JALE la CEO! Cele 2.000 de concedieri pot avea loc

ceo

Sindicatul „Mine-Energie” Oltenia, organizaţie sindicală majoritară, constituită la nivelul CE Oltenia având un număr de 2930 membri, nu este de acord cu propunerea înaintată privind disponibilizarea a 2000 (două mii) de salariaţi, arată sindicatul într-un comunicat de presă.

SME Oltenia transmite:

„Considerentele care stau la baza opoziţiei noastre faţă de măsurile preconizate de dumneavoastră sunt următoarele:
În anul 2015 au fost disponibilizaţi un număr de 2133 salariaţi pe aceleaşi considerente ca cele prezentate la punctul „B” (Motivele care determină concedierea preconizată) din adresa transmisă de dumneavoastră. Considerăm că măsurile întreprinse în anul 2015 au eliminat în mare parte motivele prezentate de către dumneavoastră. Se poate observa , printr-o analiză corectă, faptul că preţul certificatelor de C02 a scăzut în trimestrul IV al anului 2015 si trimestrul I al anului 2016, fapt care generează întrebarea dacă motivele prezentate de dumneavoastră sunt serioase”.

Import de cărbune?!

SMEO: „Referitor la strategia energetică naţională este de notorietate faptul că nu a fost revizuită, ci este în curs de revizuire – Ministerul Energiei comunicând că aceasta va fi adoptată la finalul acestui an. Considerăm de asemenea că este lipsită de sens motivaţia dumneavoastră privind importul de cărbune. În ceea ce priveşte argumentul dumneavoastră privind legislaţia nefavorabilă Complexului Energetic Oltenia , Sindicatul „Mine-Energie” Oltenia a militat încă de la constituirea sa, prin toate măsurile întreprinse, pentru rezolvarea în favoarea complexului a acestei probleme. Din nefericire, atitudinea administraţiei Complexului Energetic Oltenia nu a fost solidară cu noi, neexistând nici o acţiune întreprinsă de dumneavoastră pentru a avertiza responsabili guvernamentali cu privire la această situaţie. Cu privire la renunţarea de către beneficiarii tradiţionali la consumul de cărbune relevăm faptul că, concedierile anului 2015, dacă ar fi fost corelate cu o bună organizare, ar fi soluţionat această problemă. Referitor la motivele determinate de influenţa mediului intern în perioada 2013-2015 considerăm că sunt declarative şi nefundamentate, deoarece în raport cu Complexul Energetic Hunedoara costurile de producţie ale Complexului Energetic Oltenia sunt mai mici”.

Număr de concedieri redus cu 75%

De asemenea, sindicatul reprezentat de Gabriel Căldăruşe mai transmite CEO: „În ceea ce priveşte excedentul de personal, mai arată SME Oltenia, „îl considerăm de asemenea declarativ deoarece dumneavoastră nu ați efectuat o analiză si nici nu ati propus sindicatelor o analiză privind aplicarea normativelor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Explicaţiile dumneavoastră referitoare la „menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi închiderea sau conservarea activelor nerentabile” precum şi „redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune” sunt prezentate succint, noi considerând că trebuie purtat un dialog serios cu toate organizaţiile sindicale pe baza unor propuneri concrete şi a unui plan de activitate care să includă şi modul cum sunt folosite capacităţile de producţie până în anul 2020 (termen mediu) sau în funcţie de revizuirea strategiei energetice pe perioada de valabilitate a acesteia. Referitor la criteriile avute în vedere vă invederăm faptul că nu vom fi de acord cu nici o altă măsură convenită după data de 10.06.2016, decât în cazul în care numărul de concedieri prezentate de dumneavoastră va fi redus cu 75%”.

„De ce sunt concedieri colective?”

Cu privire la măsurile pentru limitarea numărului de concedieri, Sindicatul „Mine-Energie” Oltenia îşi manifestă deplina disponibilitate pentru discutarea punctuală a tuturor aspectelor dar şi dezvoltarea acestor măsuri. De asemenea, nu înţelegem si dorim explicaţii suplimentare de ce se adoptă măsura concedierii colective în contextul în care pe trimestrul I al anului 2016 s-a raportat un profit considerabil. Această prezentare ce a fost făcută public prin comunicate şi declaraţii de presă are oare un fundament real sau ascunde o strategie împotriva lucrătorilor din unitate, a unităţii şi a intereselor statului român. Vă rugăm de asemenea să ne prezentaţi stadiul elaborării Hotărârii de Guvern privind plăţile compensatorii (veniturile de completare) plătite de stat. Din informaţiile şi analiza noastră rezultă că un asemenea document nu este nici măcar prezentat pentru a fi supus dezbaterii publice. Considerăm că data de 01.08.2016 nu poate fi luată în calcul referitor la încetarea raporturilor de muncă de către salariaţi deoarece la comunicarea preavizului salariatul trebuie să aibă cunoştinţă şi de compensaţiile plătite de către stat.

Nu dorim ca salariaţii să fie minţiţi cu privire la sumele ce li se cuvin plătite de stat

În situaţia în care până la data emiterii preavizului nu vom avea un act normativ (Hotărâre de Guvern) privind compensaţiile plătite de stat pentru disponibilizaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia, conform OUG 36/2013 , compensaţiile plătite de unitate trebuie să fie în cuantum de 16 salarii. Cu privire la criteriul prevăzut la litera „D” punctul „g” vă aducem la cunoştinţă faptul că vom analiza responsabil fiecare situaţie a salariaţilor care sunt membrii ai sindicatului nostru, dar nu vom semna nici o listă. Considerăm că preavizul nu poate fi acordat decât în baza listei semnate de noi, pentru categoria de salariaţi amintită mai sus, acordul fiind dat numai în condiţiile publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii de Guvern privind plăţile compensatorii. Sindicatul „Mine-Energie” Oltenia îşi manifestă în continuare disponibilitatea la dialog pe baze corecte, legale şi în spiritul respectului reciproc.

loading...
Loading...

Citește și

Șefii CEO vor să PLECE! Fostul manager al CEO, Laurențiu Ciurel, dezvăluiri EXPLOZIVE! „Am tăcut câteva luni. Rău am făcut!”

După o perioadă de tăcere, fostul manager al CEO, Laurențiu Ciurel, a reînceput să scrie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.