Opera lui Brâncuşi, motiv de jecmăneală?

Alina MohorZilele trecute, avocatul moştenitorilor operei „Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a declarat că la data convenită în acordul semnat cu Ministerul Culturii, 31 octombrie, statul român trebuie să plătească 11 milioane de euro pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, indiferent de suma strânsă prin subscripţia publică lansată de Guvern. Reprezentanţii Guvernului au uitat să menţioneze acest aspect şi au spus că statul trebuie să plătească doar 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane trebuie să fie donaţi de cetăţeni. Că doar salariile din România sunt mult prea mari şi trebuie cheltuite pe ceva. Şi de ce să nu economisească statul cele 6 milioane de euro, pe care românii trebuie să-i doneze pentru achiziţionarea opere de artă şi să-i plaseze în buzunarele politicienilor.

Cred că opera ar trebui să aparţină României, însă consider că banii trebuie daţi de stat şi să nu se folosească de această operă pentru a jecmănii românii. În plus, chiar şi fără donaţii, românii vor contribui la achiziţionarea sculpturii prin taxele şi impozitele pe care le plătesc. Şi nu ar trebui să uităm nici faptul că academicienii şi intelectualii români de la 1951 au fost cei care au refuzat operele lui Brâncuşi, atunci când acesta a dorit să lase moştenire statului.

Uimitor a fost că totuşi s-au strâns destul de mulţi bani pentru operă. Până în prezent s-au strâns 562.117 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 122.956 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 50.016 de euro prin intermediul eMag.ro, 349.637 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 39.508 de euro de euro prin SMS. Suntem nişte ipocriţi. Pentru o „piatră” ne mobilizăm şi donăm şi ultimul leu, dar pentru a salva o viaţă, pentru a ajuta un bolnav nu donăm nimic.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.