Parlamentarii gorjeni cu pensii speciale. Cine este deputatul care va încasa 4.600 de lei, lunar, în plus
bejat1-florescu

Zece foști deputaţi şi senatori gorjeni încasează, începând de ieri, pensii speciale, pentru activitatea parlamentară exercitată în trecut. O astfel de pensie ajunge la aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu trei.
Singurul parlamentar gorjean cu trei mandate, adică cel care va încasa maximul prevăzut de actul normativ, este Ștefan Marian Popescu Bejat. De pensii speciale pentru două mandate de senator sau deputat vor beneficia Ion Florescu, care va primi deja, în plus, 3.100 de lei, și Ilie Petrescu, aflat încă în câmpul muncii.

Bejat și Florescu, cei mai avantajați de pensiile speciale

Câteva zeci de persoane, gorjeni neaoși sau de import, au ajuns în Parlamentul României, din 1990 încoace, de pe listele formațiunilor politice locale. O parte dintre aceștia au decedat, iar alții nu mai au nici o legătură cu județul care i-a trimis în Parlament însă, câțiva deputați și senatori cu notorietate, aflați la pensie, vor încasa, începând de ieri, sume în plus pentru activitatea parlamentară din trecut.
Ștefan Popescu Bejat, deputat cu trei mandate, dacă se va lua în calcul și perioada 1990-1992 (FSN), va primi o pensie specială de aproximativ 4.600 de lei. Ultimele două mandate, în perioada 1996-2004, Bejat a fost ales pe listele PD, fiind o lungă perioadă președintele organizației Gorj a democraților.
Ion Florescu, fostul deputat PSD în perioada 2000-2004 și senator al aceluiași partid în următorul mandat, va primi în plus la pensie, pentru cei opt ani de activitate parlamentară, aproximativ 3.100 de lei, lunar. De aceeași sumă va beneficia și Ilie Petrescu, senator PRM în două mandate, atunci când va îndeplini condițiile de pensionare.
O serie de alți parlamentari de Gorj, vor primi de acum, sau de la momentul pensionării 1.550 de lei, în plus pentru un mandat de deputat sau senator.
Aurică Popescu, senator FSN, în mandatul 1990-1992, aproape de pensionare din Divizia Minieră a CEO și Nicolae Mischie, deputat FSN, în aceeași perioadă, deja pensionar, fost președinte PSD și al Consiliului Județean Gorj, deschid lista celor cu un mandat în Parlament.

Foști parlamentari, încă în activitate

Din următorul legislativ, 1992-1996 au făcut parte profesorul Gheorghe Gorun, deputat Partidul Alianța Civică, proaspăt pensionar, fost până recent director al Colegiului Național ”Spiru Haret”, respectiv profesorul și scriitorul Ion Mocioi, senator PRM.
Din mandatul 1996-2000, niciunul din cei doi deputați și un senator, Ion Pârgaru și Constantin Drumen, respectiv Dumitru Huidu, nu sunt pensionari. Pârgaru, deputat PSD, în acea vreme, este deputat și acum, dar de Dâmbovița, reîntors în rândul social-democraților, după un periplu pe la PNL și UNPR.
Drumen, a fost ales deputat din partea PNȚCD, iar mai apoi a rămas în anturajul fostului său coleg Mihail Nică, ajuns la un moment dat adjunct al SRI.
Dumitru Huidu, fost senator PUNR, fost afacerist, a dispărut complet din viața publică după ce firmele sale au intrat în faliment.
În afară de Ion Florescu, nici parlamentarii aleși pentru mandatul 2000-2004 nu sunt pensionari. Gheorghe Popescu, fost deputat PSD, la acea vreme, în prezent este managerul Spitalului de Urgență ”Sf. Pantelimon” București și e departe de vârsta pensionării.
Scarlat Iriza a prins un mandat de deputat în acea perioadă și cu cel care se finalizează în decembrie, va intra, la vremea pensionării în categoria celor cu pensie specială de 3.100 de lei, la fel ca și colegul său, Vasile Popeangă, deputat două mandate consecutive, din 2008.
Din acea perioadă doar Ion Hîrsu, fost senator PSD, va beneficia de pensie specială, fostul director al Fabricii de Țigarete va adăuga 1.550 de lei, pentru perioada petrecută în Parlament.

Tinerii pensionari

Dintre parlamentarii gorjeni din mandatul 2004 -2008, vor primi pensii speciale Petre Popeangă, fost deputat PRM, fost adjunct al Curții de Conturi a României și Pantelimon Manta, fost deputat ales pe listele PSD-PUR, avocat în activitate, profesor universitar.
Dan Ilie Morega, fost deputat PNL, profesor, om de afaceri, analist politic, se înscrie printre parlamentarii cu un mandat și poate primi pensie specială. La fel, Toni Mihail Greblă, fost senator PSD, cu un mandat încheiat și un altul abandonat în favoarea funcției de judecător la Curtea Constituțională poate fi beneficiarul unei pensii speciale pentru activitatea parlamentară din perioada 2008-2012. Lista este închisă de Ion Rușeț, fost senator PDL, încă în activitate, departe de vârsta pensionării, deține în prezent, o funcție importantă în CEO.


loading...
Loading...

Citește și

Producție mai mică de cărbune

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale anului în …

Un comentariu

  1. Ion Harsu, nu are mandat complet. Lui ii lipsesc cateva zile, deoarece Nicolae Mischie a fost ales senator. Acesta si-a dat demisia in momentul in care a fost ales presedinte al C.J.Gorj. Ori pentru acele 3-5 zile lipsa, Ion Harsu nu are mandat comple, conform legii speciale.

    In ce ma priveste, voi iesi la pensie cu putin inaintea implinirii a 62 ani, deoarece am fost cadru militar peste 12 ani si se reduce varsta de pensionare cu 3 ani si 4 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.