Norvegienii investesc la Cărbunești. Ce vor deschide aici

Carbunesti

Viceprimarul unui oraș din Norvegia, împreună cu un cetățean de etnie rromă din Cărbunești, au decis să ajute persoanele sărace din Cărbunești. Astfel, aceștia vor înființa la Cărbunești un ONG prin intermediul căruia să dezvolte, în prima fază, mici ateliere de artizanat la care să lucreze romii și persoanele sărace și marginalizate din oraș. Produsele fabricate în Cărbunești vor fi vândute atât în Norvegia, cât și în alte țări. Salariul va fi de 320 – 350 de euro pe lună.

Proiectul prin care autoritățile norvegiene vor să integreze rromii pe piața muncii se numește Back to work (Înapoi la muncă). De asemenea, autoritățile scandinave au precizat că vor încerca să aducă și alți investitori străini în Târgu Cărbunești. Jorgan Kristinasen, viceprimarul orașului norvegian Kristiansand, a declarat că în localitatea pe care o conduce sunt aproximativ 60 de cetățeni rromi care duc o viață foarte grea, aceștia câștigându-și existența prin cerșit și trăind în condiții de neimaginat. Acesta ar fi și motivul pentru care au decis să ajute persoanele sărace din Cărbunești. “În Kristiansand avem 60 de persoane din Cărbunești care își caută de muncă. Desigur ei sunt foarte săraci, iar noi sperăm să-i putem ajuta. Sperăm, ca prin această inițiativă să punem să ajutăm oamenii săraci din această regiune. Sperăm ca prin această inițiativă să fie începutul unei bune colaborări între cele două orașe. Noi avem oameni din Cărbunești în orașul nostru, ceea ce înseamnă că s-a format deja o legătură. Romii au început să vină în Norvegia în urmă cu zece ani. Atunci au venit în orașul nostru. La început, dormeau afară unde erau minus 10 grade celsius, se îmbolnăveau. Și am decis ca în lunile de iarnă, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, să-i ducem într-o școală veche unde putea dormi pentru 15 eurocenți. Acolo se putea spăla și dormi”, a declarat Jorgan Kristinasen.

Field Bjorn: „Scopul nostru este acela de a crea locuri de muncă pentru cei care au nevoie”

Președintele ONG-ului din Norvegia, Field Bjorn, a precizat că nu-și doresc să-și dezvolte afaceri în România, ci să ajute persoanele defavorizate, oferindu-le locuri de muncă. “Planul nostru este acela de a începe o activitate care va ajuta pe cei care au nevoie. Scopul nostru nu este acela de a începe o afacere, ci de a crea locuri de muncă și activități care vor contribui la o viață mai bună pentru persoanele sărace și marginalizate”, a declarat Field Bjorn.

Mihai Negrea: „Sunt 100% sigur că o să creeze câteva sute de locuri de muncă în Cărbunești”

Mihai Negrea, tânărul din Cărbunești care a făcut posibilă această colaborare are toată încrederea în scandinavi. Acesta trăiește de mai mulți ani în Norvegia și cunoaște foarte bine problemele rromilor care trăiesc acolo. De asemenea, Mihai Negrea a afirmat că norvegienii s-au arătat foarte interesați de tradițiile noastre și este convins ca pe viitor se vor dezvolta și colaborări pe partea de turism. “Am vrut să fac un lucru bun pentru orașul nostru. Am cunoscut acești oameni și știind de problemele pe care persoanele de etnie romă le au în Norvegia, am hotărât să venim să-i ajutăm. Sunt 100% sigur că o să creeze câteva sute de locuri de muncă în Cărbunești, plus un accent mare în dezvoltarea imaginii orașului nostru în Norvegia, prin turiștii care o să vină de acolo. Accentul nu este pus doar pe populația rromă, ci pe populația defavorizată. Prin acest ajutor, cine vrea să muncească sigur va găsi un loc de muncă”, a declarat Mihai Negrea.

Cetățenii rromi sunt sceptici

Cetățenii de etnie rromă din Cărbunești sunt foarte încântați de ideea de a lucra pe un salariu de 350 de euro pe lună, deși sunt destul de sceptici în privința finalizării proiectului. “Acest proiect e foarte binevenit. Dacă ar veni norvegienii la noi, ne-ar da și nouă locuri de muncă. Nu s-ar mai duce oamenii în Norvegia să doarmă pe sub poduri. Ar fi bine. Cu un salariu de 300 și ceva de euro ar fi bine”, a declarat Gore Pantelimon, un rrom din Cărbunești. “Da, mergem să lucrăm acolo. Noi acceptăm orice salariu ne dau. Ar fi bine să ne dea 350 de euro pe lună, dar nu cred că ne dau”, a mai declarat o femeie de etnie rromă.

loading...
Loading...

Citește și

Îți place MUZICA? Ansamblul Doina Gorjului are mai multe posturi VACANTE!

Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu, Gorj organizează concurs pentru ocuparea pe perioadă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *