Lovitură pentru comercianţi

Comercianții ar trebui să plătească o taxă de 0,5% din cifra de afaceri anuală în scopul reciclării ambalajelor utilizate în activitatea acestora, propune un proiect legislativ depus recent la Parlament. Conform proiectului, taxa va fi alocată primăriilor pentru a achiziționa containere și implementa sisteme de reciclare selectivă a deșeurilor.

 Nota de fundamentare a proiectului arată că taxa de reciclare pentru ambalajele utilizate în comerț transpune normele comunitare privind gestionarea deșeurilor în Uniunea Europeană (UE).

Conform legislației actuale, comercianții care nu recuperează deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului sunt obligați să achite la Fondul de Mediu câte doi lei pentru fiecare kilogram de deșeuri nereciclate.

Inițiativele anterioare, bazate în parte pe măsuri coercitive sau de conformare civică, nu au avut aproape nici un fel de rezultat asupra creșterii volumului deșeurilor reciclabile colectate”, arată documentul menționat.

Prin urmare, proiectul de lege instituie o taxă de reciclare, pentru fiecare comerciant, al cărei cuantum este stabilit la valoarea de 0,5% din cifra de afaceri realizată într-un an calendaristic. Suma stabilită ar urma să fie plătită o singură dată.

“Deși propunerea legislativă instituie taxa de reciclare, ea nu reprezintă o povară nici pentru comerciant, nici pentru consumator. Comerciantul își recuperează taxa prin valorificarea ambalajelor colectate în containerele speciale, iar consumatorul prin stimulentul financiar sau bunul valoric de achiziție. Mai mult, comerciantul care va stimula consumatorul cu bonuri valorice va beneficia de un volum mai mare de achiziții”, sunt argumente invocate în sprijinul proiectului legislativ.

Proiectul se adaugă unei alte inițiative depuse la începutul anului în Parlament, potrivit căreia supermarketurile vor fi obligate să achite statului, pe lângă impozitul de 16%, și un impozit suplimentar, pe motivul că afacerile lor merg „ca pe roți”. Acest impozit precum și taxa de reciclare nu vor putea fi impuse decât prin votul ambelor Camere ale Parlamentului și promulgarea de președintele Klaus Iohannis.

Sursa: Profit.ro

loading...
Loading...

Citește și

Atac armat în supermarket!

Atac armat într-un supermarket din sudul Franței. Mai multe persoane au fost luate ostatice. Incidentul …

Un comentariu

  1. Toti comerciantii ? Inca o taxa de 0,5% din cifra de afaceri ? Cum dreaq de ajung toti cretinii in Parlament, ca sa faca asemenea legi? Toti se gandesc cum sa mai jupoaie putinele firme care mai supravietuiesc in piata si asta dupa baietii de la Garda Financiara se chinuie din rasputeri sa mai lichideze si ei din aceste firme. Intreprinzatorul roman este agresat constant de catre stat prin institutiile sale supradimensionate,cu oameni platiti mai bine ca in privat.Stau si ma intreb : de unde mai are tara atata resurse sa plateasca cohorte de pensionari,asistati sociali si bugetari ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *