Privatizarea CEO amânată a patra oară. Cauza: ANRM și compania energetică nu au desecretizat datele necesare elaborării unui raport plătit cu 310.000 de euro

ceo-bani

Tranzacționarea unui pachet de acțiuni al Complexului Energetic Oltenia pe bursă a generat reacții din cele mai neașteptate pe plan local, în urmă cu trei ani. Circulau tot felul de scenarii sumbre și se vorbea de vânzarea pe bucăți a companiei. Nici de la nivelul de sus al CEO poziția nu a fost unitară, ci una oscilantă: în septembrie, anul trecut, listarea la bursă nu mai era oportună, ca doar peste o lună să redevină prioritară.
Procesul de listare s-a tot prelungit de trei ani și jumătate, din cauza nerespectării unor termene și pe fondul unor strategii incoerente, iar CEO a pierdut mulți bani în tot acest timp.
În martie 2013, Guvernul a aprobat Strategia de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social a Complexului Energetic Oltenia prin care se oferea spre subscriere, prin mecanisme ale pieței de capital, un pachet de acțiuni nou emise reprezentând 12% din capitalul social, la care se adaugă acțiuni nou emise reprezentând până la 3,29% din capitalul social, nesubscrise de acționarii privaţi existenți.
Potrivit actului normativ emis de Executiv, oferta publică primară de acțiuni ar fi trebuit să se deruleze printr-un intermediar autorizat, angajat de CEO să presteze servicii de investiții financiare, selectat potrivit prevederilor legale.
În acest sens, cinci luni mai târziu, între compania energetică și Sindicatul de Intermediere format din BRD – Groupe Société Générale și Swiss Capital SA s-a încheiat un contract de intermediere având ca obiect prestarea de servicii specifice pentru derularea Ofertei publice primare de vânzare de acțiuni.
De atunci, la acel contractul de intermediere s-au încheiat patru acte adiționale, ultimul propus chiar luna trecută și aprobat de organismele de conducere ale CEO, prin care s-a prelungit cu încă maximum 18 luni termenul de valabilitate al contractului.
Justificările CEO privind nefinalizarea proiectului pentru listarea la bursă a companiei la termenul stabilit prin ultimul act adițional, adică 19 august a.c., țin strict de procesul de reorganizare și restructurare care se derulează în prezent, cât și lipsa unui raport de evaluare a resurselor și rezervelor de cărbune.
Motivația companiei este, parțial, fundamentată având în vedere faptul că procesul de reorganizare și restructurare are ca scop eficientizarea acesteia și creșterea atractivității pentru eventualii investitori, însă……realizarea unui raport de resurse minerale a eșuat

Reevaluarea rezervelor de cărbune ale CEO face parte din etapele pregătitoare ale procesului de listare la bursă a companiei. Astfel, pentru realizarea unui raport de resurse minerale CEO a încheiat un contract, în 2014, cu asocierea Wardell Armstrong International şi Geoconsulting SRL Târgu-Jiu, pentru suma de 1.382.000 de lei (310.000 de euro). Trebuie menționat că firma Wardell Armstrong International din Marea Britanie, denumită ”persoană competentă”, este creditată de piețele bursiere internaționale, însă în România nu a putut să-și facă treaba din cauză că Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) și…CEO și-au pasat responsabilitatea de la una la alta și au întârziat nepermis de mult desecretizarea unor date.
Potrivit unor surse, s-a redactat doar un raport preliminar cu datele nesecrete, care a fost decontat de CEO din valoarea contractului, însă compania a refuzat să plătească cheltuieli suplimentare făcute de consultantul englez, din cauza întârzierii punerii la dispoziție a datelor, iar în final, în luna martie a acestui an, contractul a expirat.
Acționarii CEO au propus, luna trecută, angajarea unui nou consultant specializat pentru evaluarea rezervelor de lignit.
În aceste condiții, termenele pentru listarea la bursă a CEO au fost decalate pentru anul viitor, iar dacă acestea vor fi respectate abia în iunie 2017 ar putea începe tranzacționarea acțiunilor CEO pe Bursa de Valori București, însă este puțin probabil ca până atunci să fie finalizată restructurarea companiei.loading...
Loading...

Citește și

Termenul de depunere a cererilor de plecare voluntară din CEO a EXPIRAT! NOTIFICĂRI la AJOFM

Angajații din CE Oltenia care au vrut să intre în programul de 200 de disponibilizări …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *