Povestea mașinii lui Al Capone! Știai că a fost condusă de un român?

 alcpone

Al Capone a fost unul dintre cei cunoscuți gangsteri din lume. Mașina armată cu care Al Capone a jefuit zeci de banci, un Cadillac V8 Town Sedan, a fost o perioadă condusă de un român.

AlCaponeCadillac_1500

Ieronim Budac a fost un român născut la Cârţişoara, în judeţul Sibiu. Acesta a ajuns în anii ’20 în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat în jur de 10 ani ca şofer pentru temutul Al Capone.

Românul a condus doar o perioadă scurtă mașina Cadillac V8 Town Sedan, din 1928, a gangsterului, întrucât în 1930 Ieronim Budac a ales să se reîntoarcă în țara natală.

Cum era mașina?

Automobilul mafiotului era vopsit în verde pentru a imita mașinile de politie din Chicago și era echipat cu o sirenă și o stație de poliție. Automobilul era pus în mişcare de un motor V 8 de 866 de cm cubi, iar cutia de viteze era manuală, în trei trepte. Geamul din spate putea fi dat jos dintr-o mişcare, pentru a scoate, la nevoie, pistoalele şi pentru a trage în urmăritori.

Dupa ce Al Capone a fost arestat în 1931, mașina a fost folosită de președintele Statelor Unite ale Americii, Franklin Roosevelt.

Ce s-a întâmplat cu șoferul lui Al Capone?

Scapat de poliția americană, sibianul Ieronim Budac s-a întors în satul natal, unde a fost ales primar, din partea liberalilor în anul 1932. Ieronim Budac a murit în anul 1977, la vârsta de 80 de ani.

sursa: auto-bild.ro

loading...

Citește și

Obiceiuri şi tradiţii de mult uitate. Cum era sărbătoarea de Paşte în Bucureştii de altădată

Pentru moşii şi strămoşii noştri, Paştele însemna mult mai mult decât câteva zile libere şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Din respect pentru cititori, GorjDomino isi rezerva dreptul de a elimina comentariile injurioase la adresa persoanelor vizate in articole, si nu numai, care contin greseli gramaticale evidente, ori care ataca demnitatea tuturor celor in cauza.