Medicamente necesare în gripă şi răceală

sanat

În sezonul rece, când virusurile de răceală şi gripă ne dau târcoale, e bine să avem în casă câteva medicamente.

Paracetamol
E un analgezic-antipiretic utilizat în scăderea temperaturii. Se poate administra orice medicament care să conţină această substaţă activă. Atenţie, însă, că, asociat cu descongestionante nazale, poate creşte puţin tensiunea. Se administrează o capsulă de 3 ori pe zi.
Ştiai că… Efectul hepatotoxic al paracetamolului e potenţat de cofeină şi antiinflamatoare?

Ibuprofen
Mai ales în combinaţie cu paracetamolul, ajută în cazul durerilor şi febrei date de gripă şi răceală. Totuşi, el poate creşte tensiunea, dar şi toxicitatea paracetamolului dacă sunt administrate în acelaşi timp. E recomandat să se adminitreze la 4 ore distanţă de paracetamol.
Ştiai că… Ibuprofenul e contraindicat în cazul unei afecţiuni hepatice, sarcină sau ulcer gastric.

Vitamina C 1000 mg
Va creşte imunitatea şi va întări organismul. Este recomandată administrarea de un comprimat pe zi, iar dacă simţi ca răceala îţi dă târcoale, poţi administra chiar şi 3 capsule pe zi.
Ştiai că… Vitamina C se poate administra în orice cantitate, excesul va fi eliminat prin urină, singura reacţie adversă fiind insomnia.

Metoclopramida
Un medicament care inhibă senzaţia de vomă (gripa poate fi asociată cu astfel de simptome), clorhidratul de metoclopramidă, se administrează o capsulă de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de masă.
Ştiai că… Metoclopramida e contraindicată în cazul alăptatului ?

Acetilcisteina
Este o substanţă activă ce ajută la fluidizarea secreţiilor bronşice şi pulmonare. “Atenţie însă, nu se administrează în cazul în care pacientul suferă de astm şi trebuie atenţie sporită la pacienţii care au probleme cardiovasculare sau diabet”, avertizează Andreea Enache. În concentraţie de 600 mg, se recomandă administrarea unui singur comprimat pe zi.
Ştiai că… Acetilcisteina e antidotul pentru administrarea unei supradoze a paracetamolului?

Antisepticele orale
Ajută la calmarea iritaţiilor gâtului, scăderea inflamaţiei şi a durerii. Se administrează în general 3-4 comprimate pe zi. Cel puţin 20 de minute de la administrare nu trebuie să mănânci şi să bei nimic pentru a lăsa substanţa activă să îşi facă efectul.
Ştiai că… Ad­mi­nis­tra­rea necontrolată a antisepticelor bucale poate da diaree ca reacţie adversă.

Descongestionantele nazale
Scad inflamaţia vaselor sanguine de la nivelul nasului, având efect local. Majoritatea spray-urilor conţin substanţe care pot da dependenţă, de aceea este recomandată o administrare de maximum 7 zile (un puf de 3 ori pe zi).
Ştiai că… Administrarea îndelungată poate provoca modificări ale mucoasei nazale.

sursa: click.ro

loading…loading...
Loading...

Citește și

Florile de tei reglează bătăile inimii

Îți bate inima ca și cum ar vrea să-ți sară din piept? Nu este cazul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *