Mașini de poliție supravegheate audio și video în dosarul „Mafia cărbunelui”. Polițiștii care-i protejau pe hoți s-au denunțat între ei

politisti-suspecti-mita-carbune

Dosarul ”Mafia cărbunelui”, în care 13 polițiști sunt judecați pentru luare de mită și fals în înscrisuri, scoate la iveală complicitatea dintre așa zișii oameni ai legii și hoții de cărbune din zona Rovinari-Turceni. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție îi aveau în vizor pe hoți și protectorii lor în uniformă încă din noiembrie 2011 când pe autoturismele de serviciu ale polițiștilor a fost montat echipament de supraveghere. La destructurarea rețelei care a prejudiciat CEO cu peste 850.000 de euro în 20 de luni au contribuit și câțiva agenți de poliție care și-au recunoscut faptele, în cursul anchetei, și au devoalat, ulterior, o parte din secretele acesteia.

Polițiștii cercetați au colaborat cu procurorii

În cursul cercetării, agentul Ștefan Găman, ajutorul șefului Postului de Poliție Plopșoru, a formulat un denunț prin care a adus la cunoștință organelor de urmărire penală săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită de către alți polițiști, în perioada 2010-2015.
Cercetat și el, la acea vreme, pentru șpagă primită de la transportatorii de cărbune, în timp ce se afla de serviciu cu polițistul Gheorghe Milodin, judecat pentru aceeași infracțiune, Găman a detaliat fiecare faptă la care a participat direct.
Cu Milodin a fost în mai multe rânduri când aceasta lua bani de la transportatori, iar apoi îl invita și pe Ștefan la restaurant și plătea din șpagă. Găman a lămurit și momentul în care a primit cei 200 de lei, bani luați tot de Milodin de la un transportator de cărbune, dar pe care i-a dat colegului său și i-a spus să-i păstreze, iar acesta i-a ascuns în șosete.
Agentul le-a povestit anchetatorilor că și atunci când era de serviciu cu colegul său Gheorghe Volintiru, opreau mașinile care transportau lemne și cărbune și le cereau șoferilor 20-30 de lei.
Găman a denunțat și faptul că atunci când era în tură cu agentul Dan Ciuciuc, acesta îl punea să stea în mașină știind că nu are aviz de poliție rutieră, dar vedea în oglinda retrovizoare cum lua de la transportatori sume cuprinse între 50 și 100 de lei și a recunoscut că împărțeau prada, din mită revenindu-i și lui 30-40 de lei.
Acesta nu este singurul denunț din dosar, alți câțiva agenți au decis să colaboreze cu anchetatorii pe parcursul cercetărilor.

Tehnică de supraveghere pe trei Logan-uri ale poliției

Mare parte cu momentele în care polițiștii luau șpagă au fost înregistrate audio/video, în acest sens Tribunalul București a emis mandate de supraveghere încă din noiembrie 2011. Echipamentul tehnic a fost montat în trei Dacia Logan ale poliției, iar din înregistrări a reieșit că anumiți polițiști de la posturile Bîlteni, Negomir, Fărcășești și Urdari erau pe mână cu hoții de cărbune.
CEO s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 3,7 milioane de lei, contravaloarea cărbunelui sustras în perioada ianuarie 2014 – septembrie 2015, adică aproximativ 50.000 de tone de lignit sortat.
Trebuie menționat faptul că majoritatea polițiștilor judecați în acest caz au recunoscut comiterea faptelor.

loading…


loading...
Loading...

Citește și

VIDEO: PRĂPĂD la Licurici! FOTO: ŞOFERIŢĂ luată de ape cu tot cu MAŞINĂ. „Rar mai vezi așa ceva”.

O puternică viitură a făcut prăpăd luni seara, în comuna Licurici. O mașină condusă de …

Un comentariu

 1. Ce articol de căcat , bă tu nu poti fi numit ziarist de investigatii , ce ai făcut ,te ai dus la Tribunal si folosindu te de legitimatia de ziarist ai copiat din dosarul care încă se judecă, anumite documente care nu sunt publice si fară ca să fie verificate ai putut sa tragi concluzii de parcă ai fi judecător .
  Acel denunț de care faci vorbire a fost făcut de un inculpat polițist Fane Găman, care la momentul respectiv era arestat preventiv și care ca să scape de pușcarie era în stare să și vîndă și pe măsa , dar aminte pe colegii lor. despre care a scris numai minciuni .

  Poate investighezi si cine este acest politist Fane Găman care se pare că a fost făcut polițist prin încadrare directă la jandarmi de unchiul sau generalul Sîrbu care se trage de la Piscuri, Plopșoru și care se pare că a fost dat afara din sistem pentru fapte de corupție ,aceste aspecte le gasești simplu pe google.

  Dacă tot ai ajuns sa vezi documente din acel dosar și pe care să le publici , poate ai văzut si declarații la martorii care au fost amenințați cu pușcăria de procuror sa declare așa cum vroia e ,ca șă poată acuza
  polițistii, iar pe instanță și au schimbat declarațiile scoțînd în evidență abuzurile procurorilor , dar de ,aceste aspecte nu dau bine la cititori.
  Se vede faptul că acest ziarist prin articolele publicate dorește prin orice mijloace să influențeze cursul judecații , așteaptă să se termine procesul și o să vezi căte procese o sa ai pentru acele articolele defăimătoare la adresa acelor polițisti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.