Panaramele din instituțiile publice

ionut-catrinaȘtiu, „panaramă” e un cuvânt urât, strict cu o semantică depreciativă, dar, dacă lumea se comportă ca atare, de ce ne-ar fi jenă de acest cuvânt?! Constatăm, deși e trist, că lumea fie este o mare panaramă, fie acceptă – din motive diverse – specimenele amintite pe diverse funcții/posturi etc..

Panaramele ajunse pe funcții reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru buna funcționare a oricărei direcții a societății. Evident, dacă întrebi o panaramă ce a recomandat-o să se cocoțeze acolo unde îi e cald la… spate și leafa merge, vă va răspunde că vocea, talentul, gura sau curu’ constituie punctele ei tari. Pe care le folosește după caz ori, rareori, preferențial. Panarama trebuie (it’s a must, cum ar spune britanicii) să-și onoreze obligațiile pe care le are față de cel numit – în mod tradițional, desigur – „sponsor” ori „binefăcător”. Când și-a terminat prestația în bani ori în natură, panarama se apucă să facă ce știe mai bine: nimic util pe zona/sectorul/palierul unde a fost plantată șef.

Sincer, ați văzut cum se manifestă panaramele când se află la conducere undeva, în țara asta mare? Exact! Specimenului îi vin mărețe idei privind tot soiul de modificări care să eficientizeze treaba, deși habar n-are cu ce se mănâncă. Taie, spânzură, nu mai consultă pe nimeni, căpșorul din dotarea personală este singurul reper existențial. Bine, plus curu’ și gura – unde e cazul.
Uneori, panarama se lasă înconjurată de alte mici panarame oportuniste, care dau cu peria pe scamele invizibile mai abitir decât o fac băieții ăia la sportul numit curling. Totul pentru a avea o existență lejeră, fără stres și bătaie de cap, plus o șansă la a promova. Căci panarama aia mare are puterea, acolo unde e plantată, să ajute acele mici libărci aspirante.

Dacă vă întrebați ce deosebește panarama de retardații numiți în funcții, aflați că panaramele nu sunt în mod obligatoriu proaste. Au ceva în cap, dar nu le pasă că vor fi asociate cu fapte, persoane, evenimente. De obicei, panaramele au liniște acasă, existând o consoartă calmă acolo, care înțelege sarcinile „de serviciu”. Panarama știe clar când trebuie să se relaxeze ori să se contracteze, când să aibă buzele țuguiate (ambele perechi, evident!), când să fie în perioada proastă a lunii și când nu. Panarama știe tot, se mulează perfect… pe situație.

Panaramele de sex feminin (căci există și panarame masculine) nu sunt curve. Sunt, de cele mai multe ori, „femei de carieră” la stat, căci la privat e mai dificil cu ascensiunea, corect? Ar fi injust să le numim „curve”, căci ele lucrează cu capul, nu cu altele din dotare. Panaramele sunt ființe ce rezistă și unui cataclism, fiind aproape imposibil să nu le identifici în insituțiile publice etc. Peste tot, dar preponderent la stat. Că-i de stat pe bani mulți, de aia.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

Un comentariu

  1. Astfel de panarame,curve cu cap..sunt la cătunele..unde primarul le angajează ca sa i satisfacă nevoile sexuale..ex..doamna ciuta fosta Bobic!!….secretara….care na învățat nimic din cea pățit doamna ciuta!!…curve masculine ca primarul reprezintă PSD..si se bate cu pumnul in piept,dând lecții de moralitate…prin ziare,ca susține pe unii si pe alții…pai oare nu știe toată lumea ca e un spagar.,care fuge cu cupru in luntrea unde este puterea!!!..noi suntem ca romanii!!..ce daca fura..ca face si pentru comuna…ba fraților asta este menirea lui sa facă ceva pt comuna..asta n-ui da dreptul sa fure!!!!..dar poate face D.N.A…treaba buna si de alegeri la mititica cu spagarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *