duminică , 23 februarie 2020 - 17:00

Mihai Toader Pasti și EFdeN au construit CASA FĂRĂ FACTURI LUNARE!

pasti4

• „Cred că modul în care folosim și producem energia se va schimba radical în următorii 20 de ani”

Are 24 de ani și a învățat de mult că un om puternic va reuși în viață prin muncă și pasiunea pentru ceea ce face. Mihai Toader Pasti spune despre sine că este un om fericit și definește succesul de care se bucură ca fiind „posibilitatea de a face lucruri relevante cu impact în societate, fără să ai grija zilei de mâine”. Alături de o echipă de zeci de persoane, Mihai a construit, de la zero, casa solară inteligentă sau casa fără facturi lunare! Casa creată de ei ar putea deveni cea mai sustenabilă locuință din Europa.

Reporter: Mihai, te rog să ne spui câți ani și unde te-ai născut, dar și care sunt cele mai importante amintiri din copilărie?
Mihai Toader Pasti: Am 24 de ani, sunt născut în Târgu-Cărbunești, unde am și studiat până în clasa a VIII-a. Aici am învățat ce înseamnă spiritul unei comunități în care toată lumea cunoaște pe toată lumea, se salută pe stradă, se ajută și interacționează. O influență puternică a avut-o familia și în special, bunicul meu, care repara tot felul de lucruri cu foarte multă răbdare. Am învățat că nu trebuie sa minți, ci să fii modest, serios, să înveți, să faci lucrurile cât de bine poți, să fii perfecționist chiar și atunci când nu te vede nimeni.

Rep.: Ești fiul fostului primar Cristian Toader Pasti. Un om puternic, la rândul lui. Ți-a servit ca exemplu?
M.T.P.: Împreună cu sora mea, Andrada, suntem copiii a doi oameni minunați, care ne-au fost și ne sunt exemple în multe privințe. Funcția este un lucru temporar și a contat doar în creșterea așteptărilor și a presiunii sociale. Am învățat de la tata ceea ce și el a învățat de la tatăl lui: dacă poți să-i faci cuiva un bine, fă-i, indiferent cine e! Dacă poți să-i faci rău, abține-te! Avem prea mari așteptări de la ceilalți și mai puțin de la noi. Am mai înțeles că aroganța și răutatea nu-și au locul în caracterul unui om cu adevărat puternic. (…)

pasti3

Rep.: Ce studii ai și unde le-ai făcut?
M.T.P.: Clasele primare și gimnaziul le-am făcut la Școala Gimnazială în Cărbunești, iar în cei cinci ani de studiu la pian alături de doamna Violeta Geică am învățat ce înseamnă să iubești ceea ce faci și îmi amintesc cu drag pasiunea și răbdarea cu care d-na învățătoare Silvia Avramescu ne-a predat 4 ani.. Pasiunea pentru sport mi-a fost însuflată de domnul Ionel Traian, diriginte și antrenor la echipa de handbal, unde am învățat importanța și frumusețea lucrului în echipă! Din clasa a 9-a am urmat cursurile Colegiului Național Tudor Vladimirescu, la Târgu Jiu, a fost perioada în care mi-am format cultura generală și am citit mult și orice, de la istorie și tehnologie până la psihologie, sociologie și tutoriale inutile. Am întâlnit oameni noi și a trebuit sa mă adaptez unui oraș nou. Facultatea de Construcții Civile din București a însemnat pentru mine PRIPSA și mult timp petrecut în Facultatea de Arhitectură, iar apoi proiectul EFdeN, cea mai mare provocare de a-mi împărți timpul între proiecte, educație și viața personală.

Mihai-Toader-Pasti2Rep.: De ce ai ales să urmezi calea energiei verzi? Cum a început totul?
M.T.P.: Povestea Solar Decathlon în România a pornit cu Pierre Bornowski care a venit cu ideea ce părea imposibilă la momentul acela, de a duce România la concursul internațional Solar Decathlon. Sora mea, arhitect, a crezut în proiect și s-a alăturat echipei. Când am ajuns în București mi-a povestit despre el și m-a convins să fac și eu parte din asta. Am intrat din curiozitate și am rămas din pasiune, apoi nu m-am putut opri. (…) Cred că modul în care folosim și producem energia se va schimba radical în următorii 20 de ani, iar clădirile în care locuim nu reflectă încă revoluțiile tehnologice prin care au trecut alte industrii (computere, telefoane și de curând mașini). Clădirile se realizează de sute de ani aproape la fel și sunt sigur că aici va fi următoare inovație majoră (alături de medicină, energie, turism spațial și transport).

Rep.: Primul proiect al unei case solare a fost PRISPA. Și ce a însemnat pentru tine PRISPA?
M.T.P.: PRISPA este proiectul cu care ne-am calificat în competiția internațională Solar Decathlon Europe, ediția 2012 de la Madrid și este cel mai important proiect pentru că a fost primul lucru cu adevărat relevant pentru societate pe care l-am făcut și am văzut ce forță incredibilă poate avea o echipă pasionată care lucrează spre un scop comun. O casă solară este un nume generic. PRISPA poate fi considerată o astfel de casă din două motive: este complet electrică, iar energia este produsă de panouri fotovoltaice și este concepută după principii bioclimatice: orientarea clădirii, a spațiilor interioare, ferestrele, umbrirea, acoperișul, toate sunt gândite în funcție de clima din România. O casă sustenabilă este o locuință sigură, confortabilă, eficientă energetic și prietenoasă cu mediul care își produce singură toate energia din surse regenerabile.

Rep.: Alături de cine ai fost implicat în acel proiect?
M.T.P.: Aici ar fi o lungă liste de nume, am lucrat alături de peste 400 de studenți și profesori în ultimii aproape șase ani și de la fiecare am învățat câte ceva. La PRISPA sunt recunoscător echipei de management care a dus echipa către prima participare în competiția Solar Decathlon atunci când nimeni nu știa de ea în România și tuturor colegilor de echipă, care au depus un efort enorm și o mare pasiune pentru a reuși ceva ce părea imposibil pentru mulți. La EFdeN le sunt deosebit de recunoscător colegilor din departamentul de management, Claudiu Butacu, Ioana Prodan și Eduard Răducanu pentru că fără o echipă unită de management, EFdeN nu ar fi ajuns unde este azi. Susținerea cadrelor didactice, și în special a doamnei Ancuța Neagu și a doamnei profesoare Dorina Tărbujaru, au avut un rol important în existența proiectului și în formarea a sute de studenți, Sunt bucuros că am lucrat și cu Alexandra Petraru, Alexandra Croitoru, Dumitru Moldoveanu, Oana Mihăescu, oameni care au avut un rol critic la scrierea propunerii de calificare. În rest, fiecare om a avut o contribuție extraordinară.

pasti1

Rep.: Ai fost liderul proiectului Casa solară inteligentă sau proiectul EFdeN alături de o echipă de 70 studenți. Ce ne poți spune despre el?
M.T.P.: EFdeN a fost al 2-lea proiect al României la Solar Decathlon ce a avut loc în 2014 la Versailles. A fost experiența cu cel mai mare efect transformațional asupra mea și colegilor. Fiind o echipă multidisciplinară am avut șansa de a ne putea dezvolta multilateral, de a deveni mai buni, mai pregătiți. Ingineri care lucrează cu arhitecți și oameni de comunicare și management pentru ca împreună să realizeze un proiect pornit cu o idee și ajuns după 3 ani și 150.000 ore de lucru la 10 premii și o valoare de peste 1.000.000 EUR, nu este un lucru ușor. După ce am scris propunerea, am proiectat, apoi a trebuit să găsim finanțare și să convingem peste 120 de companii să creadă în noi, companii mari. Lucrurile acestea te fac să înțelegi că este mai mult decât o casă, este un proiect cu 10 obiective educaționale și de cercetare. Alt lucru foarte greu de crezut este că tot noi am și construit-o. (…) am realizat totul noi cu mâinile noastre, am lucrat alături de profesioniști, am creat mobila (…), am realizat pereții, camerele tehnice, totul. Astfel unul din scopurile noastre pe termen lung este să facilităm multe din aceste procese birocrative, mai ales din sfera echipamentelor bazate pe energie regenerabilă.

casa
Casa EFdeN

Rep.: Anul acesta, casa solară inteligentă a fost certificată și transformată în Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România. Ce înseamnă acest lucru?
M.T.P.: În prezent, firmele construiesc o clădire și beneficiarul se mută, aici se oprește totul. Nimeni nu stă sa analizeze ce a fost bine și ce a fost greșit pentru a o optimiza sau pentru a nu repeta greșelile, a vedea unde sunt pierderi, unde putea fi eficientizată. Am construit o casă pe care o optimizăm, monitorizăm câtă energie produce și cât consumă în fiecare zi, care sunt parametrii de confort interior ca temperatura, Oxigen și CO2, cum sunt acești parametrii influențați de numărul de persoane din locuință, unde sunt pierderile de căldură și cum se comportă punțile termice pe care le-am redus la minim. Tocmai am finalizat încă o etapă de recrutare, peste 40 de tineri studenți arhitecți, ingineri, oameni de comunicare sau fundraising s-au alăturat echipei EFdeN pentru următoarea ediție a Solar Decathlon, realizarea obiectivelor Asociației și depășirea altor provocări noi.

casa

Rep.: Ați primit comenzi să realizați această casă pentru persoane private? Cât ar costa?
M.T.P.: Am primit comenzi și pentru locuințe, fie că vorbim de consultanță, de proiectare sau și de livrare a unui produs final. Deocamdată ne concentrăm pe obiectivele educaționale și de cercetare, dar vom demara o serie de activități și în zona comercială anul acesta. Doritorii se pot înscrie pe site-ul nostru pentru a fi la curent. Prețul la care ne dorim să ajungem este de 120.000 EURO pentru 150 mp pentru varianta de bază, 800 EUR/mp2 pentru o locuință sigură, sustenabilă, 100% electrică, care cu ajutorul panourilor solare și fotovoltaice își asigură toată energia necesară pe parcursul unui an, este practic o casă fără facturi lunare. Există de asemenea propuneri cu 1 cameră, 2 camere sau 3 camere, ca locuințe din cadrul unui complex mai mare de locuințe. Ne gândim și la o colaborare și realizarea unui ansamblu rezidențial sustenabil în colaborare cu ANL.

Mihai-Toader-Pasti

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Profesional, vorbind.
M.T.P.: Profesional îmi doresc să nu mă plictisesc și să pot face lucruri utile care îmi fac plăcere alături de colegii din EFdeN și Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Cu EFdeN ne propunem calificarea la următoarea ediție a Solar Decathlon din 2018, Dubai (…). De asemenea, ne propunem să obținem certificarea LBC care va atesta faptul că locuința EFdeN este cea mai sustenabilă locuință din Europa (…), iar în 2020 ne dorim organizarea competiției Solar Decathlon Europe în România pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care planeta se confruntă și faptul că România ca țară și noi ca cetățeni avem o responsabilitate mare. Îmi doresc să contribui la realizarea misiunii Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) de a avea clădiri mai bune și accesibile (…). Pe viitor îmi doresc de asemenea să ajung în Administrația Publică și să încerc să rezolv o parte din problemele cu care ne confruntăm.

Rep.: Cum crezi că va fi viitorul?
M.T.P.: Sunt optimist. Cred că în următorii 20 de ani vor avea loc mari descoperiri în zona tehnologiei, a medicinii, energiei, transportului și mediului și a modului în care trăim. Sunt încrezător că România poate recupera avansul celorlalte state europene. (…) Unul din citatele mele preferate este „Posibilităţile sunt numeroase atunci când ne decidem să acţionăm şi nu să reacţionăm”de George Bernard Shaw – despre importanța acțiunii.

Loading...

Citește și

Stadiul implementării proiectului de construire a unui grup energetic nou de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari din cadrul CEO

Andrei Maioreanu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei ne prezintă în interviul de mai jos …

Un comentariu

  1. Am scris un comentariu decent in favoarea baiatului si a familiei lui! D ce nu ‘l publicați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza. * Totodata site-ul www.gorj-domino.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.