocupă de primele cele mai mari 1.500 de companii din România, nu sunt specializați pe domenii ale economiei și, prin urmare, nu cunosc lanțul de creare a valorii și a jucătorilor principali, fac controale după criterii care nu urmăresc riscul fiscal cel mai mare și consumă mult timp cu rambursările de TVA.

Totodată, nici recrutarea personalului sau organizarea direcției nu sunt optime, iar metodele de verificare nu sunt moderne. Asistența oferită contribuabililor nu aduce clarificările de care contribuabilii au nevoie, iar serviciile pe care ar trebui să le furnizeze nu sunt disponibile.

Raportul mai remarcă și practica extrem de neobișnuită a Curții de Conturi de a cere controale la anumite companii.

Principalele probleme semnalate de raport sunt:

  • se concentra excesiv de mult pe inspecție și nu pe o combinație atent echilibrată între servicii și aplicarea legii menită să contracareze principalele riscuri în materie de conformare
  • selectarea efectivă pe bază de riscuri era limitată în practică, multe dintre inspecții vizând rambursările de TVA, ce constituie un risc scăzut în materie de conformare pentru segmentul marilor contribuabili.
  • practica extrem de neobișnuită a Curții de Conturi (CC) de a solicita DGAMA din cadrul ANAF să efectueze inspecții la anumiți contribuabili consumă un volum considerabil din resursele DGAMC, rezultatele obținute în schimb fiind foarte limitate.

Sursa http://www.profit.ro/stiri/economie/raport-al-unui-expert-strain-despre-anaf-inspectori-nespecializati-controale-pe-criterii-neintemeiate-cu-rezultate-modeste-intruziune-neobisnuita-a-curtii-de-conturi-15559386

loading...
Loading...

Citește și

În arest după ce a pus FOC în ograda vecinului!

La data de 24 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Târgu Cărbuneşti …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *