„Manifestul opoziției”, pe cale să-i aducă o condamnare primăriței de la Stoina. Ioana Bușe, în așteptarea primului verdict

primarita-buse-stoina

Primărița comunei Stoina, Ioana Bușe, girată de PSD pentru al treilea mandat în fruntea comunității, își va afla sentința, în dosarul în care a fost judecată pentru comiterea unor infracțiuni de corupție, peste două săptămâni.
La ultimul termen de judecată, Ioana Bușe a declarat, în fața judecătorului, că nu se consideră vinovată, în timp ce procurorul DNA a solicitat condamnarea sa cu pedeapsa închisorii.

Bușe: Sunt nevinovată

Ioana Bușe a fost aleasă, pe 5 iunie a.c., pentru a treia oară, în funcția de primar al comunei Stoina, cu toate că, în toamna anului trecut, Direcția Națională Anticorupție a trimis-o în judecată pentru săvârșirea unor fapte de corupție.
Ieri, la ultimul termen de judecată al dosarului, la Tribunalul Gorj, avocatul primăriței a solicitat întocmirea unui referat de evaluare de către Serviciul de Probațiune, însă procurorul anticorupție s-a opus și a cerut condamnarea la închisoare a acesteia.
Apărătorii Ioanei Bușe au cerut magistratului care a judecat cauza schimbarea încadrării juridice, aplicarea legii penale mai favorabile și achitarea primăriței de la Stoina, considerând denunțul împotriva acesteia un ”manifest al opoziției”. Trebuie amintit că procurorii anticorupție au demarat cercetări față de Ioana Bușe în urma unei sesizări semnată de un grup de consilieri locali ai comunei Stoina.
În ultimul său cuvânt, în fața completului de judecată Bușe și-a susținut nevinovăția și a afirmat că a semnat documentele considerate de procurori ca fiind false pentru a-i sprijini pe afaceriștii care doreau să înființeze culturi de viță de vie și în acest fel să creeze locuri de muncă în comună.

Acuzațiile procurorilor

În luna septembrie a anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Stoina, Ioana Bușe, a lui Ion Gorun, inspector în cadrul compartimentului agricol al instituției, sub acuzațiile de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; complicitate la înșelăciune, în formă continuată și fals intelectul, în formă continuată. Alături de aceștia au ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Gorj și administratorii unei firme din Craiova, Patrick Florian SRL, Sorin și Iulia Pîrvan fiind acuzați, în plus, față de funcționarii Primăriei Stoina, de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, în formă continuată; instigare la fals intelectul, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În actul de inculpare, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada 2012 – 2013, soții Pîrvan, în calitate de administratori ai Patrick Florian SRL, au depus la dosarele aferente acelor ani, mai multe acte și declarații false, prin care au obținut subvenții de la APIA Gorj.
În aceeași perioadă, pentru a putea obține sumele respective , afaceriștii au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri.
Totodată, Sorin Pîrvan a determinat-o pe primărița Ioana Bușe Ioana, și pe inspectorul cu atribuții privind registrul agricol din cadrul primăriei Stoina, Ion Gorun, să întocmească și să semneze în fals, cele două adeverințe aferente campaniilor 2012 și 2013, prin care se atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului, privind suprafața agricolă deținută în arendă de către firma sa, pe raza comunei.
În acest fel, soții Pîrvan au obținut pe nedrept de la APIA Gorj, suma totală de 107.245 lei, cu care, ulterior, instituția s-a constituit parte civilă în proces.
La data de1 iulie a anului trecut, societatea a fost radiată, în urma hotărârii Tribunalului Dolj.
Odată cu trimiterea în judecată, procurorii DNA au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile aparținând primăriței Ioana Bușe și inspectorului Ion Gorun.
Tribunalul Gorj a amânat, ieri, pronunțarea unei soluții și va decide dacă o condamnă pe primărița Bușe și pe ceilalți inculpați, peste două săptămâni.

loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: Zilele oraşului Târgu Jiu, întrerupte de ambulanță! De ce a trecut autospeciala prin mijlocul dansatorilor

Aproximativ 500 de elevi din Târgu-Jiu au participat, joi seara, la un flashmob organizat de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *