Investitorii din energia regenerabilă cer mai mulți bani de la consumatorii casnici!

eoliene-cmk

Contribuţia pe care o plătesc consumatorii casnici pentru energia regenerabilă prin intermediul certificatelor verzi, respectiv 42 de lei pe MWh, este infimă şi există loc de creştere, a declarat, miercuri, Claudia Brânduş, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), în cadrul unei conferinţe de presă.
Astfel, „Contribuţia pentru certificate verzi este infimă. E loc să crească. Este vorba de 42 de lei pe MWh, cantitate de energie pe care o consumăm într-un an. Gândiţi-vă ce putem cumpăra cu aceşti bani. Eu, personal, aş plăti şi mai mult, pentru că îmi reduc alte impozite şi am alte beneficii”, a spus Brânduş.

Regenerabilii nu creează locuri de muncă

Ea a admis faptul că industria regenerabilelor nu creează multe locuri de muncă, precum alte sectoare, însă a arătat că energia regenerabilă a determinat scăderea pe piaţă a preţului energiei propriu-zise, relatează Agerpres. „Pe de altă parte, autorităţile ar trebui să explice faptul că aceşti bani care se duc în certificatele verzi nu sunt costuri suplimentare. Se vede foarte clar că, fără această energie regenerabilă, costul electricităţii ar creşte cu 45 de lei (pe MWh), ceea ce este mai mult decât preţul certificatelor verzi”, a subliniat preşedintele RWEA.

Contribuția s-a mai majorat

În plus, contribuţia plătită de consumatorii casnici pentru certificatele verzi a crescut de la 35 de lei la 42 de lei pe MWh după ce marile companii industriale au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi, a spus Brânduş. Totodată, ea a subliniat că sectorul energiei regenerabile are nevoie de foarte multă coerenţă, după mai mulţi ani în care cadrul legislativ a fost modificat de mai multe ori.

A.C.
loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *