Lovitură pentru regenerabilii mici!

eoliene

Micii producători de energie electrică din surse regenerabile vor mai primi o lovitură, după ce Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va introduce tariful binom pentru transportul şi distribuţia energiei electrice. Circa 620 de mici producători vor plăti o nouă taxă.

Printre alte modificări legislative, ordinul ANRE, aflat încă la stadiul de proiect, îi va obliga pe unii dintre micii producători să plătească o nouă taxă, pe care nu o plăteau acum: tarif de injecţie în reţeaua de distribuţie. „Producătorii racordați în RED (reţeaua electrică de distribuţie – n. red.) la înaltă, medie și joasă tensiune plătesc pentru energia electrică introdusă în RED o componentă tarifară pentru putere egală cu componenta tarifară pentru putere plătită de producătorii racordați la rețeaua electrică de transport (RET) pentru introducerea energiei electrice în RET”, se arată în proiectul de ordin al ANRE.

În 2019

Este adevărat că acest ordin va intra în vigoare abia din anul 2019, după mai multe simulări şi după dezbateri, dar, dacă va fi aprobat în această formă, cei mai mici producători de energie din surse regenerabile vor fi afectaţi. În momentul de faţă, producătorii mici, cu puteri instalate de sub 5MW, care sunt racordaţi la reţelele de distribuţie, nu la reţeaua de transport a Transelectrica, nu plătesc distribuitorului vreun tarif de injecţie a energiei în reţea. Potrivit proiectului de ordin citat mai sus, vor plăti.

Vor fi afectaţi

Oficialii organizaţiei patronale a producătorilor de energie din surse regenerabile confirmă că producătorii mici vor fi afectaţi, şi spun vor veni cu o poziţie publică în legătură cu acest proiect de ordin. „În principiu, este vorba despre microhidrocentrale şi parcuri solare cu capacităţi de sub 5MW. Este vorba despre câteva sute de megawaţi. Nu ne-am făcut calculele, încă, dar vom vorbi săptămâna viitoare despre mai multe modificări pe care le aduce acel ordin”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Martin Moise, prim-vicepreședintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES.
Potrivit datelor acestuia, 618 producători, care au o putere instalată de 806 MW, sunt în această situaţie.
Momentan, tariful de injecţie în reţeaua Transelectrica este de 0,85 lei/MWh. După introducerea tarifelor de tip binom, acest tarif va fi alcătuit din mai multe componente (pentru putere şi pentru energie), dar oficialii ANRE au spus că el nu va creşte după 2019. Iar producătorii racordaţi la reţeaua de distribuţie vor plăti acelaşi tarif.

A.C.
loading...
Loading...

Citește și

PRIMAR, obligat să plece de la PRIMĂRIE. A făcut AFACERI cu oi!

Edilul comunei Samarinești a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate. Decizia Înaltei Curți de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *