Ministrul Energiei, în vizită

ministrul-energiei-vlad-grigorescu

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu a anunţat pe site-ul de socializare că a vizitat ieri Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele: “Am avut ocazia să vizitez Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele şi facilităţile de cercetate destinate ELI (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), cel mai mare proiect de cercetare românesc al momentului. Este, înainte de toate, un gest de apreciere deosebită pentru munca şi rezultatele cercetătorilor implicaţi în proiectul ELI. Sunt impresionat de efortul pe care aceştia l-au depus şi de rezultatele obţinute. Echipa de aici merită întreg suportul nostru, al celor care pot contribui la succesul lor.

Cel puţin trei dimensiuni ale succesului ELI sunt vizibile:

Echipa de la ELI şi cei care i-au sprijinit a reuşit să repună cercetarea românească pe prima scenă a lumii în domeniul select al fizicii.
Proiectul atrage în ţară creiere româneşti şi nu numai, în contra opiniei curente că din România doar se pleacă.
Proiectul a reuşit deja să coaguleze în jurul său o zona de aplicaţii industriale care ar putea avea un efect important în economia României din următorul deceniu.
Sectorul energetic nu este încă suficient de bine reprezentat nivelul parteneriatelor cu ELI şi acest lucru va trebui să se schimbe. Am legat anul acesta cercetarea românească din energie de două parteneriate importante: unul cu statele din Spaţiul Economic European, în special Norvegia, iar celălalt cu Statele Unite. Îmi doresc ca a treia componentă să fie legătura între sectorul energetic şi familia de la ELI.
Mă bucur că proiectul ELI merge înainte cu toată viteză, în ciuda opreliștilor şi presiunilor din anii anteriori. Mă bucur că îndârjirea unei echipe de oameni inimoşi de la Măgurele sau din administraţia publică a ţinut ELI pe drumul corect şi a făcut posibilă această reuşită pentru România. Îi mulțumesc domnului Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica și Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) și manager al proiectului ELI în România, pentru amabilitatea de a ne fi gazdă”, a încheiat acesta.

loading…
loading...
Loading...

Citește și

Bani pentru ELEVI și profesori!

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi lansează în dezbatere publică pachetul legislativ “Pactul pentru Carte”. Este vorba …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *