Poveste INCREDIBILĂ! | Ema, tânăra din Târgu Jiu care LUCREAZĂ de ACASĂ pentru o COMPANIE din America! IATĂ prin ce SACRIFICII a trecut: „Am dormit pe cartoane. Dușul era afară, camera nu avea geamuri și vedeai prin acoperiș”


Ema Crîșmariu, de 26 de ani, din Târgu Jiu, a plecat să muncească în America în ultimul an de facultate. Aceasta a absolvit Facultatea de Fizică din Timișoara, fiind foarte pasionată și de matematică. Șansa de a pleca în America, printr-un contract sezonier, i-a schimbat viața, însă a venit „la pachet” și cu multe experiențe neplăcute, sacrificii și situații limită. Întreaga poveste o puteți citi mai jos.

„Am plecat în 2012 să muncesc în SUA, prin programul Work and Travel. A fost un job sezonier, după care m-am întors să-mi termin facultatea și am plecat iar. Am renunțat să mai fac masterul, ca să merg să muncesc. Am lucrat de la ajutor în grădinărit, la casieră, în bucătăria unui restaurant, până la hostess și muncitor la o fermă. A urmat apoi o perioadă mai grea, când era mai bine să stau acasă, pentru că altfel nu se merita, la cât câștigam. În America l-am cunoscut pe prietenul meu, Adrian, el fiind din Maramureș”, își începe povestea tânăra cu ochi luminoși.

„Am dormit și pe cartoane. Mergeam la două, trei joburi în fiecare zi”

Privirea-i senină în timp ce povestește experiența ei departe de casă nu te avertizează că urmează să-ți împărtășească și chinurile prin care a fost nevoită să treacă. „Am început, eu și prietenul meu, să lucrăm amândoi pe o insulă, în Massachusetts, ca sezonieri. Aveam câte două, trei joburi pe zi, dormeam câte patru ore pe noapte. Am dormit și pe cartoane, pentru că nu aveam timp să mergem acasă până începea următorul job. Am lucrat apoi la o fermă, unde culegeam buruienile. Am dormit o vreme acolo, ca să economisim banii de chirie, însă nu aveam niciun fel de condiții. Dușul era afară, camera era fără geamuri și vedeai efectiv prin acoperiș. Am avut noroc că era vară și nu a plouat. Cu banii economisiți din faptul că n-am plătit chirie în acele luni ne-am luat prima mașină. Am ajuns apoi la o mătușă, în Michigan, care ne-a ajutat să ne găsim chirie. Acolo am locuit 6 luni, după care am mers în Carolina de Sud. Aici lucram la un magazin de suveniruri, după care am avut norocul să întâlnim o familie de români, care deținea o firmă de construcții și mi-au oferit șansa de a mă ocupa de contabilitate. Am învățat singură contabilitate, eu terminând facultatea de fizică”.

Pasiunea din care vrea să facă bani, pe viitor

În tot acest timp, Ema și-a dezvoltat pasiunea pentru fotografie, domeniu în care vrea să-și deschidă, pe viitor, o afacere. „Timp de doi ani am făcut cursuri de fotografie, în paralel cu jobul pe care îl aveam în contabilitate. Încet, încet, am renunțat la firma respectivă și am început să lucrez într-o companie americană, tot în contabilitate, însă am învățat și marketing, ei permițându-mi să mă ocup și de fotografie, ajutându-i în acest timp și pe partea de social media”.
Anul trecut, Ema s-a întors acasă, prietenul ei urmând să facă același lucru în lunile ce urmează. Cei doi vor să se căsătorească și să-și deschidă o afacere în România. Ema este în prezent Social Media Specialist la Midwest Mosaic, companie ce are o arie mare de acoperire în America, lucrând chiar și pentru celebrul lanț McDonald’s. Partea cea mai frumoasă este faptul că poate munci de acasă. „Vreau să-mi dezvolt pasiunea pentru fotografie și să fac, pe viitor, și o afacere din asta. „Am luat hotărârea de a mă întoarce acasă, după ce am avut ceva probleme de sănătate, mâncarea de acolo fiind groaznică, plus că nu am vrut să o mai las pe mama singură. Prietenul meu vrea și el să se întoarcă, încă nu s-a gândit ce va face aici, dar ne gândim la variante. Oricum, ne vom susține reciproc”.

„Nu e ceea ce vezi în filme”

Când vorbește despre plusurile și minusurile din urma acestei experiențe, Ema spune că ar lua-o oricând de la capăt. Greutățile au făcut-o mai puternică, însă a întâlnit și mulți oameni „frumoși”, cum le spune ea. A rămas prietenă cu mulți dintre ei. „Ca și parte negativă, aș spune că mâncarea lor nu este gustoasă deloc, apoi, da, câțiva dintre ei sunt un pic rasiști. Am avut o astfel de întâmplare în magazinul de suveniruri unde lucram, când doi nemți, soț și soție, s-au întors și au ieșit pe ușă când au auzit că sunt româncă. Dar, ca și experiență, eu o consider pozitivă. Nu e ceea ce vezi în filme. Sunt mulți americani care stau acasă pentru că nu-și găsesc un job, sau preferă să ia ajutorul social decât să muncească. Am învățat în trei ani și jumătate cât învață alții într-o viață. Am învățat și un alt lucru foarte important, faptul că noi, românii, avem obiceiul de a ne plânge prea mult, lucru pe care ei, străinii, nu-l prea fac. Tot timpul oamenii sunt cu zâmbetul pe buze, gândesc pozitiv, deși se muncește foarte greu acolo. Se muncește pe rupte…”, încheie Ema.
Tânăra are și câteva proiecte ce au ca subiect Gorjul, însă, până când le va pune în practică, vom mai auzi cu siguranță de ea.

L.A.

loading...
Loading...

Citește și

Se caută SALVAMONTIȘTI la Gorj!

Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj, organizează concurs pentru ocuparea a două posturi contractuale de execuţie …

2 comentarii

  1. Asta-i partea cea mai nasoala cand vine vorba de US. Studiile din EU nu iti sunt recunoscute iar oamenii aia sunt incredibil de workaholics. Majoritatea au maxim 10-13 zile de concediu pe an iar overtime-ul e la ordinea zilei. Din acest motiv consider UE superioara US.

  2. Studiile facute in EU nu sunt recunoscute in US din pacate si nu inteleg de ce , pentru ca tot studii sunt ! Mi se pare o adevarata aventura viata tinerei si totodata fascinanta ! multu succes ema !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.