Japonezii lui Isvoranu. Secretomania din jurul investitorilor care vor să facă o fabrică de componente auto la Rostramo

pag7

Despre scutul antirachetă de la Deveselu, una din cele mai importante baze americane din Europa, se știe aproape totul. Există și fotografii pe internet și suficiente date despre capabilitatea tehnică a cesteia. În schimb, în jurul afaceriștilor care doresc să investească într-una din halele fostei fabrici de mobilă Rostramo, de la Tg-Jiu, s-a creat un scut conspirativ, care să apere cel mai mare secret al Gorjului din ultimii ani: cine sunt oamenii de afaceri și care este firma de cablaje auto despre care vorbesc autoritățile și media.

pag71

Drumul Rostramo de la Chelu la Isvoranu

Primul care a vorbit despre compania care va deschide o fabrică de componente auto la Tg-Jiu a fost președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, însă nu a dorit să divulge numele investitorilor. Secretul este păstrat cu sfințenie și de cei care se ocupă, de câțiva ani, de vânzarea activelor Rostramo SA, după intrarea societății în insolvență.
Fabrica de mobilă din Târgu-Jiu, Rostramo SA, a fost privatizată şi preluată apoi, prin achiziţionarea pachetului majoritar de acțiuni, de către controversatul om de afaceri Cătălin Chelu. În septembrie 2010 societatea a intrat în insolvență, iar după numai o lună de  zile afaceristul Chelu a fost arestat pentru încercarea de mituire a secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Dan Valentin Fătuloiu, fiind condamnat, ulterior, la șase ani de închisoare cu executare în acest dosar. Până când decizia a rămas definitivă, afaceristul a părăsit țara, iar în decembrie 2014 a murit într-un spital din capitala Iordaniei, în urma unor probleme grave de sănătate. La acel moment, Chelu era cercetat în aproape 50 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.
De când Rostramo a intrat în insolvență, lichidatorul judiciar a încercat să vândă activele acesteia pentru achitarea datoriilor. Inițial s-a încercat vânzarea în bloc a tuturor activelor mobile și imobile ale fostei fabrici de mobilă, ca până la urmă să se opteze pentru scoaterea la licitație a patrimoniului acesteia pe categorii de bunuri.
Potrivit unor informații, de halele fostei fabrici, în special de uscătoriile acesteia ar fi fost interesat un om de afaceri israelian. Relativ recent, în cărți pentru cumpărarea unor clădiri și terenuri din patrimoniul Rostramo ar fi intrat și niște investitori japonezi și germani, care-l au ca interfață pe afaceristul mehedințean, Constantin Isvoranu.

Paravan pentru investitori

Isvoranu este un om de afaceri controversat care a derulat, de-a lungul anilor, zeci de contracte, prin Alpha Construct System SRL, cu Complexul Energetic Oltenia, ori cu structurile componente ale acestuia, fiind asimilat, în trecut, ca făcând parte din grupul de interese din jurul PDL și, oficial, susținător financiar al democrat-liberalilor.
În martie 2012, Isvoranu a cumpărat fabrica de carton ondulat Celrom de la Severin pentru 10,2 milioane de euro, prin firma sa Unicons SA. Doi ani mai târziu, după ce firma și-a schimbat denumirea și a devenit Romwelle PM SA, a modernizat fosta fabrică, iar anul trecut a derulat afaceri cu celuloză și hârtie de peste 26 de milioane de lei. Pe fosta platformă Celrom, Isvoranu a făcut un parc industrial pe care Sumitomo Electric Bordnetze, o subsidiară a concernului japonez Sumitomo a deschis o fabrica de componente auto și au deja 2.800 de angajați.
Sumitomo este a treia mare corporaţie japoneză, controlează constructorul auto Mazda, producătorul de anvelope auto Dunlop, producătorul de electronice NEC şi grupul financiar Sumitomo Mitsui, una dintre cele mai mari bănci japoneze.
Pe aceeași rețetă, Isvoranu dorește să cumpere fostul Rostramo și să le închirieze, ulterior, japonezilor spații pentru dezvoltarea unei investiții similare la Tg-Jiu.
În acest sens, a fost obținut avizul creditorilor Rostramo, iar una din firmele lui Isvoranu și-a adjudecat la licitație hale și terenuri în incinta fostei fabrici de mobilă, urmând practic doar să fie încheiate actele de vânzare cumpărare.

loading...
Loading...

Citește și

MESAJ ŞOCANT pe strada Bradului, din Târgu Jiu, pus pe cireşul din curtea unei case!

Un târgujian care locuiește pe strada Bradului a reușit să surprindă trecătorii. Acesta a pus …

2 comentarii

  1. Buna comparatia intre Deveselu si Rostramo .Sa vedem ce suma se va incasa la final pentru un teren de 25 de hectare cu inca 10 hectare de hale si constructii industriale . Nea Florin Carciumaru si nea Ion Calinoiu nu au nimic comun cu falimentarea celui mai mare combinat de prelucrarea lemnului din sud vestul Romaniei ? Intreb si eu nea Florine fiindca ati distrus un combinat ce avea 10000 de angajati sa faceti o fabricuta de cablaje cu 80 de angajati . Buna afacere pentru targu,,,,JIENI .

  2. Orice AFACERE între doua firme CU CAPITAL PRIVAT, căci despre asta e vorba, orice demers si un eventual contract sunt STRICT CONFIDENȚIALE si de multe ori SECRET DE SERVICIU! In lumea civilizata bine-nțeles! Intr-o bantustana unde un fost si permanent infractor se da ziarist ,orice e posibil! Sa nu știe el, Claudiu ” Pușcărie” Matei , cu cât se vinde, poate cumpara el,nu?Daca terenul erata valoros si condițiile excelente, infrastructura, autostrada, forța de munca înalt calificata DE CE NU SE ÎNGHESUIE LUMEA? Sunt buruienile de 2 metri prin fostul Rostramo, dar nu se poate, cine vine, cât se plătește, Costreie si Glicemie, au fost întrebați? Au voie sa spună ca ei i-au adus pe investitori? E treaba lui ” Pușcărie” sa știe el ce e cu japonezii, de ce l-au trimis pe Izvoranu! Pentru motivul ca oamenii nu vor sa se implice in cacatul gorjeanoromanesc, pentru ca asta e uzanța in lumea afacerilor mari, nu vii tu concern cu cifra de afaceri ma mare decât PIB-ul României sa te întâlnești cu Cosmin, Florin, Ion, Matei, Dian, Valceanu,etc pentru ca inevitabil ți-ar veni chef de seppuku!Mars , Matei! La coteț!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.