Parchetul de pe lângă Judecătoria Cărbunești bâjbâie în cazul morții bărbatului tocmit de primarul Gușiță să „numere” becurile arse din comună

acd11q-cx

Marți, 12 iulie 2016. Jupânești –Gorj. O tragedie a cutremurat comuna de pe Valea Gilortului: un bărbat și-a găsit sfârșitul pe un stâlp de electricitate, în timp ce schimba becurile arse. Primarul Petre Gușiță declara presei că a avut un acord verbal cu electricianul de ocazie doar pentru a face o constatare, adică să numere becurile arse. Declarațiile lui Gușiță au fost contradictorii, iar varianta susținută de acesta părea o poveste de adormit copiii. După verificările la fața locului, poliția a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. După fix două luni, procurorii nu au încă un suspect, iar stadiul anchetei e secret.

Autodenunțul lui Gușiță nu e suficient pentru Parchet

Un bărbat de 42 de ani, din comuna Robănești, județul Dolj, s-a electrocutat, în după amiaza zilei de 12 iulie, pe un stâlp de iluminat din comuna Jupânești. Trupul neînsuflețit a rămas atârnat pe stâlp, până când pompierii au reușit să îl coboare.
Iată ce declara, unui post de televiziune local, primarul comunei Jupânești, Petre Gușiță, la câteva zeci de minute, după tragedie: ”Au oprit la primărie spunându-mi că undeva aici în zonă au o solicitare să vadă dacă nu merg trei becuri pe rețea și că o să vină să verifice dacă este iluminatul funcțional sau poate becurile arse și dacă sunt ok, să le dau 10 lei pentru intervenție. Nu sunt persoane cunoscute mie, au fost persoane care ziceau că sunt în tranzit, că le trebuie 100 de lei pentru motorină și că ei ar face un serviciu să verifice dacă funcționează cumva becurile în rețeaua de iluminat”.
Gușiță a spus pentru o televiziune centrală că: ”Nu sunt angajați ai primăriei, nu sunt sub contract cu primăria. Eu doar am întrebat să aibă ce le trebuie ca și documente privind autorizarea. Au spus că nu se urcă pe stâlp, doar constată și să spună dacă sunt 3, 5, 7, 10 becuri arse”.
Cert este că în imaginile surprinse de cameramanii televiziunilor se observă o centură de siguranță cu care fusese asigurat bărbatul, care nu era necesară pentru a constata dacă becurile sunt arse, operațiune ce putea fi efectuată de la sol, dar și becuri noi în ambalaje.
La acel moment, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Gorj precizau că: „Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că între un bărbat în vârstă de 42 de ani, originar din comuna Robănești, județul Dolj, și primarul comunei Jupânești ar fi existat un acord verbal, ca doljeanul să înlocuiască becurile arse de la rețeaua de iluminat public din satul Vierșani-Rogojina. În timp ce era pe stâlp, bărbatul s-a electrocutat și a decedat din cauza leziunilor suferite. De asemenea, victima nu era autorizată de către distribuitorul de energie electrică să efectueze acest gen de lucrări și nu purta echipament de protecție, fapt pentru care a fost informat și Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.
La două luni de la nefericitul eveniment, procurorii nu au încă un suspect, iar oficial, deocamdată nu spun că mortul e de vină, cum se întâmplă de obicei.
”Până în prezent în cauză nu s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de nici o persoană”, se precizează într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbunești, la solicitarea Gorj Domino.

Cheltuieli suspecte

În timp ce Gușiță tocmea oameni de pe drum să înlocuiască becurile arse de pe stâlpii de iluminat public și nu o firmă autorizată, Primăria Jupânești deconta în luna următoare 13.381 de lei pentru materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional și alți 26.291 cheltuiți pe bunuri și servicii neprecizate.
Probabil organele judiciare au verificat documentele financiare ale instituției care au legătură cu această cauză și poate explica Gușiță, cu această ocazie cum a aruncat 12.000 de euro (opt contracte, toate atribuite în aceeași zi, 6 august 2012, aceleiași firme, Publikat UP SRL) pe autocolante, postere, pliante și alte materiale similare.

loading...
Loading...

Citește și

Polițistul prins beat la volan, testat cu etilotestul la intrarea în serviciu! Șefii l-au trimis acasă

Agentul Cristian Bordea, de la Poliția Municipiului Târgu-Jiu, este din nou atenția superiorilor, după ce …

Un comentariu

  1. Un escroc acest primar. Lume proasta in comuna inapoiata ca l-au votat din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.