vineri , 22 septembrie 2017 - 10:53

O afacere de milioane. Colierul care a dus la decapitarea Mariei Antoaneta

mistere1

În ajunul Revoluţiei Franceze, un simplu colier a reuşit să creeze haos la curtea Regelui Ludovic al XVI-lea, totul concretizându-se într-un scandal care a discreditat încă o dată monarhia franceză. Evenimentul bineînţeles că a inclus-o pe Maria Antoaneta, dar şi o femeie de moravuri uşoare şi un cardinal. Până la urmă s-a dovedit că diamantele nu sunt cele mai bune prietene ale unei femei, aşa cum umbla vorba prin popor.

În 1772, Ludovic al XV-lea le-a comandat bijutierilor parizieni, Paul Bassenge și Charles Auguste Boehmer, să realizeze pentru amanta sa, Madame du Bary, un colier de diamante cum nu s-a mai văzut. Zis şi făcut. Cei doi au realizat o bijuterie care se estimează că valora peste 1 milion şi jumătate de livre. Regele a murit între timp, iar amanta sa a fost alungată de la Curte. Cei doi bijutieri, profitând de reputaţia excentrică a noului cuplu regal, au încercat să vândă bijuteria. În zadar. Se spune că Maria Antoaneta a refuzat, crezând că suma este prea mare, iar că banii pot fi investiţi în armată. Alte guri spun că regina nu a dorit să poarte o bijuterie concepută pentru altă femeie.

mistere2

Aici a intervenit planul unei anume Jeanne de Saint-Remy de Valois, cunoscută şi sub numele de Jeanne de la Motte. În martie 1785, ea a devenit amanta cardinalului Rohan, fost ambasador la Curtea de la Viena. Acesta căzuse în dizgraţia reginei Maria Antoaneta, după ce a răspândit zvonuri despre mama sa, împărăteasa Maria Tereza, dar şi după ce în mâna sa au ajuns scrisori de-ale cardinalului, în care o discredita. Jeanne de la Motte l-a păcălit pe cardinal, susţinând că a întâlnit-o pe regină. Femeia i-a sugerat cardinalul că Antoaneta ar fi dispusă să îi ofere un loc în consiliu, dacă ar putea facilita achiziţionarea colierului la un preţ mai avantajos. După ce a primit mai multe scrisori de afecţiune false de la regină, cardinalul a început chiar să se îndrăgostească de aceasta. Într-una din nopţi, Jeanne a aranjat o întâlnire nocturnă între Rohan şi Antoaneta, în grădinile Versaillesului. De fapt, în locul reginei venise o prostituată, care semăna izbitor de mult cu Majestatea Sa.

După întâlnire, fiind de-a dreptul cucerit, cardinalul a luat legătura cu cei doi bijutieri, urmând să achiziţioneze colierul cu proprii bani. Rohan s-a dus să ridice bijuteria împreună cu un presupus valet al Reginei, care nu era nimeni altul decât soţul doamnei de la Motte. Acesta s-a dus la Londra, unde a vândut fiecare diamant. Totul a ieşit la iveală în momentul în care cardinalul nu a putut plăti la timp o rată, unul dintre bijutieri reclamând acest lucru direct reginei. Punând lucrurile cap la cap, cardinalul şi-a dat seama că a fost victima unei înşelătorii. Cu toate acestea, Ludovic al XVI-lea a considerat că el trebuie arestat şi închis în Bastilia. După multe încercări, el a fost eliberat, dar i s-au retras toate titlurile nobiliare şi exilat la mănăstirea Chaise-Dieu, din Auvergne. Jeanne de la Motte a fost condamnată pe viaţă, dar în cele din urmă a reuşit să fugă în Anglia şi să îşi publice memoriile. Cu toate că Maria Antoaneta nu avea nicio implicare în acest scandal, evenimentul a fost un factor major care a dus la decapitarea sa.

loading...

Citește și

Riscul ca omenirea să dispară din cauza schimbării climei este uriaș! Cât de mult va crește temperatura

Pana in anul 2100 ar putea avea loc o schimbare catastrofala a climei, avertizeaza expertii. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.