Până unde pot merge PATRONII cu SUPRAVEGHEREA angajaţilor!

Camere de luat vederi în toate colţurile clădirii de birouri, cartele de acces, poşta electronică monitorizată de departamentul IT la cererea managerului, care cere rapoarte lunare despre activitatea online a fiecărui angajat. Se întâmplă în multe companii din România. Dar până unde poate angajatorul, legal şi moral, să intre în intimitatea angajatului?

În ianuarie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că angajatorii pot monitoriza activitatea electronică a angajatului în timpul orelor de serviciu. Plângerea a fost înaintată de un român, care a fost concediat după ce conducerea a aflat că a folosit computerul firmei şi timpul de lucru pentru a transmite mesaje personale. Legal, deci, angajatorul are dreptul de a verifica activitatea angajatului care foloseşte echipamentele sale – calculatoare, telefoane mobile, copiatoare etc.

Chiar dacă monitorizarea este reglementată, specialiştii în resurse umane sunt de părere că angajatorii ar trebui mai degrabă să îşi responsabilizeze angajaţii, nu să recurgă la o monitorizare foarte strictă. “Angajatorii ar trebui să încerce responsabilizarea angajaţilor nu prin sisteme de supraveghere sau restricţii la reţelele sociale, ci prin recunoaşterea şi asumarea valorii adăugate pe care fiecare angajat o aduce companiei respective. O supraveghere excesivă  va frustra  angajaţii care nu vin la muncă doar ca să ponteze cele opt ore de program, ci că îşi facă treaba cu pasiune şi devotament”, explică Petru Păcuraru, specialist în resurse umane şi trainer HPDI, firmă ce furnizează soluţii de leadership şi dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching şi team building.

Există, însă, şi situaţii în care monitorizarea angajaţilor se poate doveni utilă pentru manageri, în special la momentul evaluărilor periodice de personal.

Am stabilit ce este legal, şi uneori util, dar ce este şi moral? “E drept, sunt cazuri în care unii angajatori exagerează. Am auzit de situaţii în care managerii se interesau cât se poate de serios de starea civilă sau de situaţia familială a angajaţilor săi. I-am întrebat pe unii dintre ei de ce fac asta. Mi-au spus că preferă angajaţii fără familie, pentru că au mai puţine griji şi, deci, mai mult timp pe care să-l dedice companiei. Nu e în regulă. Curiozitatea angajatorului trebuie să se oprească la uşa firmei”, explică specialistul HPDI.

Prezenţa camerelor de luat vederi în birouri este, de asemenea, controversată. Nimănui nu-i place să se simtă tot timpul supravegheat. “Este, într-adevăr, un sentiment neplăcut să ştii că întotdeauna cineva cu ochii pe tine, dar să ne gândim şi la avantaje. Securitatea la locul de muncă se îmbunătăţeşte cosiderabil. Apoi, să nu ne ascundem după deget, sunt şi angajaţi care petrec mai mult timp în pauze decât la birou. Iar managerul nu poate tolera aşa ceva. El gândeşte practic: dacă angajatul pierde timp, el pierde bani”, mai spune Petru Păcuraru.

sursa Capital.ro

loading...
Loading...

Citește și

Tânăr de 18 ani, REŢINUT pentru furt calificat! A dat „lovitura” la Novaci!

La data de 8 iunie a.c., Secţia 9 Poliţie Rurală Novaci a fost sesizată de …

Un comentariu

  1. Dragilor….. se numeste SCLAVAGISM MODERN….. obisnuiti-va cu ideea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.