duminică , 18 februarie 2018 - 4:38

Investiția Hidroelectrica din Defileul Jiului, motiv de protest! Se lucrează noaptea, deloc prudent


Ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul Mediului, Doina Pană și conducerea Hidroelectrica a primit, cu câteva zile în urmă, o scrisoare deschisă a Federației Coaliția Natura 2000, o asociație ce cuprinde 15 organizații neguvernamentale de mediu. Prin intermediul documentului se protestează împotriva nerespectării prevederilor legale și distrugerii Defileului Jiului prin construirea unui complex de hidrocentrale pe râu. Protestul ONG de mediu nu este primul, însă compania de stat își vede nestingherită de lucrări. Pentru un dialog între părți au militat deja primarul orașului Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru, și prefectul de Gorj, Ciprian Florescu.

 

”Vă contactăm cu îngrijorare în legătură cu situația amenajării hidroenergetice a Jiului pe sectorul Bumbești Livezeni, beneficiar Hidroelectrica SA. Din informațiile pe care le avem de la fața locului, lucrările la această investiție continua în Parcul Național Defileul Jiului, echipele fiind pe teren inclusiv la ore târzii în noapte, în pofida faptului că situația legalității construcțiilor respective nu a fost încă clarificată în instanță, fapt ce ar necesita prudență din partea companiei pe care o reprezentați. Așa cum au anunțat în spațiul public, organizațiile care susțin democrația participativă și protecția mediului, incluzând Federația Coaliția Natura 2000, consideră proiectul, așa cum a fost aprobat in 2003, un pericol major pentru biodiversitate și implicit pentru societate și solicită suspendarea lucrărilor și reluarea procedurii de obținere a acordului de mediu”, se arată la începutul documentului.
Potrivit inițiatorilor scrisorii, proiectul ar fi obținut acte de reglementare cu privire la protecția mediului anterior aderării României la Uniunea Europeană și a transpunerii Directivelor Cadru privind Apa, Habitate și Păsări și EIA. Ulterior, zona a fost desemnată parc național (2005) și sit de interes comunitar ROSCI0063 care protejează habitate de fag și frasin, habitate ripariene, habitate cu vegetație lemnoasă și versanți stâncoși, precum și specii ca ursul brun, râsul, specii de amfibieni, pești și nevertebrate. ,,Lucrările, deși sistate pentru o perioadă de câțiva ani, au fost reluate ulterior fără revizuirea acordului de mediu. Printre elemente noi care nu au fost luate în considerare la momentul avizării proiectului în 2003 se numără declararea Sitului Natura 2000, impactul cumulat cu alte proiecte noi, schimbările climatice, elemente care impuneau reluarea procedurii de avizare și revizuirea acordului de mediu. Mai mult, proiectul a suferit o serie de modificări încă din 2005 fapt confirmat prin Avizul Consiliului Tehnico-Economic al Hidroelectrica nr.255/2005 (privind Dispoziția generală nr.5197/51202/B/55/2005) și ulterior prin Nota de fundamentare din 2010 , respectiv Nota de fundamentare din 2012. Hidroelectrica S.A. a omis până în prezent notificarea autorității competente pentru protecția mediului cu privire la modificările intervenite”, se completează scrisoarea.

Căi de comunicare închise!

În urmă cu aproximativ 3 luni Administrația Parcului a organizat o dezbatere publică la care au participat factori de interes din diverse sectoare, inclusiv persoane fizice interesate în a discuta riscurile și beneficiile acestei investiții. În cadrul dezbaterii, reprezentanții Hidroelectrica S.A. au manifestat deschidere din partea companiei pentru dialog și pentru găsirea unor soluții care să asigure că impactul acestor amenajări asupra naturii este redus cât mai mult. Mesajul unui dialog real care să țină cont de toate interesele a fost promovat inclusiv de reprezentanții autorităților locale, adică de primarul orașului Bumbești sau de prefectul de Gorj, iar riscurile că odată finalizată construcția amenajările hidroenergetice din Defileul Jiului să nu poată fi puse în funcțiune din cauza încălcării legislației naționale și europene privind conservarea naturii au fost subliniate mai mult sau mai puțin direct atât de reprezentanții Administrației Bazinale Jiu cât și de cel al APM Gorj. Cu toate acestea, căile de comunicare au rămas în continuare închise, iar lucrările accelerate, avertizează protestatarii. ,,În acest context, ne vedem nevoiți să tragem din nou un semnal de alarmă solicitându-vă suspendarea lucrărilor până la clarificarea legalității investiției,, se mai arată în document, reprezentanții federației punând apoi câteva întrebări fără răspuns destinatarilor scrisorii.
Federația Coaliția Natura 2000 România acționează informal din 2003, când 55 de membrii, organizații nonguvernamentale din domeniul protecției naturii, s-au reunit pentru a-și consolida puterea de acțiune la nivel național și local, și pentru a contribui la desemnarea siturilor Natura 2000 în România. Din 2013, Federația are personalitate juridică și 15 membrii înregistrați oficial.

loading...
Loading...

Citește și

Ministrul Energiei. Termocentralele se vor alinia la cerinţele UE, dar nu aşa repede cum cer oficialii de la Bruxelles!

România nu poate să renunţe la producţia de energie pe cărbune, iar termocentralele din ţara …

Un comentariu

  1. De vina suntem noi toti, pentru ca toleram asa ceva. Ce popor ar mai tolera distrugerea unui parc national?? De ce petitia nu are nici 30000 de semnaturi, cand noi suntem 20 de milioane?
    https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *