Lector universitar din Polonia, lecții la Târgu-Jiu

emilia-ivancu-ARADOS

Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“ din Târgu Jiu organizează, în perioada 6-8 septembrie, la Brădiceni, din comuna Peştişani, Atelierul naţional de poezie „Serile la Brădiceni“.
Cu ocazia celei de a XX-a ediții a Atelierelor „Serile la Brădiceni” organizatorii au pregătit câteva evenimente deosebite. Două ateliere de scriere creativă vor fi organizate la Târgu-Jiu și Peștișani, căci organizatorii își doresc să încurajeze tinerii să își dea frâu liber imaginației! De asemenea, elevii care vor participa la atelierele creative vor avea ocazia să se întâlnească și cu poeți consacrați participanți la manifestări. Parteneri pentru realizarea evenimentului mai sunt: Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoala Populară de Artă Târgu Jiu, dar şi Consiliul Local şi Primăria din Peştişani. De asemenea, pe lista partenerilor se regăsesc și Colegiile Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu”, dar și Asociația cultural literală ARADOS. „Una dintre noutățile de anul acesta este faptul că sunt organizate două ateliere de creație susținute de lectorul universitar dr. Emilia Ivancu, profesor la o universitate din Polonia. Atelierele Serile la Brădiceni sunt concepute ca un prilej de dialog şi de schimb de idei între creatori şi exegeţi contemporani din domeniul poeziei. Ne propunem recunoaşterea poeţilor şi criticilor autentici cu scopul de a le pune în valoare opera, constituindu-se, în acelaşi timp, într-un prilej de încurajare a creaţiei tinerilor scriitori”, a spus Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Județene „Christian Tell”.

Elevii gorjeni învață să fie creativi

Atelierele de scriere creativă care au loc în cadrul manifestării cultural „Serile la Brădiceni” sunt susținute de către lectorul universitar Emilia Ivancu, originară din Gorj. Literatura este viață și este nevoie de educație alternativă, susține lectorul universitar Emilia Ivancu, profesorul care va preda elevilor scrierea creativă. „Sunt lector de limba și literatura română la o universitate din Polonia. Sunt născută la Petroșani, însă am copilărit la Plopu, comuna Hurezani. Am făcut facultatea la Cluj, apoi am plecat în Polonia și acolo am descoperit o Românie extraordinară în afara granițelor. Am cursuri în limba română, cultură, literatură și cinematografie românească. De exemplu, una dintre absolventele din Polonia a realizat o lucrare de masterat în care analizează și un roman scris de familia Gogiu din Gorj. Miercuri, la Peștișani, are loc o vizită de documentare la Casa muzeu Constantin Brâncuși de la Hobița, urmată de ateliere de scriere creativă și o Masă rotundă – Creație și creativitate. Pe 8 septembrie, la Căminul cultural Brădiceni, va avea loc ceremonia decernării premiilor naţionale „Serile la Brădiceni” pentru poezie şi critică literară, urmată de recitaluri de poezie şi muzică folk.


loading...
Loading...

Citește și

ANUNȚ! Absolvenții de liceu, așteptați la AJOFM Gorj!

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncă Gorj anuntă absolventii de liceu să se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *