Jos labele de pe Colegiul Național „Spiru Haret”: problema nu e a școlii!

Nu pot fi considerat drept omul care se supune tot timpul regulilor. Nu pot fi considerat un habotnic, în egală măsură. Așa cum nihilismul e periculos, și opacitatea este de blamat. Dar nici nu pot să accept niște treburi pur și simplu. Sau cum vrea unul ori altul să mi le prezinte.

De Colegiul Național „Spiru Haret” din Tg-Jiu mă leagă cinci ani din viață. Perioadă frumoasă, perioadă în care am avut ce asimila. Și nu doar bagaj informațional, științific. Nu! Ca tot omul, chiuleam și noi, dar cu cap. Ca tot omul, făceam și noi prostii, dar nu enormități.

Am aflat, în urmă cu aproape două săptămâni, că porțile liceului meu (mereu îi voi spune așa!) vor fi – deja erau – închise în timpul programului școlar. Am zâmbit, desigur, căci așa ceva s-a petrecut și pe timpul nostru. Și nu o dată, ci de vreo trei ori. Doar că nimeni n-a făcut revoluție, nimeni nu a văzut enormitatea din treaba asta. Dacă-mi amintesc, atunci s-a închis din cauza persoanelor străine de unitate, dar care veneau după ce a avut Liceul Pedagogic mai frumos: fete. Pe atunci nu exista pericolul drogurilor, de exemplu. Sau alte riscuri la care sunt supuși adolescenții zilelor noastre.

 

Am mers să vorbesc cu actualul director al CNSH. Un om a cărui preocupare pentru școală nu poate fi negată de cineva. Nici măcar de oameni cu interes economic în zona liceului. Căci, de fapt, la asta se reduce totul: ochiul dracului ne ia mințile și, de cele mai multe ori, nu vedem dincolo. Sincer, nu văd unde este culpa școlii că un spațiu din perimetrul ei devine punct comercial, așa cum se tot aude. În cazul în care nu se știe, entitatea școlară este un fel de chiriaș în spațiile primăriei. Asta indiferent de numele comunei, orașului sau municipiului unde s-ar situa ea. Așadar, niciodată școala nu decide pentru asemenea spații. Meciul de box dintre interesele economice ale unora nu trebuie să târască școala în scandaluri. Dacă trebuie arătat cineva cu degetul și întrebat de manevre, conflicte de interese sau mai știu eu ce matrapazlâc, să se meargă la primărie. Ea e proprietar, ea decide, ea să răspundă. Nu școala, bă!

Ce e în neregulă, când sesizezi că există un pericol, să vrei binele unor copii?! Ce? Eu, ca părinte, nu m-aș simți deloc frustrat că fiicei mele i se interzice să părăsească perimetrul școlii, minor fiind și trăind într-o lume plină de iluzii, jeg moral și perversiuni de tot soiul. Unde este discriminarea când un elev major își asumă faptul că, ieșind pe poartă, poate face prostii în timpul petrecut, teoretic, la școală. Repet, sunt vremuri tulburi și siguranța unui copil este esențială. Labilitatea și discernământul unui copil de 10-14 ani sunt subiecte sensibile, dragii mei!

Pot fi acuzat că-s opac, obtuz (deși sensul cuvântului de bază e cu totul altul decât v-ați fi imaginat!), refractar la mai știu eu ce schimbare de mentalități, habotnic (în accepțiunea strict contextuală), dar nu văd unde-i anomalia că se închide poarta pe tot parcursul orelor de studiu. Evident, spiritul nihilisto-adolescentin al generației mai tinere mă va acuza de ce spuneam o idee mai sus. Dar o rog s-o facă folosind argumente, nu senzații induse, cu tentă de inflamare a spiritelor de către cineva care nu-și mai poate vinde niște produse. Tot manipulare se numește, dragă domnule. Și am o problemă cu treaba asta. Și așa societatea ne freacă după bunul plac. Măcar nu vă folosiți de o conjunctură pentru a agita apele. Nu e ok. Dacă sunt nereguli, să plătească cine trebuie. Nu școala. Ea nu are vină. Aaa, ba da, are. Are vina că-i pasă de siguranța copiilor. Poate și ai dvs. Măcar pentru asta n-o mai târâți în penibil!

P.S.: Există, desigur, un cadru legal în virtutea căruia s-au închis porțile. Nu-l știți, aveți o problemă cu el? Apelați la București.

loading...
Loading...

Citește și

Servicii ZERO!!!

Teoretic și practic, suntem obligați să interacționăm cu Europa și, implicit, cu restul lumii. Iar …

3 comentarii

  1. Bai Catrinoiule, faci ce faci si-ti arunci mucii in propria-ti farfurie.Dealtfel, vulgaritatea te defineste, operand cu „fu…tura”. „ou si bou” „labe si halabe”, samd, in rest intruchipezi pe jurnalistul mediocru, care pentru a fi bagat in seama isi toarna singur laturile in cap si striga hotii.

    • Asta inetelesesi tu BA GRIG din tot ce scrise omul asta? Si tu ai covrigi sau chiar tu esti covrig? Portile sa ramana asa. Cnsh este renumit pentru seriozitate si disciina.

    • :))) Chiar credeți că am ce comenta?! Zi ca dvs. vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.