Măsură extremă | Pandurii a semnat un nou capitol: insolvența!

girg

Inevitabilul s-a produs la Pandurii! Cu doar 2 etape înainte de finalul primei părți a sezonului regulat, gruparea de fotbal gorjeană a decis intrarea în insolvență, un capitol extrem de controversat în Liga I de-a lungul ultimilor ani. Pandurii se alătură astfel lui Dinamo, CFR Cluj, ASA Târgu Mureș-echipele ce au ales să scape de datoriile care le amenințau existența prin procedura insolvenței. Deocamdată însă, dintre acestea din urmă doar un singur club a reușit să scape de ”insolvența” fotbalului românesc.

Așa cum era de așteptat, minunea nu s-a mai produs, iar la ultima Adunare Generală a Membrilor Asociaţilor clubului Pandurii Târgu Jiu s-a decis demararea procedurii de intrare în insolvenţă a grupării gorjene de primă ligă. Chiar dacă pentru o echipă cu pretenții precum Pandurii, datoriile nu se ridică momentan decât la circa 1,5 milioane de euro (suma relativ mică față de celelalte cluburi din Liga I care au recurs la această procedură), lipsa oricăror resurse financiare pe termen scurt a adus la adoptarea insolvenței. Principalii responsabili ai pandurilor vor depune chiar astăzi, la Judecătoria Târgu Jiu, actele pentru demararea procedurii de insolvență. În mare, clubul de fotbal oltean urmărește reeșalonarea datoriilor. Acestea nu vor dispărea, ci va urma un lung proces pentru asigurarea tuturor bunurilor și plata restanțelor financiare pe o perioadă determinată de timp. Asta dacă se va aproba insolvența… Conform legii, un debitor ajuns în stare de insolvenţă (precum Pandurii) are posibilitatea, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic. Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor , conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci debitoarea iese din starea de insolvenţă, îşi menţine personalitatea juridică, urmând să îşi desfăşoare activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic. Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul, atunci debitoarea iese din faza de reorganizare şi intră în faliment. În acest moment activitatea debitoarei trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor şi valorificarea lor urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate. După finalizarea procedurii de valorificare a bunurilor, debitoarea va fi radiată din registrul în care este înmatriculată, deci îşi va înceta existenţa.

Răducan rămâne doar ”executiv”

narcis1

În urma acțiunii demarate de AGA de la clubul Pandurii Târgu Jiu, structura de conducere a grupării de fotbal gorjene rămâne aproape neschimbată, cu Narcis Răducan preşedinte executiv, dar cu completările de post impuse de legea insolvenţei. Deși inițal declarase că în cazul intrării în insolvență, își va depune demisia, Narcis Răducan a decis până la urmă să rămână alături de Pandurii: „E un moment extrem de dificil din istoria clubului nostru şi chiar dacă nu sunt de acord în principiu, se pare că este unica şansă ca acest club să aibă viitor. Consider că am o datorie morală faţă de jucătorii şi antrenorii pe care
i-am adus în ultimele 18 luni, să pun umărul la redresarea clubului şi voi rămâne în funcţie cel puţin până la prima perioadă de transferuri. În decizia mea a contat şi poziţia membrilor asociaţi care ne-au încurajat să rămânem uniţi şi ne-au promis că vom fi sprijiniţi pentru a ne păstra nivelul de performanţă”, a precizat oficialul clubului oltean de primă ligă. Din câte se pare însă, noul conducător al pandurilor, alături de Narcis Răducan (care a rămas în poziția de președinte executiv), este nimeni altul decât Marin Condescu. ”E noul membru, m-a surprins în primă fază implicarea dânsului, dar a venit cu idei. Sper să fie și puse în practică. Va încerca să pună umărul la salvarea echipei. E un om cu experiență. Sper să își aducă aportul și să ne pună la dispoziție tot ce avem nevoie pentru a ne desfășura activitatea. De acum încolo trebuie să generăm venituri pentru a asigura stabilitatea financiara a echipei. Suntem în plină luptă pentru play-off”, a opinat Narcis Răducan.

”E totuşi mai bine decât să se fi desființat echipa…”

Devenit acum ”executivul” pandurilor, Narcis Răducan susține faptul că nu se va cere ştergerea datoriilor către jucători, ci doar reeşalonarea lor. Luând ca exemplu pe Dinamo, Răducan crede că Pandurii are șanse mari să revină curând în circuitul performanței: ”Suma nu e mare, în jurul a două milioane de euro, cu tot cu penalități și ce decurge din taxe la stat. Este o sumă mică pentru un club de Liga 1, chiar dacă nu e nimic plăcut în treaba asta. E totuşi mai bine decât să se fi desființat echipa. S-a întâmplat asta și la echipe mai mari. Iată că Dinamo a reușit să iasă din insolvență, avem și exemplul celălalt al echipelor din faliment, de aceea trebuie mare atenție”. Decizia pandurilor de a intra în insolvență vine cu mai puţin de-un an înainte de a se muta pe noul stadion din Târgu Jiu. În urmă cu doar două luni, echipa a evoluat în preliminariile Europa League, iar acum se află în lupta pentru play-ff. ASA Târgu Mureş şi CFR Cluj sunt celelalte echipe din Liga I aflate în insolvenţă. Rapid, U Cluj, Oţelul şi Farul, în schimb, n-au putut respecta planul de reorganizare şi au ajuns la faliment. Dinamo este singura echipă care a reușit să iasă din insolvență.loading...
Loading...

Citește și

Prunariu lămurește deocamdată, situația dintre CS Pandurii și CSM

„Decizia privind viitorul meu o s-o iau singur!”, susține directorul Clubului Sportiv Pandurii, entitate aflată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.