Patrimoniul USMO, motiv de scandal. Vezi la ce LIDERI au ajuns mașinile cumpărate din cotizațiile minerilor!

colaj-lideri

Se prefigurează o nouă sciziune la nivelul Federației Naționale Mine Energie, după ce ”locotenenții” lui Marin Condescu și-au aruncat vorbe grele, vineri, la Conferința de alegeri a USMO, în legătură cu dispariția patrimoniului Uniunii. Liderii structurilor afiliate la Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia s-au acuzat reciproc de manevre făcând trimitere la subevaluarea acțiunilor pe care organizația sindicală le deținea la Hotel Mina și la autoturismele cumpărate la prețuri mult prea mici de persoane de la vârful acesteia.
În final, s-a ales un nou Birou Executiv a cărui misiune va fi să dizolve USMO.

condescu1
Averea USMO – un autoturism

Reprezentanții sindicatelor afiliate la USMO și-au ales, la finele săptămânii trecute, o nouă conducere. Dumitru Pîrvulescu, șeful FNME, a obținut funcția de președinte și la USMO, iar Biroul Executiv a fost completat cu vicepreședintele Cristian Lădaru și secretarul general Gheorghe Etăgan. Candidatura lui Pîrvulescu este surprinzătoare în condițiile în care, în urmă cu două luni, Marin Condescu anunțase deja că va candida la șefia uniunii sindicale.
Unele surse dau ca sigură renunțarea la candidatură a lui Condescu din cauza unor chestiuni de natură penală care ar fi devalizat patrimoniul USMO, iar fostul lider ar fi evitat în acest fel un nou dosar penal, în condițiile în care în ultimii doi ani și jumătate nu a condus structura sindicală din cauza interdicțiilor impuse de judecători în cauza aflată pe rolul Tribunalului Olt.
Alte surse susțin însă că a fost o demonstrație de forță a lui Dumitru Pîrvulescu și primul semnal că a ieșit de sub controlul lui Condescu.
Cert este că a fost scandal pe toată perioada Conferinței, în principal în legătură cu lipsurile din patrimoniul USMO. Este vorba despre cele nouă autoturisme Skoda atâtea câte avea Uniunea, în ianuarie 2013, iar în prezent doar unul se mai află în proprietatea structurii sindicale, restul fiind subevaluate și vândute.
Acuzați direct au fost chiar noul președinte, Dumitru Pîrvulescu, și secretarul general Gheorghe Etăgan.
Șeful USMO spune că, într-adevăr, el a cumpărat o Skoda, dar o folosește în interes de serviciu. ” În ceea ce privește mașinile, știu unde bate ăla care le aruncă pe piață, ăla cinstitu’, dar nu e nici o problemă pentru că acelea nu au fost patrimoniul Uniunii. Au fost niște mașini în leasing și acestea s-au preluat prin contract de novație care e legal, hotărâtă inclusiv de ăla care comentează. Eu am cumpărat-o cu 25.500 de lei, dar eu o folosesc în interes de serviciu. Nu știu dacă mai există nărod în mișcarea sindicală să-și folosească mașina lui, cu banii lui, pentru mișcarea sindicală”, a declarat Pîrvulescu.
skoda
Și Etăgan confirmă că a achizițonat mașină de la USMO, dar are toate aprobările în acest sens. ”Toate mașinile USMO s-au vândut. Eu am dat pe ea 5.500 de euro. Am documentele și aprobările necesare. Din cele nouă autoturisme, în patrimoniul USMO mai e unul singur”, a precizat Etăgan.

„Uniunea a pierdut, e o gaură 900.000 de lei”

etagan
Vânzarea acțiunilor deținute de Olservmin SRL la Hotelul Mina a aprins și mai tare spiritele în rândul sindicaliștilor. Firma aflată acum în faliment avea ca unic asociat USMO, iar lichidatorul a decis vânzarea celor 37% din părțile sociale pe care societatea le deținea la hotelul din Rânca către CEO, numai că liderii de sindicat suspectează o înțelegere, sau un acord tacit, al celor care au condus Uniunea, în lipsa lui Condescu, cu reprezentanții companiei energetice, lichidatorul judiciar și evaluatorul care ar fi subevaluat valoarea acțiunilor.
Cel mai vocal pe această temă a fost Constantin Mitrescu, liderul de la Sindicatul ”Energia” Rovinari, care suspectează niște mânării care au provocat o gaură de 900.000 de lei în patrimoniul USMO. ”Suspectăm niște dispariții din patrimoniul Uniunii, niște mânării ale unora care au răspuns pe perioada cât domnul Condescu nu a mai avut posibilitatea de a se mai apropia de sindicate, care au diminuat de la 4,2 milioane de lei, conform evaluării Hotel Mina, la 1,54 milioane de lei, în patru luni, moment în care a cumpărat CEO, după care, la încă trei luni de zile, o altă evaluare arată 3,4 milioane de lei. Ce s-a întâmplat, cum a căzut așa? Nu știu cine e responsabil, eu n-am zis niciodată că e Etăgan. Cine a făcut mânăria să răspundă, că asta e penal. Domnul Etăgan a fost administrator special, doamna Somnea, administrator special, iar domnul Ciurel, cumpărător și a mai fost un evaluator. Aceștia trebuie să spună cum a fluctuat evaluarea. Uniunea a pierdut, e o gaură 9 00.000 de lei, în condițiile în care CEO a cumpărat cele 37% fără licitație. Nu am spus că Etăgan e de vină, dar putea să fac obiecții la acea evaluare, în interesul USMO” , a adăugat Mitrescu.

mitrescu-fluierici

Secretarul USMO se disculpă și spune că nu avea atribuții în acest sens, iar colegii săi se pot adresa organelor judiciare. ”Cine are informații că eu am subevaluat acțiuni la Hotel Mina să facă plângere penală. Parte din hotelul de la Rânca, reprezentând 37%, pe care a cumpărat-o CEO de la lichidatorul judiciar, aparținând inițial firmei Olservmin SRL care a falimentat. Eu, ca secretar general USMO și președinte al CA al Olservmin, nu mai aveam nici o atribuție pentru că lichidatorul judiciar are toate atributele. S-au încasat pe cele 37% în jur de 600.000 de lei”, a menționat Etăgan.

USMO se dizolvă. „Mișcarea sindicală s-a dus pe râpă”

pirvulescu

Președintele USMO, Dumitru Pîrvulescu, a confirmat informația potrivit căreia structura sindicală se va dizolva, lucru stabilit și în cadrul Conferinței.
”Aici s-au dezbătut cele două direcții, de a o ține sau de a o dizolva și s-a ales soluția de a o dizolva. Mandatul meu e acela de a dizolva această entitate, pentru că din punct de vedere sindical nu pot să fie două entități formate din aceleași sindicate. Nu sunt probleme cu patrimoniul, iar dacă vor fi există organe ale statului care vor spune dacă sunt sau nu aceste probleme. S-a încercat și blocarea Conferinței de azi, dar din păcate sindicalismul e altul față de ăla de acum 4-5 ani”, a mai spus Pîrvulescu.
Practic, în următorul an, Birou Executiv va avea misiunea de a valorifica ce a mai rămas din patrimoniul USMO și apoi să facă demersuri pentru dizolvarea acesteia, dacă, între timp nu vor apărea niște plângeri pe la Poliție și Parchet.
Fostul președinte al USMO, Marin Condescu, vorbește și el de manevre și spune că a renunțat să candideze pentru că și-a anunțat această intenție președintele în exercițiu al FNME. ”Atâta timp cât candidează domnul președinte este normal să-și conducă organizațiile din teritoriu, iar Uniunea are menirea să valorifice patrimoniul existent și atât. Uniunea, pe actualul mandat, nu se mai implică în mișcarea sindicală ci, va fi dizolvată. Nu sunt probleme, le rezolvăm pe toate, Uniune, Federație, Olservmin. Situația USMO, din punctul nostru de vedere, este aceeași ca în 2013. Manevrele care s-au făcut atunci când au fost cumpărate părți din ceea ce suntem împreună în acțiuni. Eu cred că le vom rezolva în perioada imediat următoare”, a conchis fostul lider.
Concluzia ultimei întâlniri a sindicaliștilor sub sigla USMO a fost trasă de Gheorghe Etăgan: ”Mișcarea sindicală s-a dus de râpă, nu mai e unitară!”.loading...
Loading...

Citește și

12 excavatoare BLOCATE în carierele CEO! Ce urmează!

Carierele miniere din cadrul CE Oltenia funcţionează parţial, din cauza lipsei fronturilor de lucru. Aceasta …

8 comentarii

  1. Mașina de la sindicatul Roșiuta

    La sindicatul de la Roşiuţa s a procedat la fel ….mașină cumpărată de Roșca si Militaru din banii sindicatului s dispărut. Cuțescu contabilul de la sindicat a ascuns contabilicești mașină.

  2. dar pescaru de la rosia ca a luat 2 masini nu spuneti nimic ca si asta tot la fnme este

  3. nu se poate asa

  4. traim in romania

  5. asa se considera

  6. corectitudine la romani

  7. foarte bine ca e asa

  8. ca sa fiu ironica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *