Modificările aduse legii Energiei au supărat AFEER

retele-electrice

Reprezentanții AFEER sunt extrem de nemulțumiți fiindcă parlamentarii au votat modificările aduse legii energiei, favorabile în primul rând pentru CEO. Aceștia preconizează că modificările în cauză vor fi aplicate abuziv.

AFEER (Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România) apreciază că punerea în aplicare a noilor modificări poate crea premisele unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate. „Ne exprimăm surprinderea față de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care – în opinia noastră – pot produce controverse și pot crea disfuncționalități pe piața energiei La solicitarea participanților la piața energiei, s-au operat modificări la Legea energiei, care însă în loc să vină în sprijinul acestora, sunt de natură să le creeze și mai multe probleme. Noua lege a energiei, reexaminată la cererea Președintelui Iohannis, a rămas cum au decis inițial parlamentarii, în urma votului final dat marți, de Plenul Parlamentului. Modificările adoptate de aleșii poporului sunt, în continuare, contestate de autorități și furnizorii de energie”, transmite AFEER într-un comunicat de presă.
„Disfuncționalități în piață”

Supărarea AFEER: „Cu toate că Preşedinţia a solicitat reexaminarea modificărilor, acestea au fost readoptate de plenul Parlamentului, aproape identic cu varianta iniţială, în pofida semnalelor autorităților și AFEER. Apreciem că punerea în aplicare a noilor modificări poate crea premisele unor interpretări și aplicări abuzive ori eronate. Ne exprimăm surprinderea față de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care – în opinia noastră – pot produce controverse și pot crea disfuncționalități pe piața energiei”, se mai afirmă în comunicat. Prin modificările aduse la Legea 123/2012 (alin. 3 al art. 29) se conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alți producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piața internă sau la export, dar cu respectarea “art. 28 și a celorlalte prevederi legale în vigoare“. Se remarcă faptul că art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere în mod expres, reglementează obligațiile producătorilor de energie electrică, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligația acestora de a oferta „public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică disponibilă“. AFEER consideră că între cele două dispoziții ale legii există o incompatibilitate evidentă în așa fel încât în niciun caz modificarea introdusă nu își va putea găsi aplicare practică, în forma actuală a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare, mai arată AFEER.

A.C.


loading...
Loading...

Citește și

Când se va ÎNCHEIA un ACT ADIŢIONAL pentru salarizare în CE Oltenia!

Negocierile pentru noul CCM în CE Oltenia sunt practic încheiate. Noul contract va fi valabil …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *