Procurorii antimafia au descins și la partenerii din Gorj ai miliardarului vîlcean Covercă. Pădurile județului exportate la arabi

coverca

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, Piteşti, Craiova, Bucuresti, Alba, Sibiu, Gorj, Maramureș, Teleorman si Hunedoara precum şi poliţişti de la porturi maritime au efectuat, ieri, un număr de 72 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Constanţa, Vâlcea,teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori şi furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.
Principalul suspect, în acest dosar este afaceristul Virgil Covercă din județul Vîlcea, patronul firmei ForestCov SRL, cu afaceri de 13 milioane de euro, anul trecut, în domeniul forestier.
Miliardarul Covercă a coordonat activități infracționale

Procurorii DIICOT și ofițerii BCCO i-au ”călcat”, ieri, și pe furnizorii de material lemnos din Gorj ai afaceristului vîlcean Virgil Covercă. Potrivit unor informații, anchetatorii au făcut percheziții la sediul unei firme din Runcu i la domiciliul administratorului acesteia, Vasile Cămin, de unde au ridicat documente privind vânzările de material lemnos către ForestCov SRL.
Procurorii au comunicat că ”există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011, suspectul Virgil Covercă, administrator al unei societăţi comerciale care avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate”.
În cursul cercetărilor s-a reţinut că în perioada 2014-2016, afaceristul vîlcean a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale, iar activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii.

Prejudiciu de 4 milioane de euro

Procurorii antimafia au descoperit că ”în cazul tăierilor ilegale, suspectul Virgil Covercă le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal).
Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.
Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional.De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de T.V.A.. Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro.
Captură impresionantă în urma perchezițiilor

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate documente contabile, 5 laptopuri, 6 HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur 100 de piese, 5 ceasuri din aur şi suma de 7600 euro.
La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Piteşti au fost duse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane.

TIR-urile lui Covercă au cărat pădurile Gorjului

În comuna Runcu-Gorj, TIR-urile cu număr de Vîlcea și purtând inițialele miliardarului Covercă și ale firmei sale COV sunt văzute zilnic încărcate cu lemn de la exploatatorii din zonă, nu numai de la Vasile Cămin.
Partenerul tradițional al lui Covercă în Gorj este însă Ion Caralicea, patronul firmei Carlexim SRL, cu afaceri de aproape două milioane de euro, în 2015, din exploatări forestiere.
În luna aprilie a acestui an, între firmele celor doi afaceriști a fost încheiat un contract de ”cumpărare marfă”, societatea lui Caralicea virând, în patru tranșe, un avans de 269.000 de lei, pentru cumpărarea a cinci autoutilitare N3, marca MAN.
Trebuie menționat că la audieri, la sediul DIICOT Argeș au ajuns, ieri, 15 afaceriști gorjeni, alături de toată familia miliardarului Covercă.

Adrian Georgesculoading...
Loading...

Citește și

FOTO. Fiul afaceristei Luminita, RETINUT de politisti pentru FURT

In urma cercetărilor și a activităților desfășurate de polițiști din cadrul BIC Tg. Jiu, în …

2 comentarii

  1. La Purece Ionel si Vali Mucenic de la Pestisani de ce nu au mers politistii ca acolo e patria furtului de lemne .Au chelit toti muntii , daca te uiti din Tg Jiu vazi numai stanci de culoare gri mohorat iar beizadelele lui Purece si Mucenic au cate 2-3 Jepuri BMW X 5 , X6 si alte limuzine . Toate din lemnele furate din munti .

  2. Ar fi timpu’ ca toti acesti nenorociti care omoara padurile tarii intr’un mod ilegal sa ajunga la inchisoare nu lasati sa se lafaie in milioane de euro,masini si case de lux iar conducatorii nostri niste javre ordinare de altfel sa se uite la tot acest jaf ca la un film bun.Deci faceti ceva prompt macar in ultimul ceas nu doar sa ii plimbati putin prin arest si apoi lasati sa se intoarca la vacile lor.,,Hai DIICOT”!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *