LOCUL din Gorj care ATRAGE CA UN MAGNET curioşii! Vezi unde se află!

muzeu-tismana18

Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana se bucură, chiar de la deschiderea sa pentru public la începutul lunii August 2016, de un interes deosebit din partea tuturor vizitatorilor – maturi, tineri sau copii, români și străini. În fiecare zi, muzeul primește vizita a 200 – 300 persoane, iar în zilele de sâmbătă și duminică s-a ajuns chiar la 1.000 de vizitatori. O mențiune specială pentru data de 15 august a.c. (zi de sărbătoare a hramului Mănăstirii Tismana), care poate fi numită „ziua porților deschise” pentru muzeu datorită afluenței masive de vizitatori, numărul acestora depășind 2500.

tismana1

De la 1 septembrie 2016, Muzeul poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 – 16:00, cu excepția zilelor de luni.
Impresiile culese de la cei care vizitează muzeul sunt, în mod covârșitor, pozitive. Vizitatorii beneficiază de explicații oferite de persoana ce are rolul de ghid și pot să obțină informații mai detaliate de pe panourile și afișajele electronice și digitale expuse în încăperile muzeului. De asemenea, pe website-ul BNR: http://www.bnr.ro se regăsesc, atât în limba română, cât și în limba engleză, informațiile complexe care prezintă, cronologic, istoria operațiunii secrete care a condus la salvarea Tezaurului României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Muzeul, amenajat lângă Mânăstirea Tismana, prezintă pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns, în perioada 1944–1947, într-o peșteră din apropierea lăcașului mânăstiresc (peștera este inclusă în muzeu) și valorifică, într-o formă atractivă și bogat ilustrată, informații păstrate în documente din arhiva BNR, în cea mai mare parte inedite. De asemenea, în cadrul discursului muzeal, sunt prezentate eforturile Băncii Naționale de a păstra în siguranță Tezaurul, împletite cu destinele individuale ale funcționarilor bancari participanți la operațiune și cu episoade de viață cotidiană de la Tismana.
Salvarea Tezaurului BNR, care la începutul anului 1944 era de 231,22 tone, din care 190,94 tone se păstrau în țară, iar 40,27 în străinătate, s-a realizat în cadrul unei operațiuni secrete, care a primit numele de cod „Neptun”.
Alături de BNR, la succesul Operațiunii „Neptun” au contribuit guvernul României, prin implicarea ministerelor Apărării Naționale și Finanțelor, Biserica Ortodoxă Română, Marele Stat Major al armatei, serviciile de informații, Societatea Căilor Ferate Române.

muzeu-tismana15

Operațiunea secretă „Neptun” s-a desfășurat în mai multe etape:
• mai – iulie 1944, pregătirea evacuării;
• 8 – 22 iulie 1944, evacuarea din București la Tismana și depozitarea în pivnița din incinta Mănăstirii Tismana a unei cantități de 189,67 tone aur din Tezaurul BNR, și a celor 2,73 tone aur polonez, lăsat în păstrare la BNR în anul 1939, când tezaurul Poloniei a tranzitat România. În total, au fost evacuate 192,40 tone de aur, în 4.086 casete, cu o greutate brută de 215,30 tone;
• 14 -16 septembrie 1944, mutarea stocului de aur din pivnița mănăstirii în peștera de lângă mănăstire;
• septembrie 1944 – ianuarie 1947, o perioadă dificilă în care misiunea delegaților BNR, a militarilor din Detașamentul „Neptun” și a obștii de călugări de la Tismana a fost de a asigura, prin toate mijloacele și cu orice sacrificiu, paza Tezaurului și secretul operațiunii;
• 26 ianuarie – 4 februarie 1947, stocul de 192,40 tone aur a fost adus la București și depozitat în sălile de tezaur ale palatului BNR din strada Doamnei.
Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Constantin Isărescu, şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ziua de 26 iulie 2016.

Rozalia Bradu,
Banca Națională a României
Agenția Gorj

loading...
Loading...

Citește și

Elevă a Liceului Militar „Tudor Vladimirescu” va REPREZENTA România la o competitive INTERNAȚIONALĂ!

Irina Maria Palaghia, elevă la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, s-a calificat cu punctaj …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *