Previziuni SUMBRE pentru energia pe CĂRBUNE în noua Strategia energetică a României. Aproape de DISPARIȚIE până în 2030!

vlad-grigorescu

La dezbaterea pe marginea Strategiei Energetice a României 2016-2030 „Expertiza românească pentru noua revoluție energetică”, care a avut loc săptămâna trecută, oficialii Ministerului Energiei au prezentat concluziile preliminarii după modelarea cantitativă. Documentul se află în faza de elaborare și va fi făcut public în următoarele săptămâni, iar ulterior, în urma dezbaterilor, va fi asumat de Guvernul României.
Cu toate că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dă asigurări că în strategia energetică a României cărbunele va ramâne o resursă importantă, previziunile pentru următorii ani sunt sumbre și arată o scădere a producției de energie pe bază de cărbune de la 34% la doar 5%.

Ministrul Grigorescu recunoaște că în următorii ani producția de cărbune se va diminua însă, cărbunele rămâne o resursă importantă a mixului energetic
Românesc.
„Cu siguranță cărbunele va rămâne important, trebuie să ne fie clar acest lucru. Nu pentru că eu am dezvoltat, poate, în acești ani, o legătură particulară cu acest sector, este adevărat, însă eu cred în cărbune ca fiind unul dintre cei mai rezilienți combustibili”, a afirmat ministrul Energiei. În 10-15 ani, producția de carbune se va diminua, ceea ce nu înseamnă dispariția companiilor care produc energie din această resursă”, a declarat Grigorescu.
Totuși, oficialii ministerului susțin că România trebuie să se focuseze pe decarbonizare, promovând în acest sens contribuția majoră a reactoarelor de la Cernavodă.
Situația e destul de confuză în ceea ce privește sectorul cărbunelui. Pe de o parte, deciziile care vor fi luate la nivel european cu privire la prețul certificatelor ETS vor pune o presiune în creştere pentru producătorii din acest sector. În acelaşi timp, cărbunele, ca resursă strategică pentru asigurarea rezilienţei sistemul energetic naţional, ar putea beneficia de un tratament special care să permită o tranziţie lentă către alte tipuri de resurse, în următorii 15-20 de ani, aceasta fiind una dintre priorităţile de politică energetică ale României pentru perioada imediat următoare, conform investenergy.ro.
În aceste condiții este previzionată o scădere dramatică a producției de energie pe cărbune în următorii 14 ani, de la 34% în 2015 la doar 5% în 2030.

Adrian Georgescu
loading...
Loading...

Citește și

Ministrul Energiei, explicaţii în plenul Camerei Deputaţilor

Ministrul Energiei, Anton Anton, este invitat, pe 7 mai, la “Ora Guvernului” în plenul Camerei …

Un comentariu

  1. Nimic nou sub soare ! Romania a negociat ,prin specialistii CEO,soarta lignitului romanesc ,in tratatele de preaderare la UE,inainte de 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *