Ministrul Energiei: Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac

Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională, atrage atenția ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-un comunicat de presă, transmis sâmbătă AGERPRES.

‘Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. Nu s-a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar în schimb se plânge de grija companiei, după ce justiția s-a pronunțat în favoarea falimentului chiar de către cei ar fi trebuit să aibă grijă să nu se ajungă aici. Cu tot regretul, trebuie spus că oricât de mult ne-am dori să salvăm RAAN, justiția și-a spus cuvântul. E o lecție cât se poate de dură pe care, dacă nu o învățăm, o vom repeta și în alte cazuri (…) Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională. Se speculează și se aruncă perdele de fum în speranța că se vor crea tensiuni sociale în încercarea de a găsi un țap ispășitor pentru propriile greșeli. E necesară o schimbare de gândire și acțiune în activitatea energetică dacă nu vrem să mai experimentăm astfel de falimente. Vă asigur că noi, la Ministerul Energiei, am înțeles acest lucru și că acționăm în consecință, în ciuda atacurilor nefondate la care suntem supuși’, a afirmat Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, România are un sistem energetic solid, însă în domeniul energetic nu trebuie să se acționeze politic, iar speculațiile nu sunt binevenite.

‘Poate ar fi momentul să pricepem că în energie nu se acționează politic și că o acțiune făcută sub presiune, astăzi, va fi plătită tot de noi ca societate mâine. Se fac prea multe speculații și sunt prea multe decizii care au fost luate pe cu totul alte considerente decât cele legate de securitatea energetică. România are un sisteme energetic solid, dar nu ne permitem să ne jucăm cu el după bunul plac al unor interese locale sau particulare’, a subliniat ministrul Energiei.

Ministerul Energiei menționează, sâmbătă, în comunicatul citat, că, în luna ianuarie a acestui an, instanța s-a pronunțat favorabil în ceea ce privește falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Decizia a fost suspendată în urma unui apel inițiat de administratorul judiciar. Falimentul ar fi survenit după doi ani și patru luni de la intrarea in însolvență a RAAN și în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani.

‘Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. Managementul defectuos a continuat chiar și pe perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale. În mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit să denunțe astfel de contracte. Acest lucru nu s-a întâmplat, singura grijă a administratorului fiind încasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar în primul an de insolvență’, precizează ministerul de resort.

În ceea ce privește situația managementului ape grele pe întreaga perioadă de operare a unităților 1 — 4 de la CNE Cernavodă, acest lucru a făcut și face obiectul mai multor consultări între Ministerul Energiei și Ministerul de Interne — ANRSPS (Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale) pentru identificarea unei soluții organizatorice și funcționale care să efectueze această operațiune, cu atât mai mult cu cât aceasta nu se poate desfășura decât cu finanțare integral de la bugetul de stat.

Sursa: www.agerpres.ro

loading...
Loading...

Citește și

UPDATE: Ghidul expediției de rafting pe Jiu, RESUSCITAT!

Un grup de persoane (18 din primele date) ar fi organizat rafting pe Defileul Jiului, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *