Pedepsele definitive în dosarul Microsoft

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat luni verdictul final în dosarul Microsoft. Instanța a majorat pedepsele inculpaților, dar nu pe măsura prejudiciului uriaș care s-a vehiculat în acest dosar.

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat definitiv luni la trei ani de închisoare cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, a primit 6 ani de închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă din acest dosar.

Dumitru Nicolae, zis Niro, și Dorin Cocoș au fost condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare, fiecare.

Totodată, judecătorii au decis luni confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la Dorin Cocoș (față de 3.700.000 euro în primă instanță).
De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari și un milion de euro (față de un milion de euro în prima instanță).

Pe de altă parte, judecătorii au menținut sumele confiscate de instanța de fond de la Gheorghe Ștefan — 3.996.360 euro, iar de la Gabriel Sandu — 2.196.035 euro.

Decizia este definitivă, astfel că cei patru condamnați trebuie încarcerați în cursul zilei de luni.

Cocoș și „Niro” s-au predat luni după-amiază.

În primă instanță, în luna martie, Dorin Cocoș fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în acest dosar, la fel și fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, zis „Niro”, a primit atunci un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Pinalti a fost condamnat tot atunci la trei ani de închisoare cu executare.

Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Procurorii au susținut în acest dosar că Dorin Cocoş a pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit anchetatorilor, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

loading...
Loading...

Citește și

FOTO: S-a pensionat plutonierul adjunct de la ISU Gorj!

Cu un imens bagaj de amintiri, cu prietenii de-o viaţă, cu multe realizări şi cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *