„Perversa” din PSD

ionut-catrinaDeși nimeni din partid nu vrea s-o recunoască, în PSD sunt discuții aprinse în mod cert. Ce spun eu discuții? E ditamai bătălia, deși unii încearcă, pueril de-a dreptul, s-o ardă cu aia de genul „e un partid democratic, e firesc să existe opinii”. Tot democratic era partidul și când i-a dat un mare șut în fund lui Zgonea pentru opinii distincte, nu? Tot democratic era partidul și când Dragnea a candidat de unul singur, corect?

În fine, azi discutăm despre conflictul dintre Dragnea – actual lider de partid și ex-tovarăș la cataramă cu fostul boss – și Ponta, cel victimizat de mulți după tragedia din Colectiv, pe care au perceput-o drept cauză a demisiei. Ambii au capital de încredere în partid, ambii au tabere, ambii au probleme penale. Și, cel mai interesant aspect, ambii au apucături de lideri absoluți (vezi cursa de unul singur sau aniversarea de tip nord-coreean). Fiecare a încercat, când a avut ocazia, să-și consolideze poziția de „lord suprem”. Până la un punct, cei doi au fost, foarte probabil, amici. Cel puțin așa a crezut Ponta, căci la Dragnea sunt convins că se pregătea momentul preluării puterii. Pe care acum, natural în construcția socialistă, nu vrea s-o lase. Cei doi politicieni știu că a ieși din prima linie și a sta prea mult în linia a doua echivalează cu încheierea vieții politice, căci dinamica jocului erodează până și tiparului eroului sau al victimei.

Dragnea știe că a-l relansa pe Ponta în liga celor șmecheri (citiți în cazul nostru „Camera Deputaților”, vă rog!) presupune un pas uriaș spre un nou descălecat al lui Ponta, imediat după alegerile parlamentare. Același Dragnea a reușit, după preluarea hegemoniei, să asigure supremația „bătrânilor” în partid, deși Ponta începuse o promovare firească a tinerilor. Înscăunarea fostului președinte al C.J. Teleorman drept șef al PSD, deși Ponta susținuse o altă persoană, a însemnat o mare victorie a „bătrânilor”, mulți cu probleme penale în fază… terminală. Dar, dacă la șefu’ e ok, se poate și cu restul, corect?

„Forțat” să iasă temporar în decor, Ponta a început să-și strângă aproape prietenii și fanii, ceea ce pare să-i fi reușit. Iar Dragnea, deși ardea să-i dea un „eject” din partid, a trebuit să înghită în sec: a-l elimina pe Ponta din partid însemna sinucidere. Ponta nu e Zgonea, Ponta e destul de șmecher, are spate etc.

Acum s-a spart buba pe o parte: după „discuții cu colegii”, Ponta-și manifestase dorința de a prelua șefia Camerei Deputaților, a treia funcție în stat. Vizibil iritat de subiect și bătut de soare cât a stat pe scările DNA (dacă faci prostii…), Dragnea a reacționat cumva „ca țăranu’ de Teleorman”, uitând să fie diplomatul prin care i-a amețit pe mulți în partid. Cică e rușinos să preiei șefia după Zgonea (suspectăm ceva ce se ia?!), că e aiurea să dai cuvântul unuia precum Cernea (deși omul dă culoare situației de acolo, sincer!). Apoi a cotit-o brusc: e nevoie de toată lumea în campanie, zilnic, pe la sediu! Cu alte cuvinte, a spus, încă de luni, că e interzis pentru Ponta acolo!

Doar că acesta din urmă s-a ambiționat, a forțat numirea/nominalizarea și, deloc surprinzător, și-a luat-o. Căci puterea, deși nu 100%, e lui Dragnea momentan. Cei din jurul acestuia realizează că trebuie să lupte cu dinții, căci tinerii furioși ai lui Ponta fac același lucru pentru reinstalarea „micului Titulescu” (cum s-o simți acolo sus marele om de stat?!).
Deocamdată, victoria e a lui Dragnea și a aripii sale, dar… nu mai e mult până în toamnă. Poate se complică lucrurile, poate se simplifică… Vom vedea.

Cert e un lucru: nu e vorba doar de o numire banală aici, e vorba de bătălia surdă a două tabere. Vă invit să ascultați/citiți declarațiile social-democraților din zilele următoare. Facem pariu că nu e un conflict în PSD?

loading...
Loading...

Citește și

Corupția și indiferența ucid în continuare

Acum un an, România s-a trezit în fața unei tragedii fără margini, ce a modificat …

3 comentarii

  1. Haide ma?dar carbuni tot tu bagi, fomistule?

  2. Tot ce scri în articol e adevărat, dar ce ma mira pe mine e cum naiba de te lasă securistul făget sa scrii asa urat despre prea iubitul partid!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.