Pe Hidroelectrica o doare-n Sulea de dezastrul ecologic de pe Jiu

claudiu_mateiAm reascultat, ieri, o înregistrare dintr-o ședință a Consiliului de Supraveghere a Hidroelectrica, ce a avut loc în toamna lui 2013, parte a scandalului finalizat cu un dosar penal care a culminat cu arestarea unui consilier al ministrului Energiei din acea vreme și a unui director din cadrul companiei.

Remus Borza se afla la butoanele Hidroelectrica în acea perioadă și în ședința amintită, în afară de a arunca, pe gură, cifre inexacte (despre costul de producție/ MWh), bulversându-i pe specialiștii prezenți, s-a remarcat prin repetarea obsesivă a două cuvinte: ”maximizarea profitului”.

Vă întrebați, probabil, care-i legătura dintre stenogramele lui Borza și mocirla din Jiu? Borza a curățat Hidroelectrica de șmenuri și șmenari (cu ajutorul DNA), de pile și rubedenii, de capacitățile mici de producție și, în final, a dat unele sucursale pe mâna sindicaliștilor care l-au pupat în cur și au făcut protecție socială cu creionul roșu. Masonul Borza (Mare Orator al MLNR ) a uitat să curețe însă lacurile barajelor care i-au maximizat profitul, că doar operațiunea implica oarece costuri pentru companie, așa că, Sulea continuă linia trasată de magistrul său: să moară fauna, să crească mâlul, bani să iasă!

De câteva săptămâni e un întreg scandal pe seama gunoaielor și PET-urilor care pluteau pe barajele de pe Jiu. Sâmbătă, mințile luminate de la Hidroelectrica au decis să golească lacurile de acumulare. Ce a urmat ați văzut în ziare: oameni adunând pești din munții de mâl. Dezastrul ecologic era vizibil: păsări prinse în noroi și bancuri de peștișori eșuate în mocirlă.

Dincolo de gravitatea situației, cei mai afectați de golirea barajului au fost bugetarii de lux de pe insuliță. Noroiul ăla miroase al dracului de nosol, da‘ să vedeți când s-or împuți peștii, protipendada își va ascunde toate fițele, va zăvorî ferestrele și vor purta măști anti-puțeală ca-n China (sic!).

Ieri, autoritățile care trebuiau să amendeze Hidroelectrica s-au fofilat toată ziua, Garda de Mediu a dat vina de Gospodărirea Apelor Gorj, cei de aici pe Protecția Mediului, iar ăștia, bineînțeles pe Garda de Mediu, ca cercul să se închidă. Deci, am și io o întrebare: domnilor, cât a fost șpaga de nu ați amendat până acum Hidroelectrica, pentru că nu și-a curățat lacurile de acumulare? Dar ulterior, după ce le-au golit?

Nu, nu am greșit, președintele sindicatului ”Hidrosind”, Decebal Sulea, zis ”Deciu”, e șeful Unității Hidroenergetice Tg-Jiu. Pe bune! El e și sindicatul și administrația, doi într-unul ca Ness-ul. Tupeiștii ăștia de la ziare l-au deranjat, ieri, toată ziua cu telefoane pă marele șef, sau lider. Ce credeți, a răspuns?

Îl anunț io, aici, ce s-a întâmplat: bă, Sulea, apa a trecut, dar pet-urile au rămas. Ai dreaq ăia care au strâns peștii, n-au adunat și sticlele dă plastec, au vrut doar să-și maximizeze profitul.

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

5 comentarii

 1. Un fost angajat

  PET-urile nu Sulea le-a aruncat in Jiu.
  Voi ziaristii care nu stiti fiecare unitate cu ce se ocupa, scrieti despre care nu va plac ochii lui.
  Apele romane cu ce se ocupa? Decolmatarea lacurilor nu se face la cheremul ziaristilor sau altor persoane.
  La viituri se deschid stavilele conform instructiuniilor de exploatare.
  Ziaristii care scriu in ne cunostiinta de cauza sa documenteze inainte de a scrie prosti.

 2. Mai nea Sulea ????? ai devenit deja ,, fost angajat ,, ? ,, instructiuniilor de exploatare,, de care vorbesti matale spun ca ,, stavilele ,, se deschid anterior viiturilor pentru ca barajul de acumulare sa poate prelua viitura si aceleasi instructiuni nu spun ca stavilarele trebuie deschise la doua zile dupa viitura , in noaptea de sambata spre duminica , atunci cand cetatenii nu mai sunt atat de vigilenti cu slujbasii statului si cei ai statului in stat Hidroelectrica . In rest , ramane cum a zis Matei . Claudiu Matei .

 3. Bai nea sureaspataru de ce n-ai anunțat ca dai drumul la apa sa rămână pestii gen claudiu cu gura căscata , ca sa prindem si noi ceva cleni, ceva fite ceva carași .Haoleooo muma ce mai se înghesuiau in mocirla rudarii mei claudieni.Așa te–ai pus rău cu noi oacheșii care am ratat pescuiala, ca noi avem aceeași culoare cu oacheșul lichidator,si voia sa lichideze pestii tot el cu noi.

 4. Iti mai desenez o data . Bond . James Bond . Poate acum intelegi . Poate .

 5. Gorjeene stai blond ca nu codific nimic arat doar hazliu o situație dureroasa, ca daca nu scria aberația de articol martirei adică tu era mai bine.Știi ceva pune o vorba buna la gradinari sa adune malul e cel mai bun îngrășământ pt ei, sau la borzauni sa aducă o draga daca știi cu ce se mănâncă, sa decolmateze barajele ca deja au redus volumul de apa pe care pot sal primească la 10%. Hai daca știi desen si geometrie calculează singur si o sa vezi ca surespataru are dreptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *